1-7 hetes cica

1-7 hetes cica

A kiscicák nagyon sok kritikus fizikai változáson esnek át életük első hetében, éppen emiatt egészen nyolc hetes korukig az anyjuk mellett van a helyük. Az aprócska újszülött cica nem lát, nem hall, nem képes járkálni, ám akárcsak egy igazi energiabomba, a kismacska egy és hét hetes kora között félelmetesen gyors fizikai változáson megy át.

Tovább
8 hetes cica

8 hetes cica

Nyolchetes korban a kismacskának szüksége van az érintésre ahhoz, hogy szoros kötelék alakuljon ki közte és az emberek között.

Tovább
9 hetes cica

9 hetes cica

Kilenc hetes korában a kiscica elkezd nyúlni, a gazdának már kialakul az elképzelése, mekkora is lesz felnőttként. Ebben a korban imádnak játszani, mókázni, tüneményesek, ahogy kergetik a farkukat – ám mindennek a sok őrültségnek komoly oka van.

Tovább
10 hetes cica

10 hetes cica

A 10 hetes kiscica olyan, mint a tornászlányok – állandóan gyakorolja az egyensúlyozást, ugrásokat és szökelléseket, egyéb atlétikus gyakorlatokat. Mindez az energia és aktivitás igen fontos a növekvő cica fizikális és mentális fejlődése szempontjából.

Tovább
11 hetes cica

11 hetes cica

Bizonyosan észrevette, hogy a 11 hetes kiscica pofaszőre részben eltűnt. Ne aggódjon, vissza fog nőni. Ebben a korban a cicák könnyen elveszítik szakállukat a durva játék során, különösen, ha ez a játék más cicákkal zajlik. Ilyenkor a szakáll szőre a tövénél letörik vagy egyszerűen a másik macska lerágja.

Tovább
12 hetes cica

12 hetes cica

12 hetes korban a vadon élő cicák elkezdenek kísérletezni a függetlenséggel, egyre inkább távolodnak anyjuktól. Annak érdekében, hogy a cica gyorsan alkalmazkodjon az élethez, ne feledje el, hogy a 12 hetes kis állat olyan, mint a szivacs – mindent magába szív környezetéből és gyorsan tesz szert újabb és újabb ismeretekre.

Tovább
13 hetes cica

13 hetes cica

Előfordulhat, hogy a 13 hetes cica folyamatosan nyávog, a lehető legkülönfélébb okok miatt. Nyávoghat azért, mert úgy érzi, nem kap elég figyelmet és többet követel, nyávoghat, ha fáj valamije, éhes, unatkozik vagy aggódik valami miatt, így az elsődleges feladat mindig a nyávogás okának kiderítése.

Tovább
14 hetes cica

14 hetes cica

A szobanövények ellenállhatatlanok a cica számára! Először azt fogja észrevenni, hogy kissé érdekesen néznek ki a virágok és zöld növények – nos, nagy az esélye, hogy a kis 14 hetes felfedezte, levadászta és megkóstolta őket.

Tovább
15 hetes cica

15 hetes cica

A 15 hetes cica hihetetlenül játékos és a gyerekek semmire sem vágynak jobban, mint játszani a pajkos kis állatta. Ugyanakkor nagyon fontos a gyereknek megtanítani, hogyan tud úgy játszani a kis állattal, hogy egyikük se sérüljön meg és a cicában ne alakuljanak ki rossz viselkedési szokások.

Tovább
16 hetes cica

16 hetes cica

Nagyjából 16 hetesen a cicák elveszítik tejfogaikat, a maradandó fogak elkezdik áttörni a fogínyt. Ez a folyamat akár pár hónapig is eltarthat - gazda számára ez úgy válik nyilvánvalóvá, hogy az állat elkezd kemény tárgyakat vagy játékait rágni.

Tovább
17 hetes cica

17 hetes cica

17 hetes korára a cica fizikai és értelmi fejlődésének több mérföldkövét elérte már. Ebben a korban a mentális érettség jeleit kezdi mutatni. Megfigyelheti, hogy kevésbé érdekli már a játék, sokkal inkább a dédelgetés, simogatás vonzza, és sok kisállat tulajdonossal egyetértésben azt érzi, hogy a kettejük közötti kötelék erősebb lett.

Tovább
18 hetes cica

18 hetes cica

A 18 hetes cicát már korántsem izgatják annyira a játékok, mint korábban, de még mindig igényli a játékot mentális fejlődése szempontjából. Tehát itt az ideje a játékos doboz felfrissítésének, mégpedig olyan játékokkal, melyeket a kamaszodó cica élvezni fog.

Tovább
19 hetes cica

19 hetes cica

A növekvő cica egyre több szőrlabdát produkál. Első alkalommal, mikor felfedezi, elég idegesítő lehet, de ez teljesen normális addig, amíg nincs több mint heti egy.

Tovább
20 hetes cica

20 hetes cica

20 hetes korban a macska emésztőrendszere még eléggé kényes, sok minden okozhat emésztési problémákat.  Az emésztési probléma tünetei lehetnek periodikus hányás, hasmenés, székrekedés, fokozott szomjúság és rossz általános kondíció.

Tovább
6 hónapos cica

6 hónapos cica

Hat hónapos korban a cica már igazi kamasz: elkezdődnek a hangulatingadozások és a szexualitás első jelei is megnyilvánulnak. Ez az az időpont, amikor sok tulajdonos elgondolkodik azon, vajon az ivartalanítás változást hozhat-e a macska természetében és viselkedésében.

Tovább
7 hónapos cica

7 hónapos cica

A hét hónapos cica közel áll a szexuális és mentális érettséghez. Ennek eredményeképpen kezdik elhelyezni magukat a családi hierarchiában.

Tovább
8 hónapos cica

8 hónapos cica

Ha a nyolc hónapos cicánál az agresszív viselkedés jeleit észleli, azonnal cselekednie kell, hogy megelőzze, a kicsi agresszív felnőtt macskává érjen. A természetben, ebben az életkorban az agresszív és domináns viselkedés jó szolgálatot tesznek, de otthon, családban az erre utaló tendenciákat azonnal meg kell állítani.

Tovább
9 hónapos cica

9 hónapos cica

Egy kilenc hónapos cica, különösen ha soha nincs kiengedve, hogy levezesse felesleges energiáit és kiélje természetes ösztöneit, igencsak pusztító hatással lehet környezetére. A rombolás leggyakoribb oka általában az unalom, és ha a környezet nem biztosít az állat számára elegendő mentális stimulációt.

Tovább
11 hónapos cica

11 hónapos cica

Egy tizenegy hónapos cica sokban hasonlít a kamaszokra – jó úton vannak a felnőtté válás felé, de az útból még áll előttük egy szakasz. Ítélőképessége még nem a legfejlettebb, nincsenek tapasztalatai és bizony ügyessége sem közelíti meg a felnőtt macskákét. Mindennek eredménye pedig a sérülések rizikójának nagy mértéke. 

Tovább
12 hónapos cica

12 hónapos cica

Egy fiatal macskánál többféle pszichológiai probléma alakulhat ki, melyek nagy része összefügg az emberekkel. Sok esetben a viselkedési zavarok nagy része egyéves kor körül kezdődik. Kialakulhat szorongás, kényszeres viselkedés, étkezési zavarok, vagy ritka esetben mániákus gyűjtögető-elrejtő viselkedés, amikor az állat különféle tárgyakat szed össze és rejt el egy általa biztonságosnak vélt helyre.

Tovább
1 éves cica

1 éves cica

Amikor a cica eléri az egyéves kort, nagy a valószínűsége, hogy hamarosan időszerűvé válik az emlékeztető oltás. Amit korábban kapott oltást, egy éves védettséget ad. A későbbiekben az orvos tanácsa alapján háromévente kell ismételni az oltásokat az éves periodicitás helyett.

Tovább
1.5 éves cica

1.5 éves cica

Ahogy nőnek a macskák, úgy vágynak egyre jobban a világ megismerésére, a környezet felfedezésére, de ez sokszor veszélyes. Hogyan lehet mégis kompromisszumos megoldást találni?  A macskapóráz vagy macskahám jó megoldás, ha lassan és biztonságosan tanítja meg használatára az állatot.

Tovább
2 éves cica

2 éves cica

A fiatal macskák imádnak játszani és környezetüket felfedezni – ám sajnos ezt sokszor éjjel teszik. Ha az ön cicája sem hagyja aludni éjjel a családtagokat, van egy pár trükk, amivel játékos kedvét a nappali időszakra tudja korlátozni.

Tovább