E-mail: pet4you@pet4you.hu

Kutya korosztályok

1-7 hetes kölyök

…azaz még mielőtt hazavihetné.

A kölyöknek még az anyja és alomtestvérei mellett a helye, egészen 7-8 hetes koráig. Szüksége van az anyjára a gondoskodás miatt és a testvérekre, hogy megtanulja, hogyan kell más kutyákhoz viszonyulnia és hogyan védje ki harapásaikat.

Tovább

8 hetes kölyök

A kölyök szeretné felfedezni új otthonát, ugyanakkor ideges is. Segíteni kell neki azzal, hogy minden nyugodt legyen körülötte, mikor megérkezik. A többi háziállatot különítse el és a barátok se azonnal induljanak kölyöknézőbe. Ha már a kicsi elvégezte kinn a dolgát, engedje, hogy felfedezze a házat is, legalábbis azokat a részeit, ahová bemehet, majd kínálja meg vízzel és étellel.

Tovább

9 hetes kölyök

Sokan úgy érzik, a kutyát ketrecbe vagy dobozba zárni, ezáltal korlátozni kegyetlenség. Ugyanakkor ez a kutya számára sokkal inkább biztonságot ad. Ha a kölyöknek nincs doboza, ahová elbújhat, akkor az asztal vagy a kanapé alatt fog nyugodt, biztonságos helyet keresni, amikor szükségét érzi, hogy visszahúzódjon.

Tovább

10 hetes kölyök

A legtöbb kölyök igen bátran közeledik minden új dologhoz, de öthetesen általában óvatosabbak lesznek. A 12. hét környékén ez az óvatosság túlnő az érdeklődésen, ezáltal nehezebbé válik a kölyökkel elfogadtatni az új helyzeteket. Ideje a kölyköt megismertetni különféle emberekkel, állatokkal és helyekkel, melyekkel későbbi életében szembesülni fog. 

Tovább

11 hetes kölyök

A 11 hetes kölyöknek sok figyelemre van szüksége, emellett fizikális és mentális stimulációra. A figyelem és a fizikai stimuláció segít, hogy a kölyök ne csak magabiztos, de biztonságos felnőtt kutyává nőjön. A mentális stimuláció megelőzi az unalmat és a destruktív viselkedést.

Tovább

12 hetes kölyök

12 hetes kor körül a kölykök sem a játékaikat, sem az eledelüket nem hajlandók mással megosztani. Ez a birtokló ösztön a vadonban megóvta a kutya őseit az éhezéstől, ám a családban ez elfogadhatatlan viselkedés.

Tovább

13 hetes kölyök

A 13 hetes kölyök sokat ugat, olyan, mint egy kisgyerek, aki folyamatosan próbálgatja az új hangokat és a szavakat. Az ugatás a kommunikáció egyik formája, ám ideje megtanítani a kölyöknek a kommunikáció megfelelő módját.

Tovább

14 hetes kölyök

Amikor a kutya felugrál a vendégre, nem féktelen örömét és irántuk érzett szeretetét fejezi ki. Ez sokkal inkább egy olyan, nem elfogadható viselkedés, melyet a természetben soha nem tolerálna az állatvilág többi tagja.

Tovább

15 hetes kölyök

Ebben a korban a kölyök bizony kihívások elé állítja a gazda tekintélyét, ám nagyon fontos, hogy a gazda saját vezető szerepét megalapozza.

Tovább

16 hetes kölyök

Nagyjából 16 hetesen a kölyök tejfogai elkezdenek kipotyogni. A kihullott fogak nagy részét a kölyök az étellel együtt lenyeli. A maradandó fogak növekedése is ekkor indul meg, a kölyök pedig ismét elkezd mindent rágni, ahogy akkor is tette, mikor a tejfogacskák bújtak ki.

Tovább

17 hetes kölyök

A kutya fizikális fejlődése a 17. héttől elkezd lassulni, ám mentális fejlődése igencsak felgyorsul. Készen áll alkalmazni is újonnan felfedezett érzelmi fejlettségét kapcsolatai érdekében és készen áll a világ felfedezésére.

Tovább

18 hetes kölyök

Az egyedül való alvás fontos részére a kutya biztonságérzetének és fejlődésének. Azok a kölykök, melyeket nem tanítanak meg az egyedül alvásra, szorongó és félénk felnőttek lesznek, ha gazdájuktól távol kell lenniük, akármilyen rövid időre is.

Tovább

19 hetes kölyök

A 19 hetes kölyök erős birtoklási tüneteket mutathat eledele iránt. A pontosan betartott napirend és a következetesen betartott etetési hely segíthet csökkenteni mindenféle, az étkezéssel, étellel kapcsolatos perpatvar esélyét.

Tovább

20 hetes kölyök

A kölyök tanulási képességei 20 hetes korára szinte teljesen kifejlődnek. A nevelés és a tapasztalat az, amire ebben a fázisban szüksége van a további tanuláshoz. Egy 20 hetes kölyöknek már tudnia kell játszania bújócskás játékokat és képesnek kell lennie következetesen végrehajtani az „ül”, „áll”, „gyere”, „ereszd” és „csend” parancsokat.

Tovább

6 hónapos kölyök

Amennyiben engedi, hogy a kölyök annyit egyen, amennyit akar, és akkor, amikor csak akar, megalapozza a felnőttkori elhízást és ennek következtében a rövidebb élettartam esélyét. Kutatások igazolják, hogy azok a kutyák, amelyek vékonyak, azaz nem elhízottak, jó néhány évvel tovább élnek, mint azok, amelyeket hagynak szabadon étkezni.

Tovább

7 hónapos kölyök

A kölykök szexuális érettsége 6-14 hónapos kor körül alakul ki, a fajtától függően. Amint egy kan kutya ivarérett lesz, domináns viselkedési jegyeket kezd mutatni és ki akarja vívni az alfa hím pozíciót.

Tovább

8 hónapos kölyök

A traumás, fájdalmas vagy ijesztő tapasztalatok ebben a korban hosszú távú hatást gyakorolnak a kölyökre, sokkal erőteljesebben, mintha fejlődése bármely más szakaszában szembesül velük. Például egy kellemetlen látogatás az állatorvosnál egy életre nyugtalanná teszi az orvossal szemben. Próbálja meg a 8 hónapos kölyköt minél több pozitív élménnyel szembesíteni, így nem válik félénkké.

Tovább

9 hónapos kölyök

Egy kilenc hónapos kölyöknek már olyan független magatartási jegyeket kell mutatni, mint az egyedül történő játék, egyedül alvás és a házi rendszabályok betartása.  Változatlanul szüksége van az érzelmi biztonságra, de már ideje kísérletezni a függetlenséggel.

Tovább

10 hónapos kölyök

A 10 hónapos kölyök éppen a serdülőkor közepén jár. Nagy valószínűséggel igencsak hiperaktív ebben a korban, így mind fizikálisan, mind mentálisan stimulálni kell, hogy kellően le tudja fárasztani. Az obedience képzés kiváló ötlet lehet, mivel nem csak dolgoznia kell a kölyöknek, de gondolkodnia is.

Tovább

11 hónapos kölyök

A legtöbb ember azért szerez be kutyát, mert társaságra vágyik.  A 11 hónapos kölyök még jócskán a serdülőkorban van, ez ideális időpont a barátság kialakítására.

Tovább

12 hónapos kölyök

A kamasz kutya szereti a meglepetéseket és az izgalmakat. Ebben a korban különösen izgatottak a játék során, amikor a gazdi haza érkezik, vagy amikor csak bohóckodnak.

Tovább

1 éves kölyök

A kamasznál nincs önfejűbb, szokták mondani, igaz ez a serdülőkorba lépő kölyökkutyára is. A serdülő- és felnőttkorban lépés időpontja függ a kutya fajtájától és méretétől is.

Tovább

1.5 éves kölyök

Amennyiben azt veszi észre, hogy a kutya elkezdi pusztítani a háztartás tárgyait és éretlenül viselkedik, elgondolkodik, vajon mentálisan épp a kölyök felé halad-e vissza. Azonban ez a viselkedés normálisnak mondható felnőtt kutyák esetében, és általában a csökkenő figyelem, az unalom, vagy a tomboló hormonok eredménye.

Tovább

2 éves kölyök

A viselkedési problémák korrekciója egyetlen korban sem könnyű, de idősebb kutya esetében nehezebb a feladat.  Sok idő és türelem szükséges hozzá, de a megfelelő technikával a kutya megtanulja, hogyan kell helyesen viselkednie.

Tovább