Minden, amit életünk első macskájáról tudni kell

Minden, amit életünk első macskájáról tudni kell

Életünk első kiscicájának vagy macskájának befogadása vagy megvásárlása hatalmas döntés. A nyári vakáció közepette a közösségi média tele van tanácsot, segítséget kérő posztokkal, amikor egy-egy család a pihenésből egy, a nyaralás helyére betévedt macskával akar hazatérni.

Az elgondolás szép, de vajon mire kell készülni? Mit kell tenni ahhoz, hogy a hazatérés után is boldog és felhőtlen legyen úgy a család, mint a cica élete?

A bevásárlólista

Egy cica befogadása majdnem olyan, mint amikor kisbaba érkezik a családba. Millió dologra szükség lesz, persze pelenkázó helyett alomdobozt vesz a család, ám a tárgyak és a költségek tekintetében ez a projekt bizony vetekszik a másikkal.

Lehet, hogy a nyaralás napjaiban elég egy valahonnan előszedett tálka, ám érdemesebb ilyenkor bevásárolni a szükséges felszereléseket, hogy hazaérve már ismerős tárgyak vegyék körül a cicát. Ez jelentősen csökkenti a stresszt, márpedig ez, azaz a stressz az, amire a macskák elég érzékenyen reagálnak. Ha nem nyaralásból viszik haza a cicát, hanem vásárolják vagy örökbefogadják és rögtön új otthonába kerül, akkor is érdemes a hazaérkezése előtt jó pár nappal megvenni minden szükséges felszerelési tárgyat és a kiválasztott helyre tenni.

pici cica csizmából mászik kifele

A biztonságos hely

A biztonságos helyiségnek nem kell külön helyiségnek lennie, lehet akár egy üres gardrób, a hálószoba egy lekerített sarka vagy egy ritkán használt fürdőszoba, mosdóhelyiség. A lényeg az, hogy új cicának legyen egy helye, amelyet "otthonának" nevezhet, olyan hely, ahová visszavonulhat és megpihenhet, ha annak szükségét érzi. A macska számára fontos, hogy eldöntse, mikor és milyen ütemben akar a családtagokhoz és az új otthonhoz szokni, azaz szocializálódni, tehát hagyni kell, hogy elbújhasson, ha erre vágyik, és előjöjjön, amikor erre készen áll.  A korábban átélt tapasztalatoktól függően több naptól egy hétig, vagy még tovább is tarthat, míg megszokja új otthonát, de kellő türelemmel és toleranciával igazán boldog kapcsolat építhető ki a kis állattal.

A cicabiztos otthon

Sikerült döntést hozni arról, hogy a cica a család életének része lesz az elkövetkező sok-sok évben. Sikerült megvenni a felszereléseket és előkészíteni a helyet a számára. Már csak haza kell vinni a kis állatot, ugye? Hát, nem igazán. Van még egy igazán fontos lépés, a lakás biztonságossá tétele. Mivel a macskák igen kíváncsiak és eléggé játékosak is, mindenre figyelni kell. A vezetékek külön kihívást jelentenek, és bizony, ha a macska talál egy icipici helyet, ahová befér, oda be is fog bújni.

A hazaérkezés

Oh, a boldog nap! Minden előkészítve áll a cica hazaérkezésére, már csak el kell menni érte. Bár az összes családtag izgatott, talán jobb, ha nem csinál nagy családi eseményt a macska hazaérkzéséből és a lelkes, kíváncsi rokonokat is megkéri, ne most érkezzenek vendégségbe. A kismacska ugyanis jó eséllyel kellően stresszes lesz anélkül, hogy egy csomó ember versengene a figyelméért.

Az első állatorvosi látogatás

A macska, legyen akár kölyök vagy felnőtt, első állatorvosi látogatása rendkívül fontos esemény. Meg kell bizonyosodni arról, hogy jó a kis állat egészségi állapota, különösen, ha talált vagy betévedt cica. Meg kell, hogy kapja a védőoltásokat, amennyiben a tenyésztőnél vagy a menhelyen még nem kapott, és bizony, az ivartalanításról is el kell beszélgetni a dokival.

Az étkezések

A macska életének korai szakaszában alkalmazott étrend meghatározza az egész életen át tartó egészségét és jólétét. A jó minőségű, kiegyensúlyozott táplálás nemcsak a hosszú élettartamot, hanem a kívánt életminőséget is biztosítja a cica számára. Emellett nem szabad elfeledkezni a friss, tiszta ivóvízről sem, különösen, ha a cica száraz eledelt eszik. A tápok és konzerv eledelek címkéjének áttanulmányozása mellett a tenyésztő, a menhely és az állatorvos is sok segítséget tud adni a megfelelő táp kiválasztásában.

Az ágy és az alom

A táplálék és a víz mellett az alomdoboz igen nagy fontosságú a cica kényelme és egészsége szempontjából. A macska alomdobozának gondos takarításával sem a szagok, sem pedig a lakás többi részének tisztasága miatt nem kell aggódni.  Egy másik fontos döntés az első macska esetében, hogy hol fog aludni. Beengedi a gazdi a saját ágyába, esetleg kap egy puha fekhelyet? Nos, ezt bizony előre el kell dönteni, ugyanis amilyen szokásokat kialakít, amilyeneket engedélyez a macskának, azok egy életen át megmaradnak.

Megosztja vele a gazdi a saját ágyát, biztosít neki saját kényelmes ágyat, vagy a kettő kombinációját választja? Ne felejtse el, olyan szokásokat alakít éppen ki, amelyek nagy valószínűséggel egy életen át megmaradnak. Ám még ha meg is engedi, hogy a macska a családi ágyban aludjon, akkor is kell neki egy puha, saját fekhely, mégpedig a biztonságos helynek kinevezett helyiségben.

A kaparás

Az alomdoboz mellett a kaparófa is igen fontos felszerelés. Ahogy nem szeretné, hogy a macska a lakásban bárhol elvégezze a dolgát, úgy arra sem vágyik, hogy kedvence a lakás random helyein kaparjon. Márpedig a macskának a kaparás olyan létszükséglet, mint az evés és ivás, tehát ha nem akar leamortizált otthonban élni, foszló bútorok, ronggyá kapart szőnyegek és szálkás ajtófélfák között, akkor gondoskodnia kell kaparófáról. Persze a cicának meg kell tanítani, hogy hol kaparhat.

A játék

A macskák szeretnek játszani, és kifejezetten jók abban, hogy játékot találjanak vagy találjanak ki maguknak.  Persze kell pár jópofa játék a nagy, közös játékhoz, mely kifejezetten fontos az állat szocializációja szempontjából, és elősegíti az állat és a gazda közötti szoros kötődést, de érdemes a ház körül is nézelődni. A papírzacskók remek szórakozást nyújtanak, akárcsak a kartondobozok.

Kinn vagy benn?

Örök vita tárgya a gazdák között, hogy vajon kijárhat-e a cica, vagy kizárólag lakásban tartják. Nos, ez midnen esetben egyéni döntés. Azonban ha a gazdi úgy dönt, hogy a macskának szüksége van a friss levegőre és a napfényre, akkor is vannak biztonságos lehetőségek, de akár hám és póráz segítségével – kellő szoktatás és tanítás után – sétálni is ki tudja vinni a macskát.

Ajánlott cikkek

Kóbor macska befogadása?

Kóbor macska befogadása?

Amikor valaki egy kóbor macska befogadásán gondolkodik, néhány dolgot érdemes szem előtt tartania. Először is meg kell határozni, hogy a macska kóbor vagy elvadult állat. A kóbor macska ugyanis olyan cica, amely elveszett, megszökött a gazdájától, vagy az