Kutyák és háborúk

Egy kutya hű társ, kedves barát. Némelyik picike, másik nagy, hatalmas és erős állkapoccsal. Mind más, mégis, bármelyik lehet akár hadi kutya is, társa és segítője a katonáknak a harcokban.

Mindez nem a modern kor vívmánya, hiszen a történetírás kezdetei óta vannak emlékek erről. Már időszámításunk előtt íródtak olyan feljegyzések, amik azt bizonyítják, hogy a kutyák jó szolgálatot tettek a csaták során. Homérosz üzenetvivőként említette őket. Hérodotosz így írt a perentiek és paeonlak közötti csatáról: „ember ember ellen, ló ló ellen, kutya kutya ellen harcolt…”

Bár általában őrkutyaként, fegyverek vontatására, töltények cipelésére, üzenetek kézbesítésére, sebesültek felderítésére használták őket, megesett, hogy a szó legszorosabb értelmében harci kutyákká váltak, például amikor nyakörveikre éles tüskéket szereltek, hogy minél több sebet tudjanak ejteni az ellenségen.

Soter legendája

Már i.e. 456-ban, Korinthosz városának megmentésében is hűséges segítő kutyák álltak a városvédők oldalán, 50 eb harcolt. A feladatuk a város lakóinak figyelemztetése és az ellenség feltartóztatása volt. A csata során egy kivételével minden állat elesett, egyedül Soter maradt életben. Egy legenda a szerencsés túlélését annak tulajdonítja, hogy az állat lenyelt egy szerencsehozó nyúllábat. A harcok végeztével Soter kitüntetésben részesült, egy ezüst nyakörv formájában, melyen a „Korinthosz védője és megmentője” felirat állt, sőt, később emlékére szobrot is állítottak.

Soter emlékszobraKép forrása: Ark Animal Centre

A rómaiak birodalom

A római birodalom hosszú története során temérdek csata volt, melyekben bizony kutyák is részt vettek, például a Marathonnál lezajlott csatában Militádész kutyái vívtak a perzsák ellen.  A hősiesen küzdő állatok közül sok elhullott, mások súlyos sérüléseik ellenére is folytatták a harcot. Hősies és odaadó kiállásuk kitüntetést érdemelt.

Egyes vélekedések szerint a rómaiak kezdték el először célirányosan kiképezni kutyáikat. Bizony az is megesett, hogy szándékosan a biztos halálba küldték a csatákban az állatokat, sokszor súlyos sebeket okozó szöges nyakörvvel a nyakukon, de gyakorta „csak” üzenetküldésre használták őket.

Ismeretes, hogy a masztiffokat előszerettel használták az arénákban, ahol a nézők a kutyák egymás közti viadalán szórakoztak. Ám például a gallok már harcászati célra képezték ezeket a hatalmas kutyákat, hogy aztán teljes páncélzatban küldjék az ellenség katonái ellen őket. Gyakorta késeket szereltek a páncélzatra, hogy így az ellenség lovait megzavarva és megsebezve bontsák meg az ellenfél alakzatát, elérve egy könnyebb támadási lehetőséget. Egyébként VII. Henrik király is gyakorta használt masztiffokat, sőt, a franciák elleni háborúhhoz V. Károlynak 400 kutyát küldött Spanyolországba, hogy segítsék a spanyol csapatok felderítő és hadászati munkáját.

A konkvisztádorok kutyái nem véletlenül váltak legendássá az idők folyamán. Az ebeket indiánok húsával etették, hogy minél jobban ingereljék őket ellenük, így a harcokban a kutyák hatalmas és kegyetlen pusztítást tudtak végezni.

Az újkor kutyái

Az amerikai hadtörténelemben a kutyák elsősorban a harci morál, a katonák kedélyének javítására szolgáltak, bár néhányan börtönőrként és őrszemként is működtek. A polgárháború alatt egy konföderációs kém, aki gyanította, hogy átkutatják, dokumentumokat rejtett el kutyájának kvázi póthajában. Az iratokat épségben átadták Pierre G. T. Beauregard tábornoknak, aki kissé meglepődött, amikor a kém levágta a pótszőrt a kutyájáról.

A XIX. század már a célirányos, tudatos tenyésztés kora volt. Nagyon sok kutyafajta alakult ki, melyek történetét már dokumentálták.

A német hadsereg 1884-ben úgy döntött, hogy néhány, kiképzett kutyát hivatalosan is a hadsereg állományába vesz. A kísérlet jól sikerült, így egyre több ország követte a németek példáját, és a Monarchia mellett a franciák, az olaszok, de még a cári orosz birodalom is önálló kutyásegységeket hozott létre haderejében. Az állatok kezelésében is előrelépés történt, mert már nem vértezték fel az állatokat, és nem küldték őket az első sorokba harcolni, inkább üzenetek és fegyverek horodzójának használták őket, valamint a sebesültek felkutatására. A franciák és a belgák kutyás alakulatai a fegyvereket vontatták, gyógyszereket és kötszereket szálíltottak, a hegyekben zajló harcokhoz szánhúzó kutyákat vittek.

belga háborús kutyák az első világháborúbanBelga háborús kutyák az első világháborúban. Kép forrása: theworldwar.org

Ezeket a munkákat végezte például az első világháborúba német oldalon besorozott közel 25 ezer kutya is, vagy az amerikaiak oldalán a híressé vált Stubby, aki nagyon sok katona életét mentette meg, ezért őrmesterré léptették elő.

Stubby tüzérségi, gáz- és gyalogsági támadásokra  figyelmeztette a harcolókat, mígnem egy gránát megsebesítette. Felépülve tovább harcolt és sikeresen elfogott egy német kémet.

StubbyStubby. Kép forrása: militarytimes.com

Párizsban egy másik kutya tett szert hírnévre háborús hőstettei miatt. Rag-re, az utcán kóborló terrier keverékre egy amerikai katona lelt rá, és magához vette. A kutya később üzeneteket vitt, többek között egy nagyon fontos üzenetet egy közelgő bombázásról, ezzel a tettével pedig rengeteg ember életét mentette meg.

Rag a gazdájávalKép forrása: Pinterest

Természetesen az ipari háború az I. világháborúban más változásokat is hozott az állattartásban, beleértve a kutyák „mérnöki” szerepét. Az állatokat kábelfektető berendezéssel látták el, és szükség esetén új kommunikációs vonalakat fektettek le, kisebb célpontot biztosítva az ellenséges katonák számára.

A második világháború ebei

A második világháborúban a kutyák visszatértek régi szerepeikhez, ámde újakat is kaptak. Az egész háború kutyák szempontjából talán legborzasztóbb monentuma az volt, amikor a szovjet csapatok kutyákat képeztek ki arra, hogy mágneses aknákat viselve rohanjanak a német tankok alá. Az aknák felrobbanása nem csak a tankokat semmisítette meg, de a kutyákat is megölte.

Az eddigi legnagyobb világégés egyik hőse az alig 1,8 kilós yorkshire terrier, Smoky volt, akire 1944-ben amerikai katonák találtak rá, gazdája pedig egy tizedes lett. A picike eb tucatnyi repülős bevetésen vett részt, sőt, egyszer gazdája életét is megmentette. Smoky a háborúban visszatért ősei egyik munkájához, és azzal segítette a katonákat, hogy villámgyorsan bebújt egy csőbe, melyen áthúzta a távíró vezetékét. (Ismeretes, hogy már a XVIII. században használták a yorkshire terriereket nem csak patkányfogásra, de bizony kábelek behúzására is.)

Smoky, a harci yorkieKép forrása: dogtime.com

A második világháború idején nem csak a németek és már európai országok használtak kutyákat, de az amerikaiak is. Sőt, nagyon sok gazda ajánlotta fel kedvencét a katonáknak, hogy az eb segíthesse a harcolók munkáját. Az egyik ilyen felajánlott kutya egy Chips nevű, husky - border collie - német juhász keverék volt, aki hősiesen védte gazdáját és bajtársait Szicíliában, amikor egy olasz osztag beszorította őket. A kutya nekiugrott a rájuk támadóknak, akik életüket féltve elmenekültek. A bátor eb, annak ellenére, hogy több komoly sérülést is szerzett ebben a harcban, elszántan küzdött tovább és még aznap folytatta a munkát, melynek eredményeképpen tíz hadifoglyot ejtettek. Chips a háború végeztével leszerelt és visszatért gazdájához, kitüntetésével együtt.

ChipsKép forrása: argunners.com

A háború után

A második világháborúval nem értek véget a harcok a világban. A hosszú éveken át tartó, véres vietnami háborúnak sok kutya is áldozatául esett. Az első áldozat Kaiser, a német juhászkutya volt, aki 1966-ban esett el. Felderítés közben ütött rajtuk az ellenség. Szintén német juhászkutya volt Nemo is, aki egy támadás alatt megsebesült gazdáját mentette meg, mert elterelve a katonák figyelmét, az erősítést tudott hívni. A kutya annyira védte és őrizte sérült gazdáját, hogy állatorvost kellett hívni, az tudta csak biztosítani, hogy a sérültet ellátásra elvigyék. Szerencsére mind a kutya, mind a gazdája sikeresen felépültek.

NemoKép forrása: historycollection.com

Az elmúlt évtizedekben sajnos nagyon sok háború volt, szerte a világban. Pár éve az Iszlám Állam ellen vívtak harcokat, természetesen itt is voltak kutyák, köztük Conan, a malinois. A hős kutya igen veszélyes küldetést hajtott végre, amikor az Iszlám Állam egyik vezetőjét egy alagútba üldözte, aki ott aktiválta a mellényére szerelt robbanószerkezetet. Szerencsére az eb kisebb sérülésekkel megúszta az akciót.

Nyitókép forrása: bbc.co.uk

Ajánlott cikkek