Ha a kutya rosszul van a kocsiban

Egy gazdi számára a kutyával együtt utazni a legtöbbször öröm, hiszen ez jó lehetőség arra, hogy az állat is részese lehessen az élményeknek, ezek által pedig még teljesebb legyen a szocializációja. De mi van akkor, ha a kutya hirtelen nem érzi jól magát autózás közben vagy után? Mi van, ha elkezd hányni?

Nos, ez egy valós probléma, amely akár a legrövidebb autóút során is előfordulhat. A probléma megelőzése és kezelése kellemesebbé teheti az állatorvoshoz, kutyakozmetikushoz, vagy akár nyaralásra, kirándulásra autóval induló gazdik és kedvenceik életét.

Mi az ok?

Ahogy a gyerekeknél gyakrabban előforduló probléma, hogy rosszul vannak a kocsiban, mint a felnőtteknél, úgy a kutyák esetében is megfigyelhető, hogy inkább a fiatal és kölyök ebek lesznek rosszul. Ennek az az oka, hogy a fül egyensúlyért felelős része még nem fejlődött ki teljesen. Egyes kutyák kinövik a problémát, mások viszont nem. Ha az állat élete első autós útja során rosszul volt, akkor feltehetőleg a fejletlen egyensúlyázási képesség volt az ok, ám a rosszullétet, főleg a későbbiekben a stressz is kiválthatja, különösen, ha az autózás célpontja az állatorvos.

mopsz néz kifelé a kocsi ablakán

A megelőzés

A felnőtt kutyáknál a legtöbb esetben a rosszullétet a stressz okozza, nem pedig maga az autó mozgása. Ennek az az oka, hogy az eb nagyon jól és gyorsan társítja az utazást a korábbi hányással vagy szorongással, rosszulléttel, és sok esetben az egész utazás végső célpontja valami olyan hely vagy dolog, amitől az állat aggódik, fél. Az állatorvosi látogatás vagy a kutyakozmetikus, a panzió mind olyan lelki, érzelmi, sőt, akár fizikai trauma is lehet számára, mely összefügg az autózással. Persze van néhány módszer, amely talán segíthet mindezt megelőzni.

  • Változtassa meg az eb asszociációit az autós utazással kapcsolatban. Válasszon egy pihentető, békés helyet, mondjuk egy klassz kutyafuttatót vagy egy parkot, amely körülbelül tíz percre van otthonától. Egy családtag vagy barát üljön be a kocsiba, hogy nyugtatni tudja a kutyát, amíg célba nem érnek, sőt, még jobb, ha inkább eltereli a figyelmét. Miután elérte a kiválasztott helyet, játsszon egy nagyot kedvencével, hogy minél jobb legyen számára az élmény.  A hazautazás során a társa ugyanúgy nyugtassa az ebet, majd hazaérve következzen megint egy klassz játék. Néhány óra pihenés után adjon enni neki. Minél többször mennek ilyen klassz, a kutya számára örömteli és élvezetes programokra, annál hamarabb érti meg az állat, hogy az autózás nem ok a stresszre, idegességre. Sőt!
  • Győződjön meg indulás előtt arról, hogy a kutya gyomra üres. Ideális, ha körülbelül hat-nyolc órával az utazás előtt már nem kap enni az állat, természetesen víz legyen előtte. Ez persze nem minden kutya esetében helytálló, vannak olyan ebek, melyeknek éppen hogy kell, hogy valami legyen a gyomrukban, nehogy rosszul legyenek a kocsiban. Próbálja meg kitapasztalni, kedvence esetében mi a helyzet.
  • Gyakran álljon meg az auótút során. Persze nem akkor, ha a pár utcányira levő állatorvoshoz vagy parkba mennek, de hosszabb autóút során mindenképp. Egyes kutyák több órás autózást is elbírnak; mások viszont nem. Célszerű minden két órányi autózás után megállni, egy kicsit sétálni, és hagyni, hogy az állat elvégezze a szükségét. Ilyenkor érdemes megkínálni egy kis vízzel is.
  • Az autóban utazó barát vagy családtag el tudja terelni a kutya figyelmét az utazás során, ezért érdemes az állat kedvenc játékait is bekészíteni az autóba.
  • Sok kutyának jó, ha menet közben nézelődni tud az ablakon. A szállító boxot vagy az ülést a biztonsági övvel állítsa be úgy, hogy kilásson és kedvére nézelődhessen.
  • Kapcsolja ki a légkondicionálót és húzza kissé le az ablakokat. Jó, ha friss levegőt enged be az autóba, ez segít megelőzni a rosszullétet.
  • Ha mindenez nem segít, kérdezze meg az állatorvost, mit tud ajánlani. Léteznek olyan gyógyszerek, melyek enyhítik az utazási betegség tüneteit. Természetesen ez esetben is igaz az, hogy a humán célra alkalmazott gyógyszerek nem adhatók a kutyának, kizárólag az állatorvos által rendelt gyógyszer, és csakis az általa javasolt adagban. A természetes hatóanyagú, recept nélkül kapható állatnyugtató szerek is kedvező eredményeket hozhatnak.

kicsi, fehér, bichon jellegű kutya néz a kabriolet kocsi hátsó üléséről

Az utazási betegség tünetei

Milyen tünetek jelentkezhetnek, ha utazási betegségtől szenved a kutya? A leggyakoribbak a kedvetlenség, nyáladzás, gyakori ásítozás, folyamatos nyafogás, sírdogálás, szűkölés, hányás, nyugtalanság, inaktivitás. Mindig készüljön fel előre, ha tudja, hogy kedvence rosszul van az autóban, legyen kéznél nedves törlőkendő, törülköző, papírtörlő.

Ajánlott cikkek