Csökkentse a szorongást és a stresszt a cicánál

Csökkentse a szorongást és a stresszt a cicánál

A szorongás és a stressz a macska mentális és fizikai egészségét is veszélyezteti. Míg a szorongás a veszélyre való felkészülés miatti nyugtalanság és félelem érzése, a stressz gyors válasz azokra a fenyegetésekre, amelyekre az állat számíthat. Látható hát, hogy mind a két állapot komolyan fenyegeti a jó közérzetet, ezáltal pedig az egészséget is.

De melyek lehetnek a cica szorongásának és stresszének jelei, valamint a kiváltó okok? Hogyan lehet hatékonyan csökkenteni az állat szorongását és a stresszt, hogy ezáltal boldogabb és egészségesebb életet tudjon neki biztosítani?

A szorongás és a stressz tünetei

  • nyugtalanság
  • izgatottság
  • gyors szívverés
  • fokozott légzésszám
  • szemkontaktus kerülése
  • kitágult pupillák
  • remegés
  • nyálfolyás
  • fokozott tisztálkodás
  • elbújás
  • hátracsapott fülek
  • nem megfelelő, vagy megtagadott alomhasználat
  • a cica megdermed vagy menekülni próbál
  • felborzolt szőr
  • pusztító viselkedés
  • agresszivitás

riadt cirmos macska fekszik és néz

A szorongás és a stressz okai és következményei

A szorongás általában a korábbi traumás tapasztalatok összekapcsolásával vagy a macska jól bevált és megszokott napirendjében bekövetkezett változások révén alakul ki. Mivel a macskák ragaszkodnak a megszokott dolgokhoz, általában akár a környezetükben, akár a rutinjukban bekövetkezett legkisebb változások is szorongáshoz és stresszhez vezethetnek. Ezek lehetnek akár új zajok, új családtag vagy házi kedvenc, költözés, az alom vagy a megszokott eledel megváltoztatása, egy állatorvosi látogatás – egyszóval bármi, ami korábban másként volt.

Egy szorongó és stresszes macska gyakorta nem megszokott viselkedést mutat, nehezen szocializálódik, hajlamosabb lesz a betegségekre, a rossz közérzete pedig temérdek formában megnyilvánul. Mivel a gazda számára az állat jóléte és egészsége kiemelten fontos, ha azt látja, hogy az állat szorong és stresszes, jobb, ha elkezdi kezelni a problémát, mielőtt az eszkalálódik. Amennyiben túl későn eszmél, már jóval nehezebb lesz visszafordítani az eseményeket és megelőzni, hogy a stressz bármilyen fizikai problémát okozna a cicának. A szorongás általában progresszív jellegű, ezért erősen ajánlott mielőbb foglalkozni a kérdéssel.

A szorongás és stressz kezelése

Az első lépés annak meghatározása, hogy mi okozza a szorongást. Ha ez sikerült, akkor meg kell tervezni a szükséges változtatásokat. Ez minden esetben más és más, tehát logikusan nem létezik mindenki számára megfelelő és ideális megoldás. A legtöbb esetben általában a viselkedésmódosítási technikák, az állat környezetében bekövetkezett változások korrigálása, valamint bizonyos esetekben természetes gyógymódok és gyógyszerek kombinációjával csökkenthető a stressz és a szorongás.

cica riadt szemekkel kukucskál vélhetően egy kanapé mögül

Néhány tipp a megoldásra

1. Zárja ki a lehetséges egészségügyi okokat

A fájdalom és a diszkomfort érzés miatt is kialakulhat stressz és szorongás, tehát az első lépés egy állatorvosi vizsgálat, annak kizárására, hogy a cica beteg vagy sérült, fájdalmat érez. Ehhez teljes fizikai kivizsgálásra lesz szükség, és esetleg némi vérvételre, diagnosztikai képalkotásra. Minden esetben kötelező felkeresni az állatorvost, ha a cica viselkedése hirtelen megváltozik.

2. A szükségletek kielégítése

Bár teljesen nyilvánvalónak érzi mindenki, hogy az állat szükségleteit ki kell elégíteni, meglepő módon sok gazdi nincs tisztában azzal, pontosan melyek is kedvence szükségletei.

  • Tápláló, elegendő és macskáknak való étrend, amely megfelel a cica életszakaszának és aktivitási szintjének.
  • Szabadon hozzáférhető, korlátlanul rendelkezésre álló friss és tiszta ivóvíz.
  • Egy-két alomdoboz, mely kellően nagy, és biztonságos, nyugodt helyen található. Az alom mindig legyen tiszta, és válasszon olyan alomanyagot, melynek illata és textúrája elfogadható a cica számára.
  • Kényelmes és biztonságos alvóhely. A macskák szeretik azokat a helyeket, amelyek nem csak menedéket és kényelmet nyújtanak, de jó rálátásuk is van a környezetre.
  • Kaparófa, amely segít a karmok tökéletes állapotban tartásában.
  • Fizikai és szellemi stimuláció, amelyet különféle játékokkal könnyedén lehet biztosítani, nem elfeledkezve a közös játékidő fontosságáról. Nem kell egyszerre a cicára önteni sok-sok játékot, hiszen azokat bizonyos időközönként cserélgetve, majd régebbieket újra elővéve a játékok mindig érdekesek és vonzóak maradnak.
  • Szeretet és ragaszkodás. Bár a macskák sokszor ridegnek és távolságtartónak tűnhetnek, ugyanúgy szükségük van a szeretetre és a törődésre, mint bármely más élőlénynek. Ezzel együtt fontos ismerni a cica korlátait, azaz hogy mit és mikor kedvel és tolerál, és azokat nem szabad túllépni.
  • A legtöbb macska magányos lény, szüksége van személyes térre. Ha arra van kényszerítve, hogy folyamatosan gyerekekkel vagy más háziállatokkal osztozzon egy helyen, ha el kell viselnie az állandó emberi jelenlétet, simogatást, interakciókat, az nagyon megterhelő lehet a számára. Gondoskodjon arról, hogy a a cica mindig hozzáférjen egy kis személyes időhöz és térhez, amikor szükségét érzi.

3. Tanulmányozza a környezetet

Próbálja meg azonosítani, hogy a macska környezetében bekövetkezett bármilyen felismerhető változás okozhat-e szorongást. Érkeztek-e új házi kedvencek, új családtag, gyerekek, vannak-e szokatlan zajok, történt-e változás az eledelben? Bármilyen napirendi- vagy környezetváltozást előre meg kell tervezni, és fokozatosan szabad csak bevezetni a cica életében, mivel a macskák nagyon érzékenyek a változásokra, de még érzékenyebbek akkor, ha szoronganak.

4. A szociális környezet

Ahol több macska él együtt a családban, ott gondoskodni kell arról, hogy a macskák között ne legyen agresszív viselkedés. Minden cicának biztonságban kell éreznie magát, és mindegyik számára egyaránt biztosítani kell az alapvető szükségleteket, mint az eledel- és víz hozzáférést, valamint a biztonságos helyet. A hormonális változások eltéréseket okozhatnak a macska társas interakcióiban, ezért mindig figyelni kell az állatok interakcióit. Ha bármiféle változást vagy agressziót észlel, el kell különíteni a macskákat, és pozitív szocializációs tréninggel kezelni kell a helyzetet.

vörös-fehér cica riadt szemekkel les ki egy fekete textil mögül

5. Ismerje fel a szeparációs szorongást

A szeparációs szorongás meglehetősen gyakori probléma a házi kedvenceknél, bár tény, hogy kutyák esetében jóval gyakoribb, mint a macskáknál. Ha a nap nagy részében az otthonától távol van, dolgoznia kell, próbáljon meg indulás előtt játszani egy kicsit a cicával, és hagyjon számára olyan interaktív játékokat, melyek lekötik a figyelmét. Ne csináljon nagy ügyet a távozásából, de a hazaérkezésből sem. Ha a szeparáció szorongás kezelésére bevált módszerek nem működnek, érdemes megfontolni, hogy távollétében valaki felügyel a cicára, vagy esetleg beszerez egy másik macskát, hátha ketten együtt jobban elvannak.

6. Feromonok

A szintetikus feromon diffúzorok olyan illatanyagokat juttatnak a levegőbe, melyek segítenek a cicának abban, hogy megnyugodjon, valamint biztonságban érezze magát. Különféle készítmények kaphatók, érdemes kísérletezni, melyik válik be leginkább a macskának.

7. Nyugtató spray

Lehet kapni különféle macskanyugtató spray-ket is. Ezek egy része gyógynövénykeverékekkel, mások pedig a feromon diffúzorokhoz hasonló anyagokkal működnek. Ha már sikerült szerezni és be is vált valamely feromon diffúzor, akkor egy azonos márkájú spray nagyon hasznos lehet akár útközben, mondjuk az állatorvos felé, de permetezhető a szállítódobozban vagy táskában a takaróra, az autóban vagy akár nyaralás idején a szállodai szobában, hogy segítsen a cicának nyugodtan és kicsit otthon éreznie magát egy új helyen vagy helyzetben.

8. A nyugtató zene

Lehet, meglepő, de igaz, hogy a nyugtató zene csodákra képes a szorongó cica esetében. Érdemes kipróbálni, hogy barátságosabb környezetet biztosítson kedvence számára.

9. Tanítsa

A macskák is taníthatók, sőt, mivel okosak és intelligensek, ha akarják, bármit képesek elsajátítani. Például az utazás megterhelő lehet, ám ha megtanítja kedvencének, hogy önként menjen a szállító dobozba, és pozitív megerősítést is alkalmaz, az nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a bizalom és a kényelem érzése erősödjön benne. A jutalmak segítik a macskát abban, hogy magabiztosabb és nyugodtabb legyen.

10. Nyugtató szerek

Megpróbálhat természetes anyagokat tartalmazó nyugtatót is adni a cicának. Az Aptus Relax, a Zylkéne vagy a Beaphar nyugtató jutalomfalatkái általában B1 vitamint (tiamin) - mely nélkülözhetetlen a megfelelő idegi működéshez - és Triptofánt - mely az idegsejtek által előállított szerotonin, az úgynevezett “boldogság hormon” képződéséhez szükséges vegyület - tartalmaznak. A szerotonin alapvető szerepet játszik a jó közérzet, a hangulat, a kognitív folyamatok, az alvás szabályozásában, hiányában pedig szorongás, depresszió alakulhat ki. Esetenként tartalmaznak még emellett még L-Theanint, ami stresszoldó és szorongásgátló tulajdonságú aminosav és Colostrum Calming Complexet, mely utóbbi egy colostrumból előállított természetes biopeptid, és nyugtató hatással bír az állatokra, valamint támogatja a stresszcsökkentést. Érdemes kikérni az állatorvos tanácsát, melyik szer lenne a legjobb kedvence számára.

11. Gyógynövénykeverékek

Ha ragaszkodik a természetes alapanyagú, házi megoldásokhoz, a valeriána, a macskagyökér, a kakukkfű és az édesgyökér olyan gyógynövények, amelyek nyugtató hatásúak és jó közérzetet nyújtanak. Csomagolhatja akár játékszerbe, vagy párologtathatja a lakásban. Érdemes mindig csak adott eseményhez kapcsolódóan használni, és előzetesen kipróbálni, milyen hatással van a cicára, mert vannak macskák, amelyek egyes gyógynövényekre egyáltalán nem reagálnak.

12. Gyógyszeres kezelés

Ha a fentiek egyike sem elegendő ahhoz, hogy a cica képes legyen megbirkózni a szorongással és a stresszel, beszéljen az állatorvossal. Nem kizárt, hogy szükség lesz akár rövid- vagy hosszú távon gyógyszeres kezelésre. Az állat igényeitől függően, azaz a stressz és szorongás súlyosságának ismeretében tud a doki terméket választani, de érdemes valóban csak a lehető legutolsó megoldásként választani a gyógyszert, mert sokuk másodlagos hatása akár a függőség lehet.

Ajánlott cikkek

Kóbor macska befogadása?

Kóbor macska befogadása?

Amikor valaki egy kóbor macska befogadásán gondolkodik, néhány dolgot érdemes szem előtt tartania. Először is meg kell határozni, hogy a macska kóbor vagy elvadult állat. A kóbor macska ugyanis olyan cica, amely elveszett, megszökött a gazdájától, vagy az