Az öregség nem betegség

Az öregség nem betegség

Az öreg kutya nem vén kutya, és az idős kor nem betegség. A gazda sokat tehet azért, hogy idősödő kedvence számára az aranyévek könnyebbek legyenek, és ugyanolyan boldogak, mint a korábbiak. Hála a fejlődő állatorvos tudománynak, a megvásárolható felszerelések és kényelmi tárgyak széles skálájának ma már jóval hosszabb életet élnek meg kedvenceink, és ami a legfontosabb, mindezt a lehető legteljesebb gondoskodás mellett, egészségben és boldogságban. Van azonban néhány dolog, amire érdemes odafigyelni, amin esetleg nem árt változtatni

Tovább
Ha a cica a virágládát használja alom helyett

Ha a cica a virágládát használja alom helyett

A tavasz, nyár beköszöntével az emberek virágokat ültetnek, akár a kertbe, akár az ablakba, erkélyre, de az év többi részében is boldogan nézik a szép növényeket a lakásban. A macskák is örülnek ennek, hiszen minél több növény, cserép, akár kinn, akár benn, az potenciális pót-alomtál a számukra, sőt, sok növényt akár meg is lehet rágcsálni.

Tovább
Hogyan készíts tuti képet kedvencedről?

Hogyan készíts tuti képet kedvencedről?

A gazdák nem csak szeretik kedvenceiket, de büszkék is rá. Szeretnék megmutatni a barátoknak, ismerősöknek, a nagyvilágnak, milyen csodás kis állat él velük. A Facebookot, az Instagramot elárasztják a cuki állatképek. Nem csak fényképezőgéppel, profi kamerákkal lehet klassz és kedves, vagy éppen mókás képeket készíteni, de egy kis odafigyeléssel akár egy mobillal sem elképzelhetetlen a dolog. Főleg, hogy az oly népszerű szelfik is ezzel készülnek.

Tovább
Hogyan lehetsz jó gazda?

Hogyan lehetsz jó gazda?

Amikor valaki eldönti, hogy szeretne egy kiskutyát, vagy kiscicát, jó eséllyel eldönti, hogy felelős gazda lesz. No, de mi ennek a módja? Hogyan tudná a gazdi megmutatni kedvencének szeretetét? Mi lehet annál jobb és több, mintsem a lehető legteljesebb és legboldogabb életet biztosítani a kutyának?

Tovább
Miért alszik olyan sokat a kutyám?

Miért alszik olyan sokat a kutyám?

A kutyák nem csak éjjel alszanak, de bizony sokszor a nap nagy részét szunyókálással töltik. Az emberek hozzászoktak ahhoz, hogy általában akkor alszanak, amikor kinn sötét van, napközben, világosban pedig aktívak. Ezzel szemben kedvenceink képesek bármikor, akár napközben is egy jót aludni, ez pedig sokak számára furcsa. De vajon miért alszanak ilyen sokat a kutyák?

Tovább
A macskaalom rejtélyei

A macskaalom rejtélyei

….avagy miért nem mindig temetik be, ássák el ürüléküket a macskák.

Teljesen normálisnak tekinthető viselkedés, hogy a macska ürítés után a székletét betemeti, elássa az alomban. Legalábbis így tartják, ám ez nem feltétlenül van így.

Tovább
Minden, amit tudni kell a szájkosárról

Minden, amit tudni kell a szájkosárról

A szájkosár bizony elég megosztó dolog és gyakran vált ki sztereotip reakciókat az emberekből. Pedig az, hoyg egy kutya szájkosarat visel,  nem feltétlenül jelenti azt, hogy agresszív, vagy ha az is, nem biztos, hogy rossz kutya. A szájkosár annyit jelez, hogy a kutya gazdája felelős gazda, aki ismeri kutyája esetleges reakcióit. Amíg a kutya a számára megfelelő szájkosarat viseli, olyat, amit szakember ajánlásával vettek meg számára, a szájkosár nem más, mint felelős választás.

Tovább
Ha a cica eszi a szalagokat…

Ha a cica eszi a szalagokat…

A macskák hihetetlenül kiváncsi kis lények, minden azonnal és igen behatóan megviszgálnak, megszaglásznak és meg is kóstolnak. Ám néha ez a kíváncsiság komoly veszélyekbe sodorja őket. Nem csak a kismacskák, de a felnőtt cicák is szeretnek szalagokkal, fonalakkal, zsinórokkal játszani. Ám ha ezeket le is nyelik, az komoly egészségügyi problémákat okozhat.

Tovább
Az idős kutya gondozása

Az idős kutya gondozása

Minden és mindenki öregszik, ez alól a kutyák sem kivételek. Az állatgyógyászat fejlődése lehetővé teszi, hogy a kutyák hosszabb ideig éljenek, mint valaha. Ez pedig azt jelenti, hogy meg kell tanulnunk az idősebb kutyáink megfelelő gondozását. A gondos gazda számos módon tud segíteni kedvencének abban, hogy utolsó évei minél komfortosabban és kényelmesebben teljenek. A hosszú éveken át oly sok örömet adó kedvenceink igazán megérdemlik a törődést.

Tovább
Székrekedés kölyökkutyáknál

Székrekedés kölyökkutyáknál

A székrekedés a széklet gyakoriságának vagy mennyiségének tartós csökkenését, vagy erőltetett, nehéz székletürítést jelent. Amennyiben a székletürítés késík, akkor a széklet túl sokáig marad a vastagbélben, ahol a nedvesség a beleken keresztül felszívódik belőle, így végül ürítése nehézkes és fájdalmas lesz.

Tovább
Az állítás, a maradás és az elengedés

Az állítás, a maradás és az elengedés

Az állítás és a maradás szintén alap parancs a kutya és a gazda életében. A jól nevelt és megfelelően szocializált kutya számára elengedhetetlen fontosságú, hiszen bármilyen helyzet adódik, e két parancs segítségével hosszabb időn át szoros ellenőrzés alatt tudjuk tartani.

Tovább
Miért fészkelnek, vackolnak a kutyák lefekvés előtt?

Miért fészkelnek, vackolnak a kutyák lefekvés előtt?

Valljuk be őszintén, igazán cuki látvány, ahogy a hideg, téli estéken a kutya elkezd vackolni, és kicsire összehúzva magát, begömbölyödve bújik félig a takaró alá. A legtöbb kutya esetében teljesen normális, ha bebújik a takarók alá, vagy csinál magának egy fészket az udvaron, akár a lehullott falevelekből, hogy ott aludjon egy jót. De vannak olyan fokozatai a befészkelésnek, ami már nem biztos, hogy normálisnak tekinthető. Ilyen például, ha rendszeresen a szekrénybe bújik és a ruhákból készít vackot, vagy ha úgy fészkel a kutya, mint amikor vemhes és szülni készül.

Tovább
Kutyatartó 1x1

Kutyatartó 1x1

Egy kutya csodálatos társ az ember számára. Legyen a gazdi akár gyakorlott kutyatartó, akár kezdő kutyás, a legfontosabb, hogy kedvence egészségét és boldogságát kiemelt feladatként kezelje. Vannak olyan alapvető dolgok, amiket nem árt időről időre átismételni, ellenőrizni. Ebben a kutyás 1x1 listában igyekeztünk ezeket összeszedni.

Tovább
Ha az öreg gazda megy el előbb....

Ha az öreg gazda megy el előbb....

Az állattartás felelősséggel jár. Életünk során gondoskodunk kedvencünk táplálásáról, egészségéről, mozgásáról, mentális egészségéről. Ám gondoskodnunk kell arról is, mi lesz vele, ha mi végleg elmegyünk. Sok idős ember él magányosan, család nélkül, kutyájával, cicájával.

Tovább
Az utolsó évek....

Az utolsó évek....

Kedvencünk közelgő elvesztésének gondolatával nehéz megbirkózni. Talán ez az egyik legnehezebb helyzet, amellyel egy gazdi szembesülhet. Teljesen mindegy, hogy barátja már éltes korba lépett, vagy valamilyen súlyos betegséggel diagnosztizálták, a legfontosabb, hogy az utolsó együtt töltött időket a lehető legnyugodtabbá tegye, és minél jobban csökkentse az állatot érő kellemetlenségeket és kényelmetlenségeket. Az állat egészségének romlásával döntenie kell, hogy otthon kezeli, szoros állatorvosi felügyelet mellett, vagy elaltattatja, elkerülendő a szenvedéseket.

Tovább
Hazavittem! Mit csináljak?

Hazavittem! Mit csináljak?

Mikor legyen a nagy nap? Mikor viheti végre haza az apróságot? Persze mindenki lehetőleg már tegnapelőtt szeretné, de legalábbis most azonnal. Higgye el, érdemes várni, több okból is. Egyrészt a kiskutyáknak illendő egészségügyi szempontból és szocializációjuk miatt is minimum nyolchetes korukig a gazda és anyjuk mellett maradni. Másrészt célszerű olyankor hazavinni a kicsit, amikor a család, de legalább annak egy tagja az első napokban otthon tud maradni az új jövevénnyel.

Tovább
Fitness a kutyának, fitness a gazdának

Fitness a kutyának, fitness a gazdának

A számmisztikával foglalkozó emberek szerint a 20-as szám az ébredés száma. Azt vallják, hogy a 20-as vibárlású embereket mindig új célok, tervek és ambíciók hajtják, és bár érhetik kudarcok, olyan adottságokkal bír, mellyel a megoldhatatlannak tűnő feladatokat is képes megoldani. Az előttünk álló új esztendő évszáma két 20-ast is rejt magában. És akár hiszünk a számmisztikában, akár nem, ha hiszünk céljaink, terveink megvalósulásában, az már komoly lépés a siker felé.

Tovább
Mi tegyünk, ha sózzák az utakat?

Mi tegyünk, ha sózzák az utakat?

Beköszöntött az igazi tél, lesett az első hó. Aki útra kelt, az láthatta, hogy bizony sózzák az utakat. Igaz, hogy a jelenleg használatos útszóró só nátriummentes, környezetbarát, és megfelel a hatályos jogi szabályozásoknak, ám ez nem jelenti azt, hogy teljes mértékben jót tesz az állat mancsának. Mi nem érezzük, hogy csípne, marna, hiszen cipő vagy csimza van rajtunk, de a kutya érzékeny mancsai számára bizony nem éppen felemelő élmény a sőzott latyakban mászkálni.

Tovább
A kutya gondozása hideg időben

A kutya gondozása hideg időben

A téllel együtt érkezik a hó, a sár. Kedvenceink sem szeretik a rossz időt, még ha néha ki is élvezik, hogy malackodhatnak egy kicsit a latyakban. Mindenki ismer olyan kutyát, amelyik ha esőt észlel, még az egészségügyi sétára is csak vonakodva hajlandó.

Tovább
Hogyan költözzünk állatokkal?

Hogyan költözzünk állatokkal?

A költözés mindig stresszel jár, márpedig a stressz nem jó. Az ember pedig a szervezés, pakolás, kartondobozok, ruhászsákok és szállítókkal vívott harcok káoszában sokszor észre sem veszi, mennyire megviseli kedvenceit a felfordulás.  Pedig érdemes kicsit belegondolni, hogyan lehet biztonságosabbá tenni és megkönnyíteni négylábú barátaink számára ezt a viharos pár napot.

Tovább