A mérgező csokoládé

A mérgező csokoládé

A kutyák imádják a csokit, vonzza őket isteni illata és édes íze, éppen ezért hatalmas adagokat képesek felfalni belőle. Ám a csokoládé olyan anyagot tartalmaz, amely veszélyes a kutya számára, gyomorbántalmakat, szapora szívverést, remegést, ritkán akár halált is okoz.

Tovább
Gyerekek és kutyák

Gyerekek és kutyák

Charles Darwin már 1872-ben megírta, hogy az állatok az emberekhez hasonló érzelmeket mutatnak testbeszédükben, és ennek megfigyelése hasznos lehet viselkedésük és motivációik megértésében. Ennek vizsgálatára talán nincs is jobb faj, mint a kutya. A legtöbb ember számára egy, a fogait mutató kutya egyértelműen veszélyjelzés. Képesek vagyunk vizuálisan vagy hang alapján azonosítani azt, ha mérges a kutya, még akkor is, ha valakinek nincs sok tapasztalata az ebekkel kapcsolatban.

Tovább
Hogyan nyugtassa meg a tűzijátéktól rettegő kutyát?

Hogyan nyugtassa meg a tűzijátéktól rettegő kutyát?

Minden kutya más, így mindegyikük másként reagál a tűzijáték hangjára és látványára. Tény, hogy augusztus huszadika és a szilveszter azok a napok, amikor a legtöbb kutya szökik el otthonról. Az új gazdik pedig ilyenkor már előre aggódnak, vajon hogyan fog reagálni kedvencük.

Tovább
Az állati szőr hatása a tüdőre

Az állati szőr hatása a tüdőre

A vedlés, valamint a kutya, macska szőrének ápolása során a levegőbe kerülő szőrszálak, valamint bőrlemezkék és egyéb anyagok negatív hatással lehetnek az egészségre, különösen, ha a kitettség rendszeres. Leginkább az állatkozmetikusok számára jelent mindez problémát, hiszen sokuk napi több órát tölt el olyan környezetben, ahol folyamatosan szőrszálak repkednek a levegőben.

Tovább
Mennyit alszik a kutya?

Mennyit alszik a kutya?

Az, hogy egy kutya mennyit alszik, minden esetben az adott állattól függ. Vannak, melyeknek magasabb az energiaszintjük, míg másoknak olyan egészségügyi problémáik lehetnek, amelyek jobban kifárasztják őket. Olyan tényezők, mint például a fajta és az életkor, szintén befolyásolhatják, hogy egy kutyának hány óra alvásra van szüksége naponta.

Tovább
Miért fél a kutya a tűzijátéktól?

Miért fél a kutya a tűzijátéktól?

Minden évben visszatérő téma a közösségi és egyéb médiában, hogy tiltsák be a tűzijátékokat, mert a kutyák félnek. Míg a fényes villanások és hangrobbanások sok ember számára szórakoztatóak, a látvány gyönyörködtető, sok kutya számára zavaró, sőt, akár ijesztő is lehet mindez.

Tovább
Ehet-e a kutya barackot?

Ehet-e a kutya barackot?

Barack rengeteg féle van. Szeretjük az őszi-, a sárga-, a kajszibarackot, a kopaszbarackot. Ez a sokféle, édes finomság az egész világon népszerű gyümölcs, és bizony közel 70 országban – köztük hazánkban is - termesztik. Az éves termés mennyisége világszerte nagyjából 25 millió tonna.

Tovább
Pancsoláskor tilos!

Pancsoláskor tilos!

A meleg nyári napokon sok gazdi érzi jó ötletnek elvinni a kutyát úszni, akár egy tóra, akár folyóhoz. Ám érdemes ezt az elsőre jónak tűnő ötletet kétszer is átgondolni. Lehet, hogy úgy gondolja, a kutyák szeretik a vizet és a pancsolást, sok esetben ez nem így van. Nem minden kutya számára szórakoztató a víz, az úszás, a fürdőzés, sőt, sokuk kifejezetten utálja.

Tovább
Ha nagyon falánk a kutya...

Ha nagyon falánk a kutya...

 A különféle automata etetők és úgynevezett lassú etetők hatalmas előnye, hogy segít az állatnak abban, hogy lassabban egyen. Sokan étvágyfokozó hatása miatt dicsérik, hiszen megnehezíti ugyan a kutya számára az ételhez való hozzáférést, de nem teszi lehetetlenné azt. Sőr, sok esetben a kihívás, a játék ösztönző hatással bír az állatra.

Tovább
Ehet-e a kutya görögdinnyét?

Ehet-e a kutya görögdinnyét?

A görögdinnye igazi finomság, a nyár végi napok slágere. Mindenki tudja, hogy magas víztartalma miatt kiváló hidratáló hatással bír, a 90-95%-os víztartalom miatt fogyasztásával a szervezetbe jutó víz előnyösen befolyásolja a veseműködést, sőt, vizelethajtó tulajdonsága miatt régebben gyógynövényként is emlegették.

Tovább
Mit jelent a kutya ízületi gyulladás és mit lehet tenni vele?

Mit jelent a kutya ízületi gyulladás és mit lehet tenni vele?

Az ízületi gyulladás (arthritis) egy gyakori állapot a kutyáknál, amely az ízületek gyulladásával és fájdalmával jár. Az arthritis számos tényező miatt kialakulhat, beleértve az életkort, a genetikát és a sérüléseket.

Tovább
Segítség! Toklász ment a kutyámba!

Segítség! Toklász ment a kutyámba!

Nyáron mindenki szeret sétálni, kirándulni, vagy akár csak kitelepedni a kertbe és élvezni a napsütést, a meleget. Ám a puha, selymes fű néha meglepő veszélyekkel is szolgálhat. Nincs gazdi, aki ne találkozott volna még a toklásszal. A toklász egy gyomnövény, az egérárpa (Hordeum murinum) megszáradt, széteső kalászának darabkája. A fű kaszálása után a kiszáradt növény termése megszárad, lehullik és bizony, akár veszélyes is lehet kedvenceinkre.

Tovább
A kocsiba zárt kutya

A kocsiba zárt kutya

Nincs nyár, hogy ne lenne tele a média kocsiba zárt gyerekekről, állatokról szóló híradásokkal. Pedig minden évben, már a nyári szezon kezdete előtt többször is elmondják a szülőknek és a gazdiknak, hogy ne hagyják az autóba zárva csemetéjüket és kedvencüket, még akkor sem, ha csak rövid időre tervezik elmenni. Persze utána felháborodnak és csodálkoznak, ha a járókelők betörik az ablakot, és rendőrt hívnak, hiszen ők csak két percre rohantak el, az nem lehet, hogy húsz perc után értek vissza.

Tovább
Biztonságban a medencében

Biztonságban a medencében

A nyári medencézés hihetetlenül jó szórakozás, amellett, hogy egy mártózással a nagy meleg is enyhíthető. Éppen ezért elég sok kutya szeret pancsolni, és meg is teszik, ha a gazdi megengedi. Persze ahogy a gyereket, úgy a kutyát sem szabad felügyelet nélkül hagyni, amíg a medence örömeit élvezi.

Tovább
Grillezzünk okosan!

Grillezzünk okosan!

Süt a nap, a kertekben már állnak egy ideje a medencék és indulnak a kerti partik is, melyek elengedhetetlen része a grillezés. A legtöbben már kora tavasztól alig várjuk a nyári szezont, hiszen a grillezett ételek finomak és egészségesek, komplett készlet van céirányos szakácskönyvekből és természetesen minden szükséges felszerelés, fűszer rendelkezésre áll.

Tovább
Klíma vagy ventilátor?

Klíma vagy ventilátor?

Ahogy a hőmérséklet emelkedik, mindannyian keressük a lehetőséget, hogy lehűtsük magunkat, elviselhetőbbé tegyük a nagy meleget. Például bekapcsoljuk a ventilátort vagy a légkondicionálót. De mi a helyzet a házi kedvenceinkkel? Hiszen nekik is melegük van: lihegnek, keresik a hűvös sarkokat, vagy gödröt ásnak a kertben, és belefekszenek.

Tovább
Miért ragadnak össze a kutyák párzáskor?

Miért ragadnak össze a kutyák párzáskor?

Aki először látja a kutyák párosodását, megijedhet a látványtól, amikor hosszabb időn át nem tudnak elszakadni egymástól, azaz összeragadnak. Régen nagyon sokféle elmélet volt ezzel kapcsolatban, ugyanis az emberek java része az összeragadást valamiféle, a párzást követő dolognak tartották, azaz egyféle „utórezgésnek”. Pedig ez az összeragadás igazából nem más, mint magának a párzásnak, azon belül is az ejaklulációnak igen fontos fázisa.

Tovább
Ha a kutya rázza a fejét

Ha a kutya rázza a fejét

Lehet, hogy cukinak tűnik, amikor a kutya elkezdi rázni a fejét. Olyan, mintha azt mondaná, „nem”. Azonban a fej rázása általában valamiféle célt szolgál, és ha gyakran történik, az azt jelzi, valami nem stimmel. Mivel az ebeknek nincsenek kezei és ujjai, amivel meg tudják vakarni, ha valami viszket, más módszerre kell támaszkodniuk. Ugyanígy, kezek és ujjak híján nem tudják kiszedni, ha valamilyen idegen tárgy került a fülükbe.

Tovább
Pár okos trükk a nyugodt sétákért

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

A kutyasétáltatás egyik fontos része annak megakadályozása, hogy az eb húzza a pórázt. Séta közben szeretné, hogy kedvence a gazdira figyeljen, kerülje az akadályokat és elkerülje a sérüléseket. Néhány alapvető parancs megtanításával elérhető, hogy jobban odafigyeljen rád és környezetedre, sikeressé téve a közös sétát.

Tovább
A jó kutya

A jó kutya

Bosszantó lehet, ha a kutya viselkedése kínos vagy kellemetlen a gazdi számára. Erőszakosan kunyerál az asztalnál, nekiugrik a vendég lábának, meg akarja hágni vagy harapni, veszettül ugat, vagy éppen ás a kertben rendületlenül? Szerencsére van néhány tipp és trükk, amelyek segítségével jó kutyát „varázsolhat” kedvencéből.

Tovább