Nyolc dolog, amit imádnak a cicák

A macskák igazán aranyos, érző lelkek. Temérdek dolgot lehetne felsorolni, amit szeretnek, amiért rajonganak, de legalább ilyen hosszú listát lehetne írni a nem kedvelt dolgaikról is.

A legtöbb esetben a cica ugyanazokat a dolgokat szereti, amelyeket a gazdája is szeret – például friss, ízletes ételek, hosszú szunyókálások hangulatos helyeken és rengeteg szórakoztató tevékenység.

Csakúgy, ahogy az emberek esetében, a macskáknál is megfigyelhető, hogy az általa érdekesnek, szórakoztatónak vagy izgalmasnak talált dolgok az életkor előrehaladtával változhatnak. Nem kizárt, hogy a cica egy nap még szereti a tollas játékát, de máskor unalmasnak találja. A gazdi feladata, hogy felismerje, mikor jön el az időpont, amikor a macska érdeklődési köre megváltozik.

Bár tény, hogy minden macska egyéniség és mást kedvel, mást szeret és másért rajong, de ez a nyolc dolog legtöbbjüknél kiemelt helyen szerepel.

A macskák szeretnek szundikálni

Nem titok, hogy a macskák szeretnek aludni. Egy átlagos cica napi 12-16 órát alszik, mivel  éjszakai lények, a nap nagy részében szundikálnak. Na, de ki hibáztathatná őket ezért, hiszen mindenki szereti a kellemes, hosszú alvást egy hangulatos, kényelmes helyen.

Ne feledje, hogy a kölyökmacskák és az idősebb állatok jóval több időt töltenek alvással, mint például egy serdülő, vagy aktív macska. Amennyiben attól tart, hogy kedvence túl sokat, vagy éppen túl keveset,alszik, beszélje meg állatorvosával, hogy mi a normális a fajtája, életkora, aktivitási szintje és mérete szempontjából.

A macskák szeretik az ápoltságot

A felnőtt macskák ébrenléti idejük körülbelül felét tisztálkodással töltik. Nyilvánvaló tehát, hogy mindez igencsak fontos része egy cica életének! De miért töltenek ennyi időt önmaguk szépítgetésével?

  1. Tisztán tartja őket. A mosakodás nemcsak abban segít a macskának, hogy eltávolítsa a szennyeződést a bundájáról, de megakadályozza, hogy a ragadozók, de akár a potenciális zsákmányállatok is felismerjék őket. Hogyan? A bunda megnyalása eltávolítja az általa felszívott szagokat.
  2. Egészségesen tartja a bőrt és a szőrzetet. A rendszeres tisztálkodással a cica szétoszlatja a bőrében és szőrében természetesen termelődő olajokat, így a bundája egészséges, fényes és hidratált marad.
  3. Ellazulnak. Nincs pihentetőbb egy masszázsnál, igaz? Nos, a macskák is így éreznek! Ahelyett, hogy felkeresnének egy masszőrt, egyszerűen erős nyelvcsapásokkal tiszogatják magukat, hogy csökkentsék a stresszt és megnyugodjanak.
  4. Elősegíti a kötődést. A cicák előszeretettel tisztogatják egymást, és bizony, sokszor a gazdájukat is, hogy erősítsék összetartozásukat.
  5. Lehűti őket. Az emberek izzadnak, a kutyák lihegnek, ha melegük van. A macskák pedig tisztálkodnak és így hűtik le a testüket.   

Nem minden macska szereti, ha a gazdája besegít neki a tisztálkodásba, szőrápolásba, ám érdemes megpróbálni. Egy puha sörtekefe vagy egy gumikefe igen kellemes lehet az állat számára, ráadásul nem csak pihentető érzés, de a szennyeződések jó részét is el lehet így távolítani az állat szőréből.

cica a fekvőjében alszik

A macskák szeretik a friss, tápláló ételeket

Mi is szeretünk jókat enni, nem valamilyen romlott, silány ételre vágyunk a napi munka után. Ugyanígy van ezzel a cica is. Azon túl, hogy a macska kifejezetten szereti a számára ízletes eledeleket, ügyelni kell  a minőségen túl annak frissességére is, már csak a betegségek – mint szalmonella, staphylococcus fertőzés – miatt is.

A macskák szeretik a folyóvizet

A legtöbb macska, hacsak lehetősége van rá, igyekszik megkóstolni a folyó vizet, legyen az csap vagy a meglocsolt virágokról lecseppenő cseppek, vagy a szaladó patak. Szerencsére rengeteg, kifejezetten macskák számára gyártott ivókút kapható, így ha kedveli a cica, mindig gondoskodhat számára hűvös, friss ivóvvízről.

Sőt, jó pár macskafajta kifejezetten szeret vízben játszani. Ha ez a helyzet, a nyári hónapokban érdemes neki lehetőséget adni erre. Nagyon aranyos, vízi játékokkal ellátott cicamedencéket lehet kapni, ezek akár kisebb erkélyen is felállíthatók.

A macskák szeretnek kaparni

A macskák alapvető ösztöne, hogy különböző felületeket kaparva élesítsék a karmaikat. Nem mellékesen rengeteg öröm forrása is ez a számukra. Sőt, amellett, hogy élesíti a karmaikat, a kaparás segít nekik ellazulni. Olyan ez számukra, mint egy kellemes, hosszú nyújtózás nekünk, ami nem csak kellemes, de a fáradt izmok számára igazi felüdülés. Egy gyors kaparás egy kaparófán vagy a cicabútoron  azonnal felébreszti a még lusta cicát és máris készen áll egy kis kalandra.

cica csapból folyó vizet lefetyeli

A cicák szeretnek játszani

A játék igen fontos része a macskák életének, kölyökkoruktól egészen idős macska korukig. Igazából nem kell sok ahhoz, hogy boldoggá tegyünk egy cicát. Elég egy toll, egy kis labda vagy egy apró felhúzható egér, ám mindez hihetetlenül nagy dolog az egészségük és megfelelő fejlődésük szempontjából. A játék nem csak a vadon élő macska ösztönös tevékenyésgeit imitálja a családban élő cica számára, de azzal, hogy mozgásban tartja testét és elméjét, hozzásegíti  a boldog és egészséges élethez.

Szó szerint több százezer macskajáték kapható a webáruházakban, de akár otthon is lehet készíteni. Függetlenül attól, hogy a cica milyen játékot szeret, milyet tud neki venni vagy készíteni a gazda, a legfontosabb, hogy minden nap legyen idő a közös játékra.

A cicák szeretik a madarakat figyelni

A cicák imádnak az ablakpárkányon összegömbölyödve feküdni. Hogy miért? Hát mert onnan figyelni tudják a madarakat. Függetlenül attól, hogy a azért szeretik a madarakat figyelni, mert zsákmánynak tekintik őket, vagy egyszerűen azért, mert a mozgás leköti a figyelmüket, vannak macskák, amelyek naponta órákat töltenek a madarak megfigyelésével.

Ha a cica szeret az ablakba gömbölyödni, ügyeljen arra, hogy óvja bőrét a napsugaraktól, különösen, ha világos színű bundája van. Igyekezzen korlátozni az ablak melletti órákat, amikor a legerősebb a nap, azaz délelőtt 10 és délután 4 óra között.

cica kaparófán kapar

A macskák szeretik a gazdájukat

Annak ellenére, hogy általában magányos állatoknak ábrázolják a macskákat, ők szeretik a figyelmet, törődést és szeretetet, különösen, ha ezt a gazdájuktól kapják meg. Pusztán másként tudják kimutatni a szeretetüket az emberek felé. A „szeretlek” szó kimondása helyett ők dorombolással, fejük dörgölésével, a gazdi ölében való alvással, nyávogással, vagy akár nyalogatással fejezik ki ragaszkodásukat. 

Ajánlott cikkek

Kóbor macska befogadása?

Kóbor macska befogadása?

Amikor valaki egy kóbor macska befogadásán gondolkodik, néhány dolgot érdemes szem előtt tartania. Először is meg kell határozni, hogy a macska kóbor vagy elvadult állat. A kóbor macska ugyanis olyan cica, amely elveszett, megszökött a gazdájától, vagy az