A macska ideális napja

Nem mindenkinek van módja arra, hogy életét, napirendjét kedvence igényei szerint igazítsa. Ám tény, hogy ahogy nekünk, úgy a macskának is kényelmet és nyugalmat biztosít, ha a napirend, azaz az evés, alvás és játék tervezett ideje a számára kellemes mederben zajlik.

A boldog macska

  • Alvás – A macskák szeretnek aludni, sőt, jóval többet alszanak, mint az emberek, ám sokkal gyakrabban ébrednek fel. Az alvásigény macskánként kissé eltér, de általában körülbelül napi 13-19 órát alszanak. Az, hogy mennyit és mikor szundikálnak, jórészt a környezet aktivitási szintjétől függ. Egy házi kedvencként otthon élő cica valószínűleg többet alszik, mint az, amelyik szabadon kijár, és lehetősége van vadászni. Sokuk valójában az unalom miatt alszik feltűnően sokat.

Pici, fekete cica ül a macskakövön

  • Játék – A macskák szeretnek játszani! Sok stimulációval a cica játékra ösztönözhető, márpedig a játék a szellemi és fizikai jólét egyik legfontosabb eleme. Igazából teljesen mindegy, hogy milyen játékkal játszik a macsek, ez lehet lézermutató, tollas pálca, felhúzható egér vagy akár egy klassz ügyességi játák, klassz macskabútor, a lényeg, hogy legyen elég idő egy kis közös játákra a gazdival.
  • Érdekes környezet – A kizárólag lakásban élő cicának érdekes környezetre van szüksége ahhoz, hogy mentálisan egészséges és boldog maradjon. Az ablakok, amelyek lehetővé teszik számára, hogy élvezze a járókelők vagy a természet látványait és hangjait, például a madarakat az etetőnél, kifejezetten jók a cicának. Érdemes kényelmes ülőhelyet készíteni az ablakba, és természetesen megfelelő védelemről gondoskodni, nehogy kiessen vagy kiugorhasson.
  • Víz – A macskák szeretik, ha mindig szabadon hozzáférhetnek friss, tiszta vízhez. Ennek érdekében naponta cserélje ki a vizet, és feltétlenül mossa ki a tálat. Érdemes elgondolkodni egy macskaszökőkút beszerzésén, különösen, ha egyébként keveset iszik a macska.
  • Táplálék – A macskák jobban értékelik, ha naponta többször kapnak enni, természetesen kisebb adagokat, és akár váltva száraz és konzerv eledelt. Az étvágytalanság sok macskabetegség egyik első tünete.
  • A jó és tiszta alom – A macskák szeretik, ha egy tiszta, biztonságos és kényelmes alomban végezhetik el a dolgukat. Szakértők ajánlása szerint macskánként legalább egy alomtálnak kell lennie, plusz ezen felül még egy minden otthonban. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy akinek két macskája van, legyen három alomtálja. Az ideális alomtál az, amelyikben a cica kényelmesen elfér, meg tud fordulni, van helye arra, hogy ürülékét elkaparja. Használjon olyan almot, amelyet a cica szeret, és gyakran tisztítsa ki. Ha csomósodó almot használ, naponta egyszer vagy kétszer szedje ki az összeállt vizeletet és székletet, attól függően, hogy milyen gyakran használják az állatok.

Cica fenyőfa előtt ül és felfelé nézelődik

  • A kényelem – A macskák szeretik a tiszta környezet kényelmét, amely nem túl meleg vagy túl hideg a számukra. A legtöbb macska nagyon boldog, ha a lakás kényelmét élvezheti, bár vannak fajták, melyek igénylik a szabad létet és a kinti mozgást. Ha a cica kijáró, akkor télen kinn is szüksége van a meleg menedékre, nyáron pedig az árnyékos helyre, és természetesen kinn is folyamatosan friss, tiszta vízhez kell jutnia. Nem csak mi, emberek, de a macskák is szeretik a puha, kényelmes ágyat, lehetőleg magas helyen, ahonnan figyelhetik környezetüket és biztonságban érzik magukat. Ha kintre vágyik a macska, gondolkodjon el egy elkerített, biztonságos kifutó létesítésén, ahol szabadon ugrálhat, mászhat, nézelődhet, és élvezheti a friss levegőt. Benti cicának keressen magas, kényelmes fekvővel, játékokkal ellátott macskabútort!
  • Az idő – A cicák kifejezetten szeretik, ha minőségi időt tudnak a gazdájukkal tölteni, olyan időt, amikor érezhetik a szeretetet és a törődést. Fontos tehát a simogatás, a közös játék, és kiemelten fontosak számára az etetési idők.  

Ideális napirend egy macska számára

Reggel 7-8 között

  • A cicának ébredés után kijár egy kis finom konzerv eledel. Azért tehet mellé egy kevés szárazat is, az sosem baj, ha van plusz finomság. Húzza el a függönyt, vagy húzza fel a redőnyt, hogy a cica ki tudjon ülni az ablakba, kedvére nézelődni.
  • Mielőtt elmegy dolgozni, gondoskodjon a friss, tiszta ivóvízről.
  • Indulás előtt szánjon tíz percet arra, hogy kicsit simogatja a cicát, vagy csak beszél hozzá. Ellenőrizze, nem lát vagy érez-e valami szokatlant, akár a viselkedésében, akár a szőrzetén, bőrén.
  • Tisztítsa ki a macskaalmot! Elég csak kiszedni az összecsomósodott darabokat és az ürüléket, de ezt mindenképp végezze el.

9-12 óra között

  • Ez a pihenés ideje. Ha a gazdi munkába indul, a cica szunyókál egyet, ha otthon van, akkor esetleg követi és ellenőrzi, mit csinál, amíg el nem unja.

12-13 óra között

  • Ideális esetben a macska örülne egy kis közös játéknak, de ha a gazdi dolgozik, akkor elvan a számára otthagyott játékokkal is. Egyszóval, ne feledkezzen meg a játékokról!

Fekete macska fekszik és áthatóan néz

13-17 óra között

  • Újabb pihenőidő. Vagy még tart az előző? Ha a gazdi otthon tevékenykedik, a megfigyelés változatlan lehet, bár megeshet, hogy egy kis pihenőidő és lustálkodás után folytatja.

17-19.30 óra között

  • Vacsora és játékidő, azaz ideje megint megetetni a cicát, és lehetőleg a vizet is frissre cserélni. Figyelje meg a macska étvágyát. Evés után elkél egy kicsivel hosszabb és intenzívebb közös játék. Hadd szaladjon és ugráljon a cica, égesse csak a felesleges energiákat.
  • Takarítsa ki ismét a macskaalmot.

19.30-23 óra között

  • Ez már a csendes pihenő ideje. Esetleg beiktathat egy kis szőrápolást, de mindenképp szeretgesse, simogassa az állatot, persze ha ő is igényli.
  • Még egy kicsit nyitva hagyhatja a redőnyöket, ablakot (ha biztonságos), hadd élvezze az esti illatokat és hangokat.
  • Hamarosan ideje lefeküdni. A kellemesen fáradt, játékban és megfigyelésben elpilledt cica is jól fog aludni.

Ajánlott cikkek

Kóbor macska befogadása?

Kóbor macska befogadása?

Amikor valaki egy kóbor macska befogadásán gondolkodik, néhány dolgot érdemes szem előtt tartania. Először is meg kell határozni, hogy a macska kóbor vagy elvadult állat. A kóbor macska ugyanis olyan cica, amely elveszett, megszökött a gazdájától, vagy az