Kutya az alomban?

Az egyik legnagyobb különbség a macska és a kutya között a felelősség, amely azzal jár, hogy a kutyákat le kell vinni sétálni, hogy elvégezhessék a dolgukat. A legtöbb macska kényelmesen elvan a lakásban elhelyezett alomdobozal, feltéve, hogy a gazda naponta egyszer, de inkább kétszer kitakarítja azt, és hetente kicseréli benne az alomanyagot, ám a kutyákat naponta legalább háromszor, hóban, fagyban, esőben, kánikulában is ki kell vinni, hogy vizeletüket és székletüket ürítsék.

Valljuk be, a kutyatartásnak ez nem éppen a legkellemesebb oldala, főleg nem, ha valaki sokat dolgozik, vagy éppenséggel egy toronyház sokadik emeletén lakik.  De milyen más megoldás lehetséges? Nos, az idők során a kutyák alomra szoktatása nem volt annyira népszerű, ez a privilégium általában a macskáknak volt fenntartva, ám mivel a kutyák igen intelligensek, ők is képesek megtanulni az alomdoboz használatát.

Azt azért nem szabad elfelejteni, hogy az alomdoboz nem váltja ki teljes mértékben a sétát.

A kutyát ugyanis nem csak azért kell sétálni vinni, hogy elvégezze a dolgát, és a séta maga nem korlátozódhat csak és kizárólag az ürítés idejére. A háromszori sétából legalább egy mindig hosszabb – időben és távban is -, hogy az eb kellően kiszimatolja magát, mozogjon és találkozzon más kutyákkal, akikkel akár játszani is tud. A séta a mentális és fizikai jólét egyik záloga!

De milyen alomdoboz jó a kutyának?

A kutyák alomra szoktatása nem nagyon tér el attól, ahogy a cicákat tanítják, csak a kivitelezés más. A macska alomtálak viszonylag szabványosak: egy kis műanyag doboz, megtöltve alomanyaggal, időnként tetővel ellátva. Az alomanyag felszívja a vizeletet, befedi az ürüléket.

A kutyák számára gyártott alomdobozok azonban kissé mások. Nem alomanyaggal megtöltött dobozkák, hanem nagyobb, műfűvel vagy kutyapelenkával borított, laposabb, alacsony peremű tálcák. A cél esetükben a szabadban való tartózkodáshoz hasonló légkör megteremtése.

kutya műfüves alombanKép forrása: pinterest

A műfüves kutyaalom működése kifejezetten érdekes. Úgy tervezték, hogy a vizelet a műfű szálak közötti lyukakon át az alatta lévő műanyag alapba áramoljon. Esetenként ez a műanyag alap tölcsérként működik, és a vizeletet a doboz alján lévő lyukba irányítja. Ehhez a lyukhoz vagy egy tömlő csatlakoztatható, vagy egy üres tartályhoz vezet, amely összegyűjti a dobozon áthaladó vizeletet. Miután a kutya az alomdobozt használta, érdemes leönteni azt, hogy a víz átöblítse a füvet.

kutya alombanKép forrása: pinterest

Ennél egyszerűbb és jelentősen olcsóbb megoldás a kutyapelenka, mely pelenkafeszítő kerettel is rögzíthető, így ez a megoldás akár az alom alternatívájának is tekinthető. A keretbe akár eldobható, akár mosható kutyapelenka is rögzíthető.

Hogyan szoktatható rá a kutya?

  • Keressen egy olyan helyiséget a lakásban, ahol le tud teríteni pelenkát vagy pár újságpapírt.
  • Adjon inni a kutyának.
  • Tegye a kutyát a boxába vagy a mobilkennelbe 20-30 percre, majd vigye a pelenkával ellátott helyiségbe egy öt percre. Ha pisil, akkor jutalmazza és dicsérje meg. Amennyiben nem, tegye vissza a mobilkennelbe és ismételje meg fél óra múlva.
  • Amikor a kutya már rendszeresen a pelenkára vagy az újságra pisil, csökkentheti ennek területét.
  • Amikor már hozzászokott ehhez a kisebb területhez, a pelenkát rögzítheti a pelenkafeszítő kerethez.

Természetesen ez a folyamat nem egy napot vesz igénybe, azaz idő kell, míg a kutya megtanulja és megszokja, hogy a házon, lakáson belül hol végezheti el a dolgát, ám kellő türelemmel és kitartással, no meg sok simogatással, jutalommal viszonylag gyorsan megtanulja az eb, hol van az ő fürdőszobája.

Az alomra, pelenkára szoktatás előnyei

Az alomra vagy pelenkára szoktatás sok előnnyel jár mind a kutyák, mind a gazdáik számára. Mindenekelőtt lehetővé teszi az ebek számára, hogy ha esik, ha fúj, vagy akár kánikula van, nyugalomban végezhessék el a dolgukat, és ne kelljen a forró aszfalton ugrálva, vagy a méteres hóban szökdécselve, kutyafuttában üríteniük.

Egy kölyökkutya esetében nagy előny, ha szükség esetén könnyíthet magán, és nem kell várnia, amíg valaki leviszi sétálni. Ha sokáig visszatartja a vizeletet, a székletet, az különféle egészségügyi problémák kialakulásához vezethet, és bizony, egy apró kölyök számára a szükség visszatartása még sokkal nehezebb feladat, mint egy felnőtt kutya esetében. Az alom vagy a pelenka biztonságos és nyugodt lehetőséget biztosít arra az esetre, ha hajtja az állatot a szükség, mert tudja, hogy ha ott végzi el a dolgát, nem kap büntetést. Ugyanakkor ez a megoldás rugalmasságot biztosít azoknak a gazdiknak is, akik nagyon sokáig vagy bizonytalan munkrendben dolgoznak.

Ajánlott cikkek