A mérgező csokoládé

A kutyák imádják a csokit, vonzza őket isteni illata és édes íze, éppen ezért hatalmas adagokat képesek felfalni belőle. Ám a csokoládé olyan anyagot tartalmaz, amely veszélyes a kutya számára, gyomorbántalmakat, szapora szívverést, remegést, ritkán akár halált is okoz.

A veszély kivétel nélkül minden fajtájú, nemű és korú kutya esetében fennáll. Ráadásul a háztartásokban legalább az ünnepek alatt (Húsvét, Karácsony, stb.) előfordul csoki.

A csokoládéban található theobromine és koffein elsősorban az emésztőszervekre, a szívre és az idegrendszerre gyakorol hatást. Éppen emiatt igen jellegzetes tünetei vannak a túlzott csokifalásnak: hányás, szapora szívverés, hiperaktivitás, izgatottság, remegés. fokozott szomjúság és hasmenés. Ennél ritkábban fordul elő depresszió vagy letargia, lihegés, a has felpuffadása vagy akár hasnyálmirigy gyulladás.

A csokoládéban fellehető serkentő szerek koncentrációja a keserű csokoládéban magasabb. Így a fekete csoki, amit sütéshez használ, sokkal mérgezőbb a kutya számára, mint a tej- vagy fehér csokoládé.

Ugyanolyan mennyiségű tejcsokoládé lehet, hogy csak enyhe tüneteket okoz, míg ha ugyanezt a mennyiséget keserű csokiból eszi meg a kutya, akár életveszélybe is kerülhet.

A kezelés érdelében az orvosnak tudnia kell nem csak a kutya súlyát, de az elfogyasztott édesség fajtáját és mennyiségét is. Enyhe lefolyású esetben nincs szükség orvosi megfigyelésre, elég, ha otthon van szoros felügyelet alatt az állat.

Ha hány a kutya, mindenképp meg kell vonni tőle az ételt és a vizet 2-6 órára, a hányás súlyosságától függően. Előfordulhat, hogy az orvos hánytatja a kutyát, hogy a mérgező anyagok kiürüljenek szervezetéből. Súlyos helyzetben állatkórházi kezelés szükséges, különösen, ha a hányáshoz haspüffedés, nagyon heves szívverés és remegés társul. A méreganyagok kiürüléséig a kutya folyamatos kontrollt és időszakos infúziós kezelést igényel.

Ajánlott cikkek