Az öreg macska gondozása

Az öreg macska gondozása

Az elmúlt évtizedekben az állatorvoslás tudománya nagyon sokat fejlődött, ezzel párhuzamosan pedig nagyon sok betegség kezelése vált lehetővé. Így állataink jóval tovább élnek, és a macskák esetében a korábbi 10 éves átlagéletkor is jócskán kitolódott. Nem ritka, ha manapság egy macska akár 20 évig is él. Az öreg macska pedig nem feltétlenül vén macska, még akkor sem, ha legszebb, legaktívabb évei már a háta mögött vannak. Egy gondos gazda sokat tehet azért, hogy kedvence a lehető legteljesebb életet élhesse öregkorában is.

Tovább
Hogyan készíts tuti képet kedvencedről?

Hogyan készíts tuti képet kedvencedről?

A gazdák nem csak szeretik kedvenceiket, de büszkék is rá. Szeretnék megmutatni a barátoknak, ismerősöknek, a nagyvilágnak, milyen csodás kis állat él velük. A Facebookot, az Instagramot elárasztják a cuki állatképek. Nem csak fényképezőgéppel, profi kamerákkal lehet klassz és kedves, vagy éppen mókás képeket készíteni, de egy kis odafigyeléssel akár egy mobillal sem elképzelhetetlen a dolog. Főleg, hogy az oly népszerű szelfik is ezzel készülnek.

Tovább
Mi teszi boldoggá a cicát?

Mi teszi boldoggá a cicát?

A macskák igazán érzékeny lények, mindez megspékelve titokzatossággal és eleganciával.mivel ennyire szenzitívek, hát biztosan jó hosszú listájuk van azokról a dolgokról, amiket szeretnek, és még ennél is hosszabb mindarról, amit nem. Az esetek legnagyobb részében mindaz, amit a macska kedvel vagy szeret, megegyezik azzal, amit a gazdi is. Ilyenek a finom, ízletes étel, pihenés és lustálkodás egy kényelmes helyen, sok móka és játék.

Tovább
Miből tudhatja, hogy cicája valóban boldog macska?

Miből tudhatja, hogy cicája valóban boldog macska?

Aki igazán szereti a cicáját, az fontosnak tartja, hogy a macska igazán boldog és teljes életet tudjon élni. Igaz, a macskák érzelmei általában korántsem olyan nyilvánvalóak, mint a kutyáké, ám ez nem jelenti azt, hogy ők nem képesek velünk tudatni, hogyan és mit éreznek. Pusztán csak tudni kell értelmezni testbeszédüket, és máris képet kapunk pillanatnyi kedvükről, állapotukról. Visszajelzést kapunk arról, hogy valóban boldogok és elégedettek állataink.

Tovább
Ha megkergült a cica...

Ha megkergült a cica...

Úgy tűnik, megkergült a macska? Elkezd rohangálni körbe-körbe a lakásban, éjszakai dzsemborit rendez, vagy macskafalkát megszégyenítő nyávogó koncertet ad? Hát, nem csoda, hogy a gazdik ilyenkor elbizonytalanodnak, hiszen egy macska testbeszéde sokkal nehezebben „olvasható”, mint a kutyáké. De hát mi lehet az oka, ha ilyen furán viselkedik a cica?

Tovább
Hogyan lehetsz jó gazda?

Hogyan lehetsz jó gazda?

Amikor valaki eldönti, hogy szeretne egy kiskutyát, vagy kiscicát, jó eséllyel eldönti, hogy felelős gazda lesz. No, de mi ennek a módja? Hogyan tudná a gazdi megmutatni kedvencének szeretetét? Mi lehet annál jobb és több, mintsem a lehető legteljesebb és legboldogabb életet biztosítani a kutyának?

Tovább
Ha a cica a zuhanytálcába végzi a dolgát….

Ha a cica a zuhanytálcába végzi a dolgát….

A legtöbb cicagazda találkozott már azzal a jelenséggel, hogy az egyébként rendes, takaros macskája hirtelen hátat fordít az alomtálnak, és a mosdóba, zuhanytálcába vagy a kádba végzi el kis- vagy nagydolgát. Azért ez, valljuk be, elég undorító dolog, nem egy leányálom a mindig tisztán tartott, higiénikus fürdőhelyünkről kitakarítani a büdös csomagot.

Tovább
A macskaalom rejtélyei

A macskaalom rejtélyei

….avagy miért nem mindig temetik be, ássák el ürüléküket a macskák.

Teljesen normálisnak tekinthető viselkedés, hogy a macska ürítés után a székletét betemeti, elássa az alomban. Legalábbis így tartják, ám ez nem feltétlenül van így.

Tovább
Ha a cica eszi a szalagokat…

Ha a cica eszi a szalagokat…

A macskák hihetetlenül kiváncsi kis lények, minden azonnal és igen behatóan megviszgálnak, megszaglásznak és meg is kóstolnak. Ám néha ez a kíváncsiság komoly veszélyekbe sodorja őket. Nem csak a kismacskák, de a felnőtt cicák is szeretnek szalagokkal, fonalakkal, zsinórokkal játszani. Ám ha ezeket le is nyelik, az komoly egészségügyi problémákat okozhat.

Tovább
Ha bajban a macska...

Ha bajban a macska...

A felelős gazda figyel az állatára, ám még így is nehéz észrevenni azokat a jeleket, amelyek az állat betegségére utalhatnak. A macskák hajlamosak arra, hogy ha fáj valamely testrészük, vagy nem érzik jól magukat, akkor elbújnak a kíváncsi szemek elől. Nem kérnek segítséget, nem jelzik a gazdinak, hogy valami nincs rendben.

 

Tovább
A kopasz macskák különleges igényei

A kopasz macskák különleges igényei

A szőrtelen macskák már jó ideje igen népszerűek. Sokan csak enyhébb mértékben allergiásak a macskaszőrre, ezért úgy gondolják, hogy egy kopasz cicával könnyebben együtt tudnak élni, mások pedig azért kedvelik ezeket a fajtákat, mert barátságos, kedves, kissé kutyaszerű a karakterük. Azzal együtt, hogy különleges megjelenésük mellett tündériek, nem árt felkészülnie annak, aki ilyen cicát szeretne a családjába fogadni.

Tovább
Idős macskák viselkedési problémái

Idős macskák viselkedési problémái

Az öregedés az állat szerveinek működésére hatással van, beleértve a kognitív funkciókat. A kognitív, más szóval megismerő funkciók egy gyűjtőfogalom, melyhez a következő területek tartoznak: figyelem, megfigyelőképesség; érzékelés-észlelés; emlékezet; gondolkodási funkciók.

Tovább
Egy igazán különleges macskafajta

Egy igazán különleges macskafajta

A turkish Van szépséges, selymes macskafajta, melynek jellegzetessége fehér teste és színes feje és farka. A neve is jelzi, hogy Törökországból származik, annak is a keleti területén található Van tó környékéről. A faj neve törökül Van kedi, örményül Vana katou vagy Vana gadou (Վանա կատու), kurd nyelven pedig pisîka Wanê. Mindegyik jelentése „Van macskája” vagy „Vani macska”.

Tovább
Fitness a kutyának, fitness a gazdának

Fitness a kutyának, fitness a gazdának

A számmisztikával foglalkozó emberek szerint a 20-as szám az ébredés száma. Azt vallják, hogy a 20-as vibárlású embereket mindig új célok, tervek és ambíciók hajtják, és bár érhetik kudarcok, olyan adottságokkal bír, mellyel a megoldhatatlannak tűnő feladatokat is képes megoldani. Az előttünk álló új esztendő évszáma két 20-ast is rejt magában. És akár hiszünk a számmisztikában, akár nem, ha hiszünk céljaink, terveink megvalósulásában, az már komoly lépés a siker felé.

Tovább
A cica szeme világa

A cica szeme világa

Temérdek közmondásunk kapcsolódik a szemhez. Mondják, a szem a lélek tükre, hogy vigyáz valamire vagy valakire, mint a szeme világára. A macskák szemére nekünk, gazdiknak kell figyelnünk. Ügyelnünk kell a szem, a látás épségére és egészségére, ha pedig baj van, mielőbb orvoshoz fordulni, hogy kedvencünk sokáig megőrizhesse szeme világát.

Tovább
Hogyan tehető biztonságossá a cicás otthon?

Hogyan tehető biztonságossá a cicás otthon?

Ahhoz, hogy kedvence sokáig boldogan és egészségesen éljen ön mellett, minden veszélyes dolgot el kell távolítani a környezetből. Sok olyan apró dolog jelenthet komoly veszélyt, amire nem is gondolna. A következőkben azzal foglalkozunk, hogyan lehet biztonságossá tenni az otthont.

Tovább
Hogyan várjuk az új cicát?

Hogyan várjuk az új cicát?

Egy apró kölyökmacska befogadása a házba nagy öröm. Az édes, bájos, aprócska jószág sok örömöt hoz a család életébe, hiszen annyira cuki. No és igen kíváncsi! Érdemes tehát megérkezése előtt biztonságossá tenni számára a házat, lakást.

Tovább
Hogyan költözzünk állatokkal?

Hogyan költözzünk állatokkal?

A költözés mindig stresszel jár, márpedig a stressz nem jó. Az ember pedig a szervezés, pakolás, kartondobozok, ruhászsákok és szállítókkal vívott harcok káoszában sokszor észre sem veszi, mennyire megviseli kedvenceit a felfordulás.  Pedig érdemes kicsit belegondolni, hogyan lehet biztonságosabbá tenni és megkönnyíteni négylábú barátaink számára ezt a viharos pár napot.

Tovább
Hogyan tud segíteni a gyerek a cica gondozásában?

Hogyan tud segíteni a gyerek a cica gondozásában?

Jó kis helyzet: van egy gyereke, aki imád rohangálni a kertben, a lakásban, és egy háziállata – kutya vagy macska -, amelyik szintén. Gondolt már arra, hogy egy állat több is lehet, mint egyszerűen egy játszótárs?

Tovább
Hogyan mossuk a cica fogát?

Hogyan mossuk a cica fogát?

A macskának fontos, hogy fogai tiszták, erősek és élesek legyenek, a fogínye pedig egészséges. A nyelv, a fogak, a fogíny, a szájpadlás sérülései komoly egészségügyi kockázatot jelenthetnek, de ezek megelőzhetők a rendszeres ellenőrzéssel, a régi, jól bevált módszerrel: a fogmosással.

Tovább