A hős, a sztár és az úttörő - avagy a német juhászkutya

A hős, a sztár és az úttörő - avagy a német juhászkutya

A német juhászkutya bizony hosszú éveken át dobogós volt a legnépszerűbb kutyafajták versenyében, de még napjainkban is nagy népszerűségnek örvend. Nem csak kedvelt családi eb, házőrző kutya, de kimagasló intelligenciája és munkaképessége miatt népszerű társ egyes munkákban is, legyen az őrző-védő, segítő munka, rendőrségi, kereső szolgálat.

Egyszóval, Kántor óta sokan sok mindent tudni vélnek a szeretett német juhászkutyákról. Ám van öt dolog, amit boztosan kevesen tudnak.

1. A név

A német juhászkutya azon kevés fajta közé tartozik, melynek nevében szerepel a „kutya” szó. Ennek egyszerű oka van. Bármely nyelven is nézzük, a német juhász leginkább a pásztorokra utal. Ha a „kutya” szót hozzáteszik a névhez, már biztosan senki nem keveri össze az embert az 1800-as években, a munkájukat segítendő kitenyésztett kutyafajtával.

1914 után a fajta igen népszerű volt az Egyesült Államokban, ám az első világháború miatt elgondolkoztak azon, hogy a névből elhagyják a „német”, azaz a „german” szót. Ezt 1917-re sikerült is elérni a kennel klubnál, és a fajtát már „shepherd dog” vagy „sheepdog” néven regisztrálták. 1930-ban egy újabb döntés visszaállította az eredeti elnevezést.

két németjuhász ül és fekszik a fűben

2.  Népszerű volt a háborúkban is

A német juhászkutyát az 1900-as évek elején a német hadsereg számára képezték ki: lőszereket, őröket, hírnököt, keresést és mentést végeztek.

Az amerikai katonákat lenyűgözte a fajta hősiessége, amit az első világháború idején tapasztaltak. Ezért úgy döntöttek, magukkal viszenk haza néhány egyedet. A kutyák népszerásge hihetetlenül rövid idő alatt az egekig szárnyalt.

Német juhászkutya rajongók körében ismert Filax of Lewanno neve. A kutya több mint egy évet szolgált a szövetségesek mellett a lövészárokban. Az 1917-es Westminster kutyakiállításon tüntették ki, mégpedig 54 sebesült katona megmentése során szerzett érdemei miatt.

3. A mozik sztárja

Sokan ismerik a „Kutyám, Jerry Lee” történetét, James Belushi és a német juhészkutya párosa feledhetetlen az akció.vígjátékból. Legalább olyan sokan kedvelik Rin-Tin-Tin történetét is.

Az aranyos kis kölyökkutyára egy amerikai katona talált rá, amikor az első világháborúban, egy francia város romjai között túlélők után kutattak. Mivel a hadseregben a szabályok szerint csak úgy, kedvtelésből kutyát nem lehetett tartani, így a katona kénytelen volt foglalkozni Rin Tin Tinnel, és kiképezni mentőkutyának. Az eb hősies munkájának sok ember köszönhette életét a történet szerint.

Egyébként Rin Tin Tin története valós eseményeken alapul, sőt, az igazi Rinty 26 filmben szerepelt, és levelek ezreit kapta rajongóitól. Nem mellékes egyébként, hogy neki köszönheti a híres Warner Brothers filmstúdió, hogy megmenekült a csődtől, és a mai napig nézhetjük filmjeiket.

Hazánkban azonban mindegyik kutyás hős történetének népszerűségét felülmúlja Kántor, a híres nyomozókutya igaz története, és az erről készült tévéfilm sorozat.

német juhászkutya ül és figyel

4. A segítőkutyák úttörői

Az első világháború alatt sok német katona lett vak vagy látássérült a háborúban elszenvedett sérülések miatt, ezért több német iskola kezdett kísérletezni olyan vezető kutyákkal, akiket speciális készségekkel tanítottak, kifejezetten a vak veteránok életének segítésére.

Az 1920-as években egy Svájcban élő amerikai kutyakiképző, Dorothy Harrison Eustis német juhászkutyákat tanított be vakvezető munkára. Megismerve a kísérleti európai iskolák munkáját annyira lenyűgözte az asszonyt, amit tapasztalt, hogy írt egy cikket a The Saturday Evening Post számára. A „Látó szem” című cikket 1927. november 5-én tették közzé. Ezután Eustis számtalan levelet kapott a vakoktól, akik azt kérték, hogy képezzen ki nekik egy vezető kutyát.Felfigyelt Eustis munkájára egy Morris Frank nevű ember, aki születése óta vak volt, ezért szüksége lett volna egy jól képzett vezetőkutyára. Ők ketten összefogtak hát, és megalapították az Egyesült Államok első vakvezető iskoláját, a „The Seeing Eye”-t, mely a mai napig működik.

5. A fajta leggyakoribb egészségügyi problémái

Sokan tudják, hogy a túltenyésztés miatt gyakorta fordul elő diszplázia a német juhászkutyáknál, melyre kötelezően szűrni kell őket. Emellett gyakrabban fordulhat elő:

  • Fülfertőzések
  • Bőrallergia
  • Gennyes bőrgyulladás
  • Ízületi gyulladás
  • Degeneratív ízületi gyulladás

 

 

Ajánlott cikkek