Elnökök, first ladyk, „first” kutyák és más állatok

A Fehér Házban való állattartás Thomas Jeffersonig, az Egyesült Államok harmadik elnökéig visszanyúló hagyomány. Persze a korábbi elnököknek is voltak házi kedvenceik, ám Jeffersonnal kezdődően a Fehér Ház állatai gyakorta legalább akkora, ha nem nagyobb népszerűségre tettek szert, mind gazdáik, vagy a First Lady toalettje. Persze a politikai intrikák világában egy kedvenc állat igazi felüdülést nyújthatott a gazdáknak, nem véletlenül mondta Harry S. Truman elnök, hogy „Ha szeretnél egy barátot Washingtonban, legyen kutyád.” A legtöbb elnök meg is fogadta a 33. elnök tanácsát, bár tény, hogy némelyikük más fajt, esetenként szokatlan vagy egzotikus állatot választott társául.

Coolidge elnök kegyelme

John Calvin Coolidge Jr. az USA 30. elnöke volt. Az elnök és felesége, Grace Coolidge támogatójuktól kapott 1926-ban egy mosómedvét. Az adományozó úgy gondolta, a kedves kis állat kiváló fogás lehet az elnöki pár hálaadásnapi vacsoráján. Azonban az elnöki család másként vélekedett, ugyanis megszerették a bájos kis állatot, és még egy hímzett nyakörvet is beszereztek neki, melyre az volt írva, hogy „A Fehér Ház mosómedvéje”. Olyannyira részese volt a mindennapoknak, hogy az 1927. április 18-án megtartott húsvéti tojáskeresésen is részt vett a Fehér Ház kertjében.

Mikor az elnöki mandátum lejárt, és a Coolidge pár költözni kényszerült, a Rebeccának elnevezett mosómedve egy állatkertbe került, ahol más mosómedvékkel élt. Ennek ellenére a családi eseményeken továbbra is részt vett, igaz, minden esetben rövid pórázon, mert előszeretettel szökött meg a személyzet elöl.

Coolidge elnök felesége RebeccávalKép forrása: National Photo Company Collection/Library of Congress

Egyébként a közvélemény és a média is Rebecca megszállottja lett, egyszerűen imádták a kis állatot. Olyannyira, hogy a Fehér Ház egyik rendőre egy kis mosómedvét fogott Észak-Virginiában és azzal a felkiáltással vitte az elnöki párhoz, hogy a Horatiusnak nevezett maci majd Rebecca párja lehet. Az elnök nem nagyon kedvelte ezt a nevet, inkább Ruebennek hívta az állatot, de ez sem változtatott azon, hogy Rebeccával annyira nem találták meg a hangot. Ám Rueben elég sok galibát okozott, folyton meglógott, felkapaszkodott a fákra, a ház tetejére, sőt, egyszer a kerítésen át kilógott, a Pennsylvania sugárútra ugrott, 30 percre leállítva a forgalmat. Végül Ruebennek sikerült úgy meglógnia, hogy soha többé nem találták meg. Ő a szabadságot választotta a Fehér Ház csillogó börtöne helyett.

tojáskeresés RebeccávalTojáskeresés Rebeccával
Kép forrása: National Photo Company Collection/Library of Congress

Macaroni és Kennedy

A Fehér Ház történetének egyik legismertebb állata John F. Kennedy, az USA 35. elnöke lányának pónija volt. Caroline pici lova, Macaroni a média rendszeres szereplője volt, egyszer gazdájával a Life magazin címlapján is szerepeltek. Ez a kép ihlette egyébként Neil Diamond énekes – dalszerzőt „Sweet Caroline” című dalának megírására.

Persze a Kennedy családdal nem csak a póni, de kutyák, macskák, papagáj, kanári, hörcsög, nyúl, és további lovak is megosztották a Fehér Ház szobáit és kertjét.

Clintonék zoknija

Hosszú éveken át nem volt elnöki macska a Fehér Házban. Egészen pontosan James Earl „Jimmy” Carter, az USA 39. elnöke után csak William Jefferson Clinton, a 42. elnök családjával „macskásodott” újra az elnöki lak.

Clintonék az elnöki évek első szakaszában, 1991-ben fogadták be a Socks-nak elnevezett macskát. És hogy hogyan került a cica a családba? Nos, amikor Chelsea Clinton, a család lánya éppen távozott zongoratanárától Arkansasban, a macska egyszerűen a karjába ugrott. És ha már odaugrott, hát ott is maradt.

A fekete-fehér cica nyolc évet élt a Fehér Házban, és imádták a fotósok. Az elnök felesége gyakorta kérte őket, hogy kicsit hagyják békén az állatot, annyit fotózták a bájos pofijú cicát. Ám igazi sztárrá nem a képektől, hanem attól vált, hogy két népszerű könyv főszereplője lett az Államokban. Amikor a Clinton család 2001-ben elhagyta a Fehér Házat, a cicát Clinton titkárnőjének, Betty Currie-nak ajándékozták.

Clinton elnök és SocksKép forrása: wikipedia

Még korábban, 1997-ben egy labrador, Buddy került a családhoz, és a First Lady, Hillary szerint a kutya és a macska között bizony nem szerelem, sokkal inkább utálat volt első látásra. Egyszerűen képtelenek voltak egymást elviselni. A helyzet annyira kezelhetetlen volt a két állat között, hogy egyszer az elnök azt nyilatkozta, könnyebb helyzetben volt az irzaeli-palesztin konfliktus kezelésében, mint a Socks és Buddy közötti helyzet rendezésében.

Annak ellenére, hogy a Fehér Házból való távozás után a cicát Betty Currie fogadta be, az elnöki család gyakorta meglátogatta. Sajnos, a cica különböző daganatos betegségekben szenvedett, így 2009-ben el kellett altatni. Az állat az orvosok szakvéleménye szerint 19 vagy 20 éves volt.

Obama kutyája

A fentebb már említett, állatmentesen élő Trump elnök Barack Hussein Obamát váltotta a Fehér Házban, és bizony az USA 44. elnöke is állatbarát volt. Obama még a 2008-as kampány során megígérte lányainak, Sashanak és Malianak, hogy akár nyer, akár veszít az elnökválasztáson, kapnak egy kutyát. Így hát 2009. áprilisában a család tagja lett Bo, a portugál vízi kutya, aki azonnal a Fehér Házba költözött.

Egyébként Bo Edward M. Kennedy szenátor ajándéka volt az Obama családnak, aki egyébként a kampány egyik legfőbb támogatója volt. Később, 2013 augusztusában a fehér mellényes és fehér „zoknis” Bo mellé egy teljesen fekete portugál vízi kutya, Sunny is beköltözött az elnöki rezidenciára.

Barack Obama a Fehér Ház folyosóján fut a kutyávalKép forrása: facebook

Sajnos, Bo 2021. májusában meghalt. „Ma a családunk elvesztette egy igazi barátját és hű társát. Bo több mint egy évtizeden át boldogított minket jelenlétével. Örömmel jött hozzánk a jó napokon, a rossz napokon és a mindennapokban. Tűrte a felhajtást, amely a Fehér Házban való élettel járt, nagy hangja volt, de nem harapott, imádott nyaranta a medencébe ugrani, nagyon jól elvolt a gyerekekkel, falatokért kunyerált vacsora közben az asztalnál, és jó kis bundája volt. Ő pontosan olyan volt, amire szükségünk volt, és több, mint amit valaha vártunk. Nagyon hiányozni fog nekünk” – írta a volt elnök Facebook oldalán.

Biden és kutyája

Elnöki állatok sora koptatta a Fehér Ház lépcsőit és füvét. A hagyomány Trump elnökkel megszakadt, aki nem vitt magával házi kedvencet hivatali ideje új otthonába. Ám Joe Biden, az USA 46. elnöke visszavitte a kutyaugatást az elnöki házba. Két német juhászkutya lakja most a hatalmas épületet, mégpedig Champ és Major. A First Lady szerint Champ kifejezetten élvezi ágyát a kandalló előtt, míg Major imád a kertben rohangálni.

A Biden pár a két kutyávalKép forrása: internet

Egyébként Champot egy Pennsylvania-i tenyésztőtől vásárolta az elnök felesége, mégpedig 2008-ban, választások utáni ajándékként. Mint ismeretes, a 2008. január 3-i, első jelölőgyűlésen, Iowában, Biden csak az ötödik helyet szerezte meg, ezt követően pedig visszalépett a jelöltségtől. Mivel Biden 2009 és 2017 között az USA alelnöki posztját töltötte be, Champ számára a reflektrofény nem meglepő. Ugyanakkor Major mentett kutya, sőt, az első mentett eb a Fehér Ház történetében. A család a Delaware Humane Association-tól fogadta be, mégpedig 2018-ban.

A First Lady, Jill szeretne macskát is, hiszen kifejezetten élvezi, ha állatok veszik körbe.

Nyitókép: Kennedy elnök gyermekeivel és a pónival

Ajánlott cikkek