A macskaalom biztonságos takarítása

A macskaalom takarítása a legutálatosabb feladatok egyike, még a legelvakultabb macskarajongók számára is. A macskaalom szaga valóban orrfacsaró, nem csak a kényes orr érzi annak azt.

Az alomtál kiürítése és takarítása két ok miatt is fontos.

Egyrészt senki nem akar büdös otthonban élni, másrészt nincs olyan gazda, aki beteg állatra vágyna. Ráadásul, ha büdös az alom, a macska inkább mellé jár, mintsem bele. A feladatot tehát el kell végezni, hacsak meg nem tudja tanítani kedvencét arra, hogyan takarítson saját maga után. Márpedig erre nem nagy az esély.

Nem szabad elfelejteni, hogy a macska vizelete és széklete fertőző lehet az azt takarító ember számára is. Ezért kell tisztában lenni azzal, hogyan védheti saját egészségét, milyen eszközökkel kerülheti el a közvetlen kontaktust az ürülékkel.

Mielőtt nekiállna a takarításnak, húzzon gumikesztyűt és vegyen fel egy maszkot. Ez utóbbi kifejezetten hasznos, mert a toxoplazmozis vírusával való találkozás esélyét csökkenti. A toxoplazmózis fertőzés kismamákra kifejezetten veszélyes, így ha ön várandós, bizony másra kell bízni a macskaalom takarítását!

Megfelelő alomanyag használata esetén elegendő heti egy alkalommal teljesen kitakarítani az alomtálat, de ebben az esetben is naponta legalább egy alkalommal ki kell szedni az ürüléket és az összecsomósodott vizelet-labdákat.

A heti takarítás a használt alom kiöntéséből, az alomtál elmosásából-fertőtlenítéséből és új alommal való feltöltéséből áll. Nagy a valószínűsége, hogy némi alom az alomtál aljához tapad, ezt lapáttal kaparja fel. Használjon széles szájú szemeteszsákot, mert így anélkül tudja beleönteni a használt alomanyagot, hogy egy része a padlóra szóródna. Ha kiszóródik az alom, azonnal szedje össze és tegye a zsákba.

Célszerű az alom takarítását nem a konyhában vagy a fürdőszobában végezni, hanem az ajtón kívül, és a használt alommal teli zsákot is kinn tárolja.

Az alomtál elmosásakor se vegye le a kesztyűt. Használjon szappant vagy mosogatószert és tartson erre a célra egy mosogatószivacsot. Kívül és belül is meg kell tisztítani az alomtálat, majd el kell öblíteni meleg vízzel. Ha fedeles alomtálat használ, a fedelet is el kell mosni. Szűrővel ellátott alkalmatosság esetén ne feledje el a szűrőbetétet kivenni az elmosás előtt!

Nem érdemes erős szagú vegyszert használni, mert az a műanyagon akkor is megül, ha alaposan elöblíti. Az erős vegyszer irritálhatja a macskát, de akár káros is lehet a számára.  A mosószeres vagy szappanos lemosás akár többször is megismételhető, ha úgy látja jónak, de az alapos öblítés nagyon fontos. Ugyanezt használja akkor is, ha éppen mellé sikeredett egy tócsa.

Hagyja az alomtálat a friss levegőn száradni, de el is törölheti egy ócska ronggyal, amit csak erre a célra használ. Teljes száradás után töltse fel alomanyaggal az alomtálat és tegye vissza a megszokott helyre.

Ne csodálkozzon, ha a cica árgus szemekkel figyeli a procedúrát! Sőt, abban is biztos lehet, amint ismét a helyére kerül toalettje, azonnal ki is fogja próbálni, megszemléli, mi változott. A macska bizony igen tiszta állat, és kényes környezete higiéniájára is!

Ajánlott cikkek