Segítség! Lepisilte a cicám!

Nagyon sok oka lehet annak, ha a macska nem az alomba, hanem máshová pisil. Eze közül talán a legbosszantóbb, ha ez a tócsa az ágyneműre, kanapéra, szőnyegre vagy ruhára sikerül. Ráadásul a macska vizelete igencsak kellemetlen szagú, száradás után talán még erősebben lehet érezni.

Mosható anyagokból nem nehéz eltávolítani a vizeletet és a bűzös szagot, ehhez három alapvető lépést kell követni: a vizelettel átitatott anyagok előkezelése, a szennyezett textília ecetes kimosása, majd a ruha ismételt kimosása enzimalapú mosószerben. Szerencsére az összes szükséges kellék a legtöbb háztartásban eleve megtalálható.

Az előkezelés

A vizeletfoltos ruhát vagy egyéb textíliát nem jó ötlet közvetlenül a mosógépbe dobni. Ebben az esetben nem biztos, hogy eltűnik a szag, sőt, az is megeshet, hogy a vizeletfoltos ruhadarabok miatt más, a mosógépbe helyezett holmik is átveszik a kellemetlen szagot. A legjobb tehát, ha először előkezeli a lepisilt holmikat

  1. A vizelettel szennyezett textíla részt öblítse le tiszta, hideg vízzel, de ne dörzsölje a foltot, mert úgy a textília mélyebb részeibe jut a vizelet és a szag. Papírral itassa fel a vizet. A cél az, hogy a lehető legtöbb vizeletet eltávolítsa, mielőtt elkezdené a mosást.
  2. Töltse meg a mosdókagylót vízzel, és adjon hozzá egy fél csészényi oxigénes fehérítőt. Vigyázzon, hogy soha használjon hagyományos klóros fehérítőt, mert ez károsíthatja a testíliát. Keverje el alaposan az oxigénes fehérítőt a vízben, majd áztassa a vizeletfoltos ruhaneműket és textíliákat egy-négy órára a vízbe.

Az előkezelés részeként számos szageltávolító készítmény használható, melyek mindegyike kapható a kereskedelmi forgalomban, de soha ne használjon ammóniát tartalmazó terméket a vizeletfoltok tisztítására. A macskák jó eséllyel összetévesztik az ammónia szagát a vizelettel, így legközelebb is oda fognak pisilni. Nekünk ez a termék vált be leginkább, amikor a kiskutya érkezésekor a cica mindent lepisilt.

fehér cica nagy vécépapír tekerccsel

Ecetes tisztítás

Ahhoz, hogy a legjobb eredményt érje el, kétszeres tisztítást érdemes végeznie. Ennek a folyamatnak az első része egy ecetes mosás.

  1. Keverjen össze ecetet vízzel 1:1 arányban. Kenje be ezzel az oldattal a vizeletfoltos anyagot, és hagyja állni néhány percig.
  2. Szórja le a foltot szódabikarbónával. A szódabikarbóna az ecettel együtt felszívja és semlegesíti a szagokat.
  3. Mossa ki a vizeletfoltos holmit hideg vagy langyos vízre állított mosógépben, de ne adjon mosószert ehhez a mosáshoz és semmiképpen se használjon meleg vagy forró vizet, mert ez megkötheti  a szagot, és a folt is megmarad.
  4. Levegőn szárítsa meg holmikat, ne használjon szárítógépet, mert bármilyen hő a szag megkötését segíti elő. A legjobb a teraszra vagy a kertbe kiteríteni a textíliákat, mert beltérben akár teljes napot is igénybe vehet a száradás. Ne feledje, száraz, fagyos időben kinn is jól száradnak a holmik.

Mosás

Ha eltűnt a folt és a szag, újra kell mosni a holmikat, most már a megszokott módon.

  1. Mossa ki a vizeletfoltos darabokat hideg vízben, enzim alapú mosószerrel. Az enzimek hatékonyan "megesznek" minden szerves anyagot, beleértve a macskavizeletet is. A mosószerek címkéjén fel van tüntetve, ha enzimeket tartalmaznak – a legtöbb hideg vízhez ajánlott mosószer ilyen típusú.
  2. Még egyszer szárítsa meg levegőn a textíliákat. Teljes száradás után óvatosan szagolja meg, eltűnt-e a kellemetlen szag. Ha a vizelet teljesen megszáradt a tisztítási folyamat megkezdése előtt, előfordulhat, hogy meg kell ismételnie az utolsó mosást.

A macska

Mindenki számára az a legjobb, ha igyekszik elkerülni, hogy ilyen baleset a jövőben is megessen. Ehhez a problémát a macskával együtt kell kezelni.

Ha egy cica az alomdobozon kívül ürít vizeletet, az nagyon gyakran egészségügyi vagy viselkedési problémát jelez.

Az első lépés mindig az alomtál ellenőrzése legyen (elég tiszta-e) és fontos egy alapos állatorvosi vizsgálat is.  A koszos alomdobozon kívül a húgyúti probléma a leggyakoribb ok az ilyen esetekben., éppen ezért fontos az állatorvosi vizsgálat. Amennyiben a doki kizárja az egészségügyi okot, akkor foglalkozni kell a viselkedési probléma okaival.

Még mindig érezni a szagot?

Ha a textília friss illatú volt a mosási procedúra után, de még mindig érzékeli a lakásban a macskavizelet szagát, akkor át kell menni nyomozóba. Nem kizárt, hogy a cicának van egy kedvenc helye, akár a padlón, bútoron vagy bárhol máshol, ahová pisil. Az ultraviola fény teljes sötétben tökéletesen megmutatja, hova pisilt a cica, ugyanis a vizeletfoltok fluoreszkáló fehéren világítanak. Krétával vagy egy öntapadós papírcsíkkal jelölje meg ezt vagy ezeket a helyeket, és használjon hatékon szageltávolító terméket az alapos tisztításhoz. Amennyiben a felület engedi, használhatja az ecetes-szódabikarbónás fel- vagy lemosást is.

Ajánlott cikkek