Válás után a kutya

Egy válás sosem könnyű egyik félnek sem. Bennük él az érzés, hogy elhibáztak valamit, nem sikerült, amiben annyira hittek. Ha van közös gyerek, a legnagyobb gond az, hogyan oldják meg a gyerekek helyzetét, kinél lakjanak, kivel mikor találkozzanak, mikor és kivel nyaraljanak.

Ám mi a helyzet akkor, ha a mai trendekhez igazodva nem közös gyerek, hanem közös kutya helyzetét kell megoldani a válás után? Mi van, ha mindkét fél magának szeretné az ebet?

Közös nevelés válás után

A válások és a szakítások nehézkesek lehetnek, különösen, ha gyerekek vagy állatok érintettek. Ilyenkor a viták és a nehézségek felerősödnek. A legjobb persze minden esetben, ha konszenzusra jutnak a problémás és vitás kérdésekben. Ha például az egyik fél sokat van távol az otthonától, míg a másik home-officeban dolgozik, lehet, az a legjobb megoldás, ha az utóbbinál marad a kutya, míg más esetekben akár a közös felügyelet is megoldás lehet. Sőt, ez még előnyökkel is járhat, hiszen ha egyikük nyaralni megy, nem kell aggódnia, nem kell panzóit keresnie, arra költenie.

fehér kutya és gazdája távolodnak az úton

A közös felügyelet nagy előnye még, hogy a költségek is megoszthatók. Ez a válás után igencsak hasznos lehet, hiszen ilyenkor az emberek a megszokottnál több nehézséggel szembesülnek, köztük bizony anyagi nehézségekkel is. Dönthetnek úgy, hogy létrehoznak egy közös bankszámlát a kutyával kapcsolatos kiadások fedezésére, vagy például mindketten viselik a kisebb kiadásokat, például az eledeleket, ürülékszedő zacskót, stb., de megosztják a nagyobb kiadások, például az állatorvosi számlák, kutyakozmetika költségeit.

A kutya helyzete

Kiemelten fontos, hogy a válás után is mindkét fél egy oldalon álljon a kutya nevelése és tanítása tekintetében, hiszen csak így kerülhetők el a féreértések. Mindketten ugyanazon a néven szólítsák a kutyát, és ugyanazokat a jutalomfalatokat használják tanítás vagy gyakorlás közben, valamint ugyanolyan módon jutalmazzák a pozitív viselkedést. Fontos, hogy az elvárások, a korlátok és a szabályok is ugyanazok legyenek.

Ügyeljen arra, hogy ugyanazt az eledelt etesse, és ugyanazokban az időpontokban, ösztönözze ugyanazt a viselkedést, amit az állat megszokott, és amihez a másik fél is alkalmazkodik. A kutya felmehet a kanapéra? Alhat a családi ágyban? Bármi legyen is a válasz ezekre és az ehhez hasonló kérdésekre, annak mindkét otthonban ugyanannak kell maradnia.

Természetesen fontos, hogy az eb megfelelő mennyiségű mozgást kapjon. Érdemes lehet egy közös naptárt készíteni, így midenki láthatja, hogy ki-ki mikor vigyáz a kutyára, mikor kell kutyaiskolába vinni, stb.

lány szomorúan öleli magához a kis olasz agarat

Az új szomszédság

Az új rutinok, az új környezet és az új emberek mind a válás utáni változás elemei. És minden fél érintett ezekben a változásokban, tehát az emberekhez hasonlóan a kutyának is alkalmazkodnia kell új életéhez és hozzá kell szoknia a változásokhoz.

Még ha úgy is egyeztek meg, hogy a kutya egy hetet az egyik, egy hetet a másik félnél tölt, a legjobb, ha először két-három hétig az egyik féllel marad az új helyen, majd a másikkal, és csak ezután vezetik be az egyhetes váltást. Ez segít az ebnek a könnyebb alkalmazkodásban.

Sok szeretettel és gondoskodással a kutyának képesnek kell lennie akklimatizálódnia, de mindezt még könnyebbé és kényelmesebbé teheti, ha az első időszakban ágyát, tálkáit és kedvenc játékait is viszik az ebbel együtt oda és vissza is.

És ha nincs megegyezés

Jogilag a kutya tulajdonnak minősül. Persze nem úgy, ahogy például az autó, hiszen (szerencsére) állatvédelmi törvények védik, de mégis tulajdon, így felügyelet alá eshet, ha gazdái válnak. Ha pedig a két fél nem tud megegyezni, előfordulhat, hogy a bírónak kell eldöntenie, hogy ki kapja az állat felügyeleti jogát.

A felügyeleti jog vizsgálatakor az alábbi kérdéseket mérlegelik. Egyébként ezeket a kérdéseket maguk a felek is feltehetik maguknak, hátha egy-egy őszinte válasszal a bírósági procedúra elkerülhető:

  • Az egyik félnél volt-e a kutya a házasság előtt?
  • Ki a kutya elsődleges gondozója?
  • A kutya kötődik-e a pár gyermekeihez, és ha igen, kinél lesznek elhelyezve a gyerekek?
  • A két fél munkrendje és anyagi helyzete milyen?
  • Bármilyen jellegű családi erőszak esetleges története ismert?
  • Kinek a nevén van regisztrálva a microchip?
  • Milyen az otthoni környezet – például ha az egyik fél családi házból egy kis lakásba költözik?

A bíróság adhatja a kutya kizárólagos tulajdonjogát az egyik félnek, vagy dönthet a közös tulajdonról. Ideális esetben a párok a fenti kérdések mérlegelése után felelősen tudnak maguk dönteni a kérdésről, vagy a bíróság elrendelheti például, hogy hetente váltsák egymást.

Egy válás soha nem túl kellemes dolog, de ha meg tudja könnyíteni a kutya helyzetét, akkor akkor a gazdának is könnyebb lesz átvészelni a nehéz heteket.

Ajánlott cikkek