19 hetes kölyök

Bár az az elgondolás, hogy az állatoknak is van egyéniségük, csak a közelmúltban tett szert kutatók érdeklődésére, a gazdák mégis azt állítják, bizony az állatoknak igenis saját egyénisége van.

Hasonlóan az újszülötthöz, mely totyogóvá cseperedik, aki sok dolgot kedvel, más dolgokat nem szeret, a 19 hetes kölyök is abba a korba kerül, amikor saját egyénisége kibontakozik.

A kölykök identitásukat már korán megmutatják, de ez nem fejlődik ki addig, míg idősebbek nem lesznek és ki nem alakul egyéniségük. A környezeti és genetikai hatások hozzájárulnak a személyiség kialakulásához, de az egy alomból származó, azonos környezetben felnövő kölykök gyakorta igen eltérő személyiségjegyeket mutatnak már a kezdetekkor is.

Egészség

Kampósféreg

A kampósférgek aprócska, a vérből táplálkozó élősködők, melyek éles fogaikkal az állat bélrendszerébe kapaszkodnak, miközben ott táplálkoznak. Mivel a vért szívják, anémiát okoznak, ez pedig potenciálisan végzetes kimenetelű

A nőstények petéket raknak, melyek a gazdaállat szervezetéből a széklettel ürülnek.  A tojások a földben élve lárvákká érnek, a földről pedig az állatok felszedik vagy benyelik őket. Amint a lárva a szervezetbe kerül, tovább mozog az emésztőrendszerbe és ott kifejlődik. Az állatorvos meg tudj állapítani a kampósféreg fertőzöttséget egy egyszerű székletvizsgálat által.

Orsóféreg

Az orsóféreg a kölykökben leggyakrabban előforduló parazita, és a legtöbb kutya valamikor élete során biztosan megfertőződik ezzel. Az orsóférgesség kezelése egyszerű és igen hatásos.

A kölykök akár lenyelés által, akár anyjuktól a vemhesség vagy szoptatás alatt fertőződhetnek orsóféreggel. A nagy mennyiségű, kifejlett orsóféreg a kutya emésztőrendszerében szinte spagettiszerűen összeáll és a beleket elzárva felfúvódást okoz. Némely kutya elkezd fogyni, letargikussá válik vagy a szőre fénytelen lesz.  A fertőzöttség nyilvánvaló jelei a kutya ürülékében azonnal felfedezhetők.

A kölyköket mind a kampós-, mind az orsóféreg ellen kezelni kell 2, 4, 6 és 8 hetes korban, ezt később havonkénti kezelés követi.  Később, felnőttkorban is legalább évente két alkalommal kell féreghajtó készítményt adni, de sok orvos a havi kezelést ajánlja. Több olyan készítmény, melyet szívférgességre adnak, hatásos az orsóféreg ellen is.

Nevelés

A 19 hetes kölyök erős birtoklási tüneteket mutathat eledele iránt. A pontosan betartott napirend és a következetesen betartott etetési hely segíthet csökkenteni mindenféle, az étkezéssel, étellel kapcsolatos perpatvar esélyét.

Az étkezési idők között ne hagyja elöl a kutya tálját, ezzel csökken a valószínűsége, hogy birtokló hajlam alakul ki a kölyökben. Jó ötlet lehet a kölyök simogatása, miközben eszik, mert így megszokja, hogy a területet, ahol eszik, meg kell osztania másokkal.

Ha a kölyök olyan agresszív viselkedési jegyeket mutat, mint ugrálás, csipkedés, harapdálás, miközben az ételét készíti, fejezze be, amit csinál és ne is törődjön a kutyával addig, amíg le nem nyugszik. Soha ne kompenzálja a nem megfelelő viselkedést étellel vagy figyelemmel. 

Etetés

Akárcsak a humán élelmiszerek esetében, a kutyatápok esetében is a közelmúlttól kezdődően egyre inkább teret kap a bio tápok piaca.  Nincsenek ellenőrzött kutatások arról, hogy miként vannak más hatással az állatra a hagyományos és a bio eledelek.

A választás a hagyományos és a bio tápok között sokkal inkább életstílus, mintsem egészségügyi megfontolás kérdése. Amennyiben úgy dönt, kipróbál egy ilyen tápot, van néhány dolog, amire oda kell figyelni a választáskor.

Az előírások értelmében az ilyen táp csak természetes növényi és állati összetevőket, ásványi anyagokat tartalmazhat, de nem lehet bennük semmilyen szintetikus adalékanyag. Nem tartalmazhatnak mesterséges tartósítószert, íz- és színfokozót. A kifejezetten bio eledelekben nem lehet semmiféle szintetikus anyag, sem génmódosított növényi vagy állati eredetű összetevő, hormon vagy antibiotikum.

A kölyök étrendjének megváltoztatása előtt érdemes állatorvos tanácsát kérni.

Ajánlott cikkek