Nevelési és szocializációs ötletek

Az általánosan elfogadott javaslat az, hogy a kiskutya ne kerüljön közösségbe addig, amíg oltásait meg nem kapja. Ugyanakkor léteznek olyan kutyaovik, ahol előzetes ellenőrzés, az oltások igazolása után a kölyök részt vehet az órákon.

Az ilyen helyeken a megfelelő óvintézkedésekkel, a higiéniás szabályok betartásával egészen apró korban elkezdhető a kiskutya nevelése. A korán elkezdett szocializáció ugyanis akár életmentő is lehet a kutya számára.

A viselkedési problémák kialakulása sokszor egyenes út a menhelyre vagy az elaltatáshoz. Pedig a viselkedési problémák kialakulása megelőzhető lenne akkor, ha a tenyésztő és a tulajdonos több figyelmet szentelne a korai szocializációnak. A megfelelően szocializált kölyökből igen ritkán lesz veszélyes felnőtt eb. Ráadásul a megelőzés mindig kifizetődőbb és könnyebb megoldás, mint a rögzült viselkedési problémák kezelése és korrigálása.

Hangsúlyozni kell, hogy bár a korai szocializáció kiemelten fontos, a feladat a kutya teljes életén át tart.

A kutya fejlődésének kritikus pontjai

  • Újszülött kor: Születéstől 12 napos korig
  • Átmeneti időszak: 13 – 20 napos kor
  • A tudatosság időszaka: 21 – 28 napos kor
  • Alomtestvérekkel való szocializáció időszaka: 21 – 49 napos kor
  • Emberekkel való szocializáció időszaka: 7 - 12 hetes kor
  • Félelmi időszak: 8 – 11 hetes kor
  • Rangsor kialakulásának időszaka: 13 – 16 hetes kor
  • Menekülési ösztön kialakulásának időszaka: 4 – 8 hónapos kor
  • Második félelmi időszak: 6 – 14 hónapos kor
  • Ivarérettség: 1 – 4 éves kor

A kölyök és a szocializáció

Mi az a szocializáció, mi az, amire hangsúlyt kell helyezni?

Gondoskodás: 
Fülek vizsgálata, mancsok és lábak kézbe vétele, karomvágás, fogak ápolása, szemek tisztítása, kozmetikázás, fésülés – kikefélés, kézbe vétel, szoktatás a nyakörvhöz és a pórázhoz, stb.

Hangok: 
Porszívó, hajszárító, zivatar, tűzijáték, zene és televízió, taps, mély és magas hangok, a nyírógép hangja, csengő, kopogtatás, mosógép, mosogatógép, stb.

Látványok:
Esernyő kinyitása, autónyitás távirányítóval, mozgó tárgyak, kerékpár, görkorcsolya, gördeszka, autó, busz, stb.

Emberek:
Minden korosztály/bőrszín/testfelépítés; kerekesszék, fürdőruha, pufidzseki, jelmezek, kalapok és sapkák, napszemüveg, egyenruhák, szakáll, bajusz, stb.

Események és környezetek:
Autós túrák, állatorvosi látogatások, kutyakozmetikus, kutyaovi, kisállat kereskedés, városi forgalom, vidéki közlekedés, külvárosok, parkok, stb.

Más állatok:
Jól szocializált kölykök, nem agresszív felnőtt kutyák, macskák, lovak, stb.

Játékok:
Ismertesse meg a kölyköt többféle rágható és egyéb játékkal, labdákkal, stb.

Séta különféle felületeken:
Fű, beton, rácsos felületek, földes út, kavicságy, lapított kartondobozok, létra, lépcső, alagút, stb.

Természetesen a lista nem teljes, csak iránymutató. Gondolja át környezetét, otthonát, ismerőseit és írjon egy saját listát!

Hogyan érdemes elkezdeni a szocializációt?

Ahhoz, hogy a kiskutya megismerje és megszokja a helyeket, tárgyakat, eseményeket, fontos, hogy a tapasztalatai pozitívak legyenek. A pozitív megerősítéssel dolgozó tanítás kiváló döntés lehet, főleg, ha az órák nem csak rövidek, de vidámak, és nem tartanak pár percnél tovább.

Használja a klasszikus módszereket is: ha valamely környezetben jó dolog történik a kutyával, akkor az hosszú távon rögzül benne.

Mindent jutalmazzon, akár azt is, ha a kutya rápillant a megismertetni kívánt tárgyra, állatra vagy személyre. Ha bekapcsolja a porszívót, azonnal adja a jutalomfalatot, és kikapcsoláskor húzza el a kezét.

Amikor a szocializációt gyakorolják, esetenként célszerű egy segítőt is igénybe venni. Kérje meg, hogy tartsa a kutyát, és – ha marad szabad keze – a jutalomfalatot. A jutalmat akkor kell nyújtani a kutyának, amikor a kontaktus kezdődik. Be lehet vetni a klikkert is. Amint a kutya figyel, pozitívan reagál, klikkeljen és azonnal adja a jutalmat. Ha azt látja, hogy egyre magabiztosabb, klikkeljen minden jó viselkedésnél.

Ajánlott cikkek