Öt tipp, hogyan gondoskodjon az új cicáról

Öt tipp, hogyan gondoskodjon az új cicáról

Ahhoz, hogy megkönnyítse az új cica beilleszkedését új otthonába, szükség lehet egy szobára, ahol elkülönítheti az első pár napra. Ez a szoba kifejezetten fontos, ha a cica még kölyök, vagy felnőtt, de félénk vagy ijedt. Ebben a helyzetben kifejezetten hasznos egy kis terület, ahová könnyebben be tud szokni.

Tegyen a szobába ennivalót, vizet, alomtálat, alvóhelyet, kaparófát és játékokat. Ne feledkezzen meg arról, hogy az ételtől megfelelő távolságba helyezze az alomtálat, hiszen – érthető módon – a cicák sem szeretnek a toalett mellett étkezni. Kölyökcicánál persze logikusan közelebb kell helyezni, ugyanis a kölyökcicák időnként elfelejtik, hol van az alomtál, és mire megtalálják már késő. A távolság ebben az esetben is legyen nagyjából 70-80 cm, majd 4 hónapos kortól akár egy méter.

Ha nincs módja arra, hogy elkülönített szobát rendezzen be az új jövevénynek, akkor nagyon fontos minden potenciális veszély kiiktatása, a helyiségek megfelelő védelemmel való ellátása.

Ha lehetséges, tartsa az állatot egyetlen helyiségben, lehetőleg ott, ahol az alomtál végleges helye lesz. Így a macska nem fog összezavarodni.

Egy idő után a cica elkezd érdeklődni, mi van a számára kijelölt, elkülönített szoba ajtaján túl. Ha már ügyesen és jól eszik, használja az alomtálat és nem rejtőzik el, amint valakit meglát, kiengedheti, hogy felfedezze új birodalmát.  Ahhoz, hogy ez a nagy pillanat minél stressz mentesebb legyen a számára, szükséges a ház teljes nyugalma. Magyarázza el a gyerekeknek, miért kell csendben maradniuk, és hogy ne zavarják a cicát, amíg ismerkedik az otthonnal. Ha a gyerekek elevenek, vagy még túl kicsik, esetleg szervezze meg, hogy egy rokon elvigye őket erre a napra, vagy akkor engedje ki a cicát, amikor már alszanak.

Az új jövevény etetése

Akinek először van cicája, biztosan megdöbben azon, milyen hihetetlenül széles skálája van a macskatápoknak. Sőt, nem csak különféle márkájú tápok kaphatók, de azon belül is életkornak megfelelő eledeleket kínálnak.

Mások az árak, más a minőség is. Ideálisan a gazdi azzal a táppal eteti tovább kedvencét, amit az már megszokott. Ha ez nem túl jó minőségű, a gazdi elgondolkozik azon, hogy fokozatosan egy jobbra szoktassa át. Ebben az állatorvos tud tanácsot adni.

Kezdetnek mindig csak kis mennyiséget vegyen, vagy még jobb, ha a kereskedőtől mintacsomagokat ér, hogy kipróbálhassa, melyik ízlik a cicának.

Nem mellékes a tál sem, amiben az eledelt tálalja. Ez lehet műanyag, kerámia vagy akár üveg is. A műanyag tál bár praktikus, megvan az a hátránya, hogy karcossá válik, baktériumok ülnek meg benne. Még ha rendszeresen el is mossa, a baktériumok megbújnak az apró repedésekben, sérülésekben. Célszerű egy külön vizes, és egy eledeles tálat venni. Az eledeles tálat minden étkezés után el kell mosni és a cica előtt mindig legyen friss víz.

Az alomtál helye

Nagyon fontos elgondolkodni azon, hol lesz jó helyen az alomtál. Ez függhet annak méretétől és formájátólis. Bár a kereskedelemben sokféle igen dekoratív, némelykor csicsás alomtál kapható, semmi baj nem lehet akkor sem, ha egy egyszerű tálat használ csak. Ha zavarják a szagok és/vagy az esetleg kiszóródó alomdarabok, akkor válasszon fedeles változatot, némelyikük szagelszívó filterrel ellátott, bár ha az alom poros, akkor ezek eészségügyi problémát okozhatnak. Teljesen mindegy, milyen almot használ, biztos lehet benne, hogy egy kevés mindig kerül az alomtálon kívülre is. Helyezzen egy szőnyeget az alomtál alá vagy elé, így csökkenteni tudja a macska által széthordott mennyiséget.

Alomból szintén zavarba ejtően nagy a kínálat. Először próbálja ki az önnek tetszőt, de csak kis mennyiséget vegyen, majd ha nem felel meg, vagy macskája nem tud megbarátkozni az alommal, akkor próbáljon egy másikat. Így nem fog elkeseredni amiatt, hogy ki kell dobnia egy nagy zsák, nem megfelelő almot.

Az alomtál ideális helye mindenképp nyugodt, csendes terület, olyan, ahol se a gyerekek, se a kutya nem túl gyakran fordulnak elő. A macskák ugyanúgy szeretik diszkréten és zavartalkanul intézni dolgukat, akárcsak mi, emberek.

Ajánlott cikkek