Kóbor macska befogadása?

Amikor valaki egy kóbor macska befogadásán gondolkodik, néhány dolgot érdemes szem előtt tartania. Először is meg kell határozni, hogy a macska kóbor vagy elvadult állat. A kóbor macska ugyanis olyan cica, amely elveszett, megszökött a gazdájától, vagy az kirakta, éppen ezért ezek az állatok korábban szocializálódtak emberekkel.

A vad- vagy elvadult cica ezzel szemben olyan macska, amely a szabadban él, általában egy kolóniában. Ezek az állatok sosem éltek emberekkel, ezért elbújnak előlük, és kerülik az érintkezés minden formáját, emiatt háziasításuk sem lehetséges.

Egy kóbor macska befogadása tehát nagy döntés, nem annyiból áll, hogy kinyitja előtte az ajtót.  Van jó pár dolog, amit érdemes szem előtt tartani.

két kóbor macska az utcán

  • Mivel a macska a szabadban él, nagy valószínűséggel bolhák, kullancsok és más paraziták is vannak, amelyeket a vadonban való barangolás közben szedett össze és amelyek megfertőzték.
  • Nagy valószínűséggel féreghajtása és oltásai is lejártak már, meglehet, hogy hosszú ideje. Ha időközben fertőzött állattal találkozott, ő is megfertőződhetett különféle betegségekkel.
  • Ha a cica kandúr, érdemes ivartalaníttatni, mielőtt hazavinné.
  • Ha a macska már hosszabb ideje a szabadban él, szükség lehet arra, hogy újra tanítson neki néhány dolgot, mint például az alomdoboz használatát, vagy azt, hogy nem lehet mindenhol kaparni.
  • Ha kóbor macskát fogad be, az első út ne haza, hanem az állatorvoshoz vezessen.
  • A macskát más macskákkal, egyéb állatokkal vagy emberekkel is szocializálni kell, miután befogadta, és célszerű kis ideig elkülönítve tartani.

A kóbor macska olyan macska, amelyet élete egy pontján szocializáltak, de elhagyta vagy elveszítette otthonát és ezzel együtt emberi kapcsolatát. Amíg a szabadban él, egy kóbor macska nagyobb valószínűséggel él egyedül, szemben a vadmacskák kolóniájával. Azoknak a kóbor macskáknak, amelyeket a szabadban való tartózkodás után újra otthonra lelnek, szükségük lehet egy időre, hogy újra hozzászokjanak a házimacska léthez. Lehet, hogy eleinte megijednek és óvatosak, hiszen sok időt töltöttek az emberektől távol, de képesek újra alkalmazkodni a családdal, a gazdával való együttéléshez.

Ezzel szemben a vadmacska olyan macska, amely soha nem érintkezett emberekkel – vagy az idők folyamán az emberekkel való kapcsolata a minimálisra csökkent, nagy valószínűséggel macskakolóniában él, fél az emberektől, és képes a szabadban való túlélésre.

Nagyon valószínűtlen, hogy egy elvadult vagy vadmacska valaha is háziasodjon, éppen ezért családba fogadásuk sem javasolt, azonban a vadmacskáktól született cicák már korán szocializálhatók és tökéletesen képesek a házimacska életre.

Ha egy kóbor macska befogadásán gondolkodik, az első lépés az, hogy befogja, ám ez nem mindig könnyű feladat. Először is figyelje meg a macska viselkedését, és határozza meg, hogy  kóbor vagy elvadult macska.

Amennyiben egy elvadult macskát sikerrel becsalogat egy hordozóba, az abban is a lehető leghátrább mozog és feszültnek tűnik, és mivel érzi, hogy csapdába esett, figyelmen kívül hagy minden embert, játékot és esetleg még az ételt is. Az ideális az lenne, ha ezeket az elvadult macskákat befognák, ivartalanítanák és beoltanák, majd visszaengednék őket környezetükbe, ám sajnos ez ritkán történik meg.

kát kóbor macska, az egyik ül, a másik szembefordulva vele fekszik

Ha a macska kóbor állat, akkor befogása után először fel kell keresni az állatorvost. Nézzék meg, nincs-e benne micrichip, hiszen lehet, hogy van egy családja, amely éppen őt keresi, és várják haza. Ha nem találja a gazdát, dönthet úgy, hogy örökbe fogadja a cicát. Kérje meg az állatorvost, hogy vizsgálja meg alaposan, lássa el paraziták elleni védelemmel és oltásokkal, mielőtt bevinné az otthonába. Amennyiben már van macskája vagy más házi kedvence, az új cicát hozzá kell szoktatni az otthonhoz, és a többi állat egészsége és biztonsága érdekében is egy ideig elkülönítve kell tartani.

Egy kóbor állat megmentése nagyon szép cselekdet, ám igencsak felelősségteljes feladat. Soha nem tudhatja, milyen rossz tapasztalatokat szerzett kóbor léte során, így biztosan nagyon sok türelemre, szeretetre és gondoskodásra lesz szükség, míg az állat megérti, hogy végre biztonságban élhet.

Ajánlott cikkek