A pici cica fejlődése

A kiscicák születésük után hihetetlen gyorsasággal, nagyon sok változáson mennek keresztül. Életük első néhány hete tele van új látványokkal és hangokkal, és mire elérik a hathetes kort, egyre kevésbé függenek anyjuktól.

Persze ez nem jelenti azt, hogy növekedésük, fejlődésük és a tanulás folyamata megáll, sőt. Hat és tizenkét hetes koruk között még mindig számos nagy mérföldkő van az apró macska életében.

kiscica az alvó anyját piszkálja

A fizikai fejlődés

  • Hathetes korban már jól láthatók az áttörő  tejfogak, és az elkövetkező hetekben egyre több éles, pici fog bújik elő. Az anyamacska ilyenkor már nem szívesen szoptatja a kicsiket, mert a fogacskák igen élesek. Aztán tizenkét hetes korban a tejfogak elkezdenek kihullani, hogy átadják a helyet a maradó fogaknak.
  • A szemek és a fülek hathetes korra már kinyíltak ugyan, de a kiscica szeme még mindig kék. A hallás és a látás teljesen kifejlődött, és az elkövetkező néhány hét során a szem színe lassan megváltozik felnőttkori színére.
  • Körülbelül hathetes koráig a cicának szüksége van a melegre, esetleg kiegészítő hőforrásra (infralámpa, melegítő matrac), ám nagyjából másfél hónapos korától már képes lesz önállóan szabályozni testhőmérsékletét. Nagyjából ettől a kortól már nem lesz szüksége fűtőbetétre, fűtőlámpára vagy más hőforrásra, amelyre korábban a gazdi támaszkodott. Persze ez nem azt jelenti, hogy szabadon kinn lehet hagyni a hidegben, de szobahőmérsékleten semmi plusz nem szükséges.
  • Ha a kismacska kandúr, a herék hét-nyolc hetes kora környékén már a herezacskóban vannak.

kismacskák fionalgombolyaggal teli kosárban fekszenek

A viselkedés változásai

Hat és tizenkét hetes kora között a kiscica igen élénk, aktív és közvetlen. Már nem alszik olyan sokat, mint újszülöttként, de még mindig az alvás tölti ki napja nagyobb részét. A kicsik elkezdenek játszani alomtestvéreikkel, felfedezik környezetüket, elkezd kialakulni személyiségük. Ez az időszak hihetetlenül fontos a kismacska szociális készségeinek alakulása szempontjából. Ha a kicsinek nincs lehetősége megtanulni, mi a jó és a rossz, mindezt a játék, a testvérei és anyja által, komoly nehézségekkel szembesül későbbi életében. A nem megfelelően szocializálódott kiscicák szociális készségei sérülnek, gyakorta akár agresszivitás is megfigyelhető a későbbiekben.

Egészségvédelem és gondozás

  • Nagyjából nyolchetes korban érdemes elvinni a kismacskát az első átfogó állatorvosi ellenőrzére. Ekkor idálisan megkapja az első oltását is, olyan súlyos, fertőző betegségek ellen, melyek akár az állat életére is veszélyesek lehetnek. Ezen a vizsgálaton határozza meg az állatorvos a további oltási rendet.
  • Az állatorvossal célszerű átbeszélni az ivartalanítás kérdését is, és ha lehet, már idejekorán beütemezni annak időpontját.
  • A szívféreg- és bolhaellenes kezelést is meg kell beszélni az orvossal, ugyanis nem minden termék biztonságos a kölyökmacskák számára, azonban ezek a paraziták komoly veszélyt jelentenek a kis állatra.

hófehér anyamacska a kölykeivelA táplálás

Amikor az anyamacska már nem szívesen szoptatja a kiscicát, mert az éles tejfogak fájdalmat okoznak a számára, bizony, el kell kezdeni a hozzátáplálást.

Az elválasztás általában hathetes kor körül kezdődik, és mindenképp valamilyen kiváló minőségű konzerv eledellel történjen.

Ha szükséges, a tápot lehet vízzel elkeverve pépesíteni, hogy a kiscica könnyebben meg tudja enni. Amikor már a konzerv eledelt meg tudja enni akár pépesítés nélkül is, el lehet kezdeni a száraztáp etetését. Eleinte ezt is érdemes vízzel áztatni, hogy puhább legyen. Az elválasztás lassú folyamat, de nagyjából 10-12 hetes korra el lehet érni, hogy a kismacska már önállóan étkezzen, anyja pedig abbahagyja a szoptatást.

A nevelés

  • Az alomtál használata általában teljesen magától értetődő a kiscica számára, hiszen látja, ahogyan anyja azt használja, így testvéreivel megtanulja. A macskák ösztönösen betemtik, elássák ürüléküket és vizeletüket, így ez az ösztön vezérli őket az alom használatánál is.
  • Nyolchetes korában a gazdi már meg tudja tanítani a cicának a nevét, ehhez türelemre, sok ismétlésre és jutalomra van szükség. A jutalom lehet verbális dicséret, játék, simogatás vagy akár jutalomfalat – bármi, amire a kismacska örömmel reagál.

Ajánlott cikkek

Kóbor macska befogadása?

Kóbor macska befogadása?

Amikor valaki egy kóbor macska befogadásán gondolkodik, néhány dolgot érdemes szem előtt tartania. Először is meg kell határozni, hogy a macska kóbor vagy elvadult állat. A kóbor macska ugyanis olyan cica, amely elveszett, megszökött a gazdájától, vagy az