Népszerű kutyafajták - a francia bulldog

Népszerű kutyafajták - a francia bulldog

Nagyon messzire visszatekintve a francia bulldog történetében, az ókorban találjuk magunkat. Talán elsőre belegondolva hihetetlennek tűnik, hogy ez a mókás apróság az ókori római molosszusok leszármazottja, pedig így van. Közvetlen rokonai Nagy-Britannia ősi bulldogjai, de a francia dog-félék is.

Tovább
Egy hibás színű kutya karrierje a világsikerig

Egy hibás színű kutya karrierje a világsikerig

A westie története elválaszthatatlan a terrierek történetétől, hiszen az 1850-as évek végéig a terrier fajtákat mind egy kalap alá vették, és „brit terrier” néven emlegették. Ekkor kezdődött meg különválasztásuk a fajtajegyek alapján. A terrier elnevezés a latin „terra”, azaz föld szóból ered, utalva a fajták munkájára, hiszen a legtöbb terrierfajta elsődleges feladata a föld alatti üregekben élő kártevők, rágcsálók kihajtása és megölése volt.

Tovább
Bob Dylan kutyás akkordjai

Bob Dylan kutyás akkordjai

Azt, hogy a méltán híres zenész, Bob Dylan számtalan kutya boldog gazdája volt, a labradortól a bernáthegyin át a német dogig, sokan tudják. Talán az is feltűnik a vájt fűlűeknek, hogy nem scak zenei stílusa eklektikus, de bizony kutyaválasztása is. Az is közismert, hogy a magányos, hányatott sorsú, kóbor ebek mindig is megérintették a szívét. Nem csak fotókon pózolt az utcák kivert ebeivel, de igyekezett segíteni is rajtuk. Ám azt, hogy négylábúak iránti rajongása nem ér véget a póráz fogójánál, már kevesebben tudják.

Tovább
A zaklatott életű kutyarajongó művész

A zaklatott életű kutyarajongó művész

Edwin Henry Landseer (1802-1873), a híres angol festő és szobrász nem csak lovakról és kutyákról festett képeivel lett méltán világhírű, de bizony egy fajta neve is hozzá köthető. Szobrászként a Trafalgar Square híres oroszlánszobraival hagyott maradandót az utókorra, festményei közül pedig az 1830-as években készül „Dignity and Impudence”, azaz méltóság és arcátlanság lett a legismertebb.

Tovább
Határvidékek kutyája

Határvidékek kutyája

A Border Collie nagy történelmi múltja ellenére fiatal fajtának számít, hiszen az FCI csak 1980-ban ismerte el. Az angol pásztorkutyák története szorosan összefonódik a juhtenyésztés történetével. A sokszor 1000 -1500 birkából álló nyájakhoz egy erõs, energikus, kitartó kutyára volt szükség. A fajta elnevezése kialakulási helyére, az Angol-skót határvidéken fekvõ Border Country-ra utal.

Tovább
Tsuguharu Foujita, a „Cat Master”

Tsuguharu Foujita, a „Cat Master”

Bár sok művészt lehet macskekedvelőnek, vagy cicarajongónak nevezni, a „cat master”, avagy a „macskák ura” címet minden vitán felül állóan Léonard Tsuguharu Foujita érdemli ki. A japán-francia festő 1886-ban, Tokióban született, a japán császári hadsereg egyik orvosának fiaként. A tokiói művészeti akadémián szerzett diplomát, majd három évvel később Párizsba utazott.

Tovább
A hölgy, akit Madame Poodle-nak hívtak

A hölgy, akit Madame Poodle-nak hívtak

Bár egy kutyakiállításon minden fajtának van esélye a Best in Show cím elnyerésére, azért valljuk be, hogy egyes kutyafajták sokkal inkább szemet megkapó látványt nyújtanak. Ilyen az általában szoborszerű szőrben felvonultatott uszkár, függetlenül méretétől és színétől. Pomponok, bóbiták, felturpírozott szőrkorona – ám nem mindig volt ez így.

Tovább
Híres művészek és macskáik

Híres művészek és macskáik

Nagyon sok nagyszerű művész életében volt jelen egy különleges szerelem, mely túlmutatott a múzsák sokaságán: a macskák iránti szeretet.Voltak köztük, akik meg is örökítették kedvenceiket, mások csak élvezték társaságukat, mikor megpihentek alkotás közben, vagy éppen megörökíttették magukat a cicával. Nézzük hát, a modern művészek közül kik voltak igazi macska-rajongók?

Tovább
Királyi eb Wales-ből

Királyi eb Wales-ből

Wales-i legenda szerint a corgie elvarázsolt eb, tündérek és törpék segítője, olyan állat, mely nem csak arra képes, hogy hintóikat húzza, de az állatcsordákat is tereli és bizony még a tündérek között is előforduló háborúkban is részt vesz, mint gyors paripa.

Tovább
Hófehér, göndör szőrpamacs

Hófehér, göndör szőrpamacs

A történetírók szerint az ókori és középkori francia és olasz nemességet megörökítő képek nagy részén bizony bichon frisé kutyák láthatók. Úgy vélem, a dolog nem ennyire egyértelmű. Bár a képek biztosan valamilyen bichon fajtát ábrázolnak, ezek között azonban talán annyira még nem volt éles határvonal akkoriban, mint manapság.

Tovább
Vágtázó kutyák

Vágtázó kutyák

Az agarak eredete titokzatos s az idők homályába vész... Sokan úgy vélik, hogy az agarak voltak az első vadászkutyák. De honnan jöttek? Hogyan, miképpen alakultak ki ezek a nagyszerű képességű állatok?

A kőkorszakbeli ember a mamutok és az orrszarvúak pusztulása után már csak a kisebb, de sokkal gyorsabb és óvatosabb vadakra vadászhatott. Ezeket az állatokat követte nagy távolságokon át a jégkorszak végi Európa nagy területein kialakult száraz, füves pusztákon.

Tovább
Tuaregek kutyája

Tuaregek kutyája

Az orientális agarakhoz tartozó azawakh az afrikai Sahel régióból származik, a Niger völgyének középső területeiről. Itt található a névadó Azawakh-völgy is. A fajta szülőhazája körülbelül három állam – Mali, Nigéria és Burkina Faso – területére nyúlik át. Itt Afrikában elsősorban nomád állattenyésztő törzsek, és részben félnomád illetve letelepedett népcsoportok tartják ezt a fajtát. Közéjük tartoznak a híres tuaregek, de más nomádok is, mint például a peul vagy a bella törzs.

Tovább
A Geoffroy macska

A Geoffroy macska

Nemrégiben ritka, veszélyezetetett fajként számon tartott Geoffroy macskakölyök született a Nyíregyházi Állatparkban. Bár a kicsi már két hónapos, eddig anyja rejtegette, ám most már azonban kijár a kifutóba, így a szerencsés látogatók megleshetik. Az igen ritka fajból összesen 75 él a világ állatkertjeiben, éppen ezért különös öröm, hogy hazánkban utód született a tizenkét éves, Csehországból származó hím, és a tizenegy éves német nőstény nászából. A faj nevét Étienne Geoffroy Saint-Hilaire, XIX. századi francia zoológusról kapta.
De nézzük, mit érdemes tudni a Geoffroy macskákról.

Tovább
Masztiff vs. Bullmasztiff: avagy miben rejlik a különbség?

Masztiff vs. Bullmasztiff: avagy miben rejlik a különbség?

Sok nagytestű, izmos, erős kutyafajta létezik. Sok közülül lelógó ajkú, igazi „nyálgép”. Vajon meg tudja őket különböztetni? Nos, azok számára, akik nincsenek otthon e kutyafajták standardja terén, bizony nehéz megmondani, melyik a masztiff és melyik a bullmasztiff. És akkor még nem is beszéltünk a nápolyi masztiffról, hiszen ha masztiff, akkor legtöbben az angol masztiffra gondolnak.

Tovább
Rock'n'Roll kutyák

Rock'n'Roll kutyák

A Tiger man című dalában Elvis Presley úgy jellemzi magát, hogy ő a dzsungel királya. Nos, ez bizony igaz a rock’n’roll királyára. Elvis ugyanis imádta az állatokat, sőt, neki magának is sok állata volt. Már apró gyerekként sok állat vette körül, rajongott értük, olyannyira, hogy tragédiaként élte meg, amikor kétéves korában kedvenc kakasa meghalt. Olyannyira sok állata volt rövid és tragikus véget ért élete során, hogy mindet név szerint felsorolni szinte lehetetlen lenne.

Tovább
Tacskók - festményeken

Tacskók - festményeken

A tacskók nagyjából a XV. században alakultak ki Németország területén. Elsődlegesen vadászati céllal alkalmazták őket, főleg apró vadakra, főleg borzra. Napjainkban a kilenc tacskófajta legtöbb példánya házi kedvencként éli boldog mindennapjait. Bizony, a tacskó nagyon intelligens fajta, éppen ezért nagyon sokan kedvelik. Nem véletlen, hogy sok művészt is megihletett az apró, rövid lábú eb.

Tovább
A tüzes vörös

A tüzes vörös

Amilyen kicsinyke sziget Írország, annyira sok fajtát adott a világnak. Szinte majdnem ugyanannyit, mint a földrésznyi Afrika. A négy ír fajta - ír farkas, ír vízi spániel, ír szetter és ír terrier - közül ez utóbbi a legősibb. Na de milyen egy tipikus ír ember? Vörös hajú és tüzes természetű. Akárcsak az ír terrier.

Tovább
Afrikából jöttem, mesterségem címere…

Afrikából jöttem, mesterségem címere…

Nagyon sok kutyafajta történeti, eredeti leírásánál olvashatjuk, hogy származása ilyen vagy olyan módon visszanyúlik Afrikába. A kontinens 29 650 000 km²-es területével a második legnagyobb kontinens, 1,3 milliárd fős népességével a második legnépessebb. Ötvennégy szuverén állam, két nem elismert, de facto állam és egy bizonytalan státuszú terület található Afrika földjén. Ennek ellenére ma már csak alig öt olyan kutyafajtát tudunk felsorolni, melyet ez a földrész magáénak tudhat, ráadásul a basenji, bár Közép-Afrika szülötte, mégis Nagy-Britanniát jelölik meg fajtagazdaként, az azawakh esetében pedig ez Franciaország. Na de nézzük egyenként, melyek az afrikai kontinens kutyái.

Tovább
Carl Reichert, az állati zsánerfestő

Carl Reichert, az állati zsánerfestő

A XIX. századi Monarchia adott pár igazán jó festőt a művészettörténetnek, ám azt is tényként kell elismerni, hogy a fotográfia születése bizony adott pár pofont ennek a művészeti ágnak. „A mai nappal a festészet meghalt! - mondta Paul Delaroche, a francia historizmus népszerű festője.

Tovább
A határvidékek ebe

A határvidékek ebe

Mit is kell tudni a terrierekről? Bizonyos, hogy elsősorban vadászkutyák voltak, mégpedig az úgynevezett kotorék kategóriában. Üldözték, irtották a patkányokat, egereket és más apró rágcsálókat, ezzel pedig gondoskodtak saját élelmükről is. A menekülő, elbújó, elvermelő rágcsálókat nyugtalan morgások és ugatások kíséretében harciasan kikotorták búvóhelyükről, vagy a föld alatt pusztították el őket.

Tovább