E-mail: pet4you@pet4you.hu

19 hetes cica

19 hetes cica

Minden gazda azt gondolja, az ő cicája különleges, mostanra már a tudósok is megerősítették, hogy az állatok valóban egyéni viselkedési jellemzőkkel és személyiséggel bírnak.

A fajta és a környezet mind szerepet játszanak abban, hogyan viselkedik a macska, de valószínűleg személyisége a fő tényező a viselkedés kialakulásának.

19 hetesen a macska megteszi az első lépéseket a mentális érettség és a felnőttkor felé. Ez az a kor, amikor egyedi személyisége elkezd virágozni, megfigyelheti az egyedi személyiségjegyeket, azt, hogy egyes tendenciák erősödtek vagy éppen gyengültek az állat jellemében.

Annak érdekében, hogy a kiscicában kialakuljon a bizalom és a biztonság érzése, a fejlődésnek ebben a szakaszában sok, mentálisan stimuláló játékkal kell ellátnia az állatot. Ugyanakkor ne feledkezzen meg a figyelemről és a rengeteg szeretetről.

Egészség

A növekvő cica egyre több szőrlabdát produkál. Első alkalommal, mikor felfedezi, elég idegesítő lehet, de ez teljesen normális addig, amíg nincs több mint heti egy.

A cicák igen finnyásak a higiéniában is, folyamatosan nyalogatják, ezáltal pedig lenyelik saját szőrüket is. Esetenként ez a szőr megakad a nyelőcsőben, az állat pedig felköhögi vagy felöklendezi.

A macska szőrének rendszeres kikefélésével csökkenthető a szőr felöklendezése. Megpróbálkozhat heti egy alkalommal szőroldó termékek etetésével is.  Ezek a termékek jellemzően ízesített vazelint tartalmaznak, melyek a bélbe jutva szinte „megkenik” a szőrlabdát, némelyikük pedig oldja azt. Ha a macska nem akarja magától lenyelni a pasztát, célszerű a szájpadlására kenni.

Nevelés

Étkezési szokások

A cica már majdnem öt hónapos. Ideálisan még mindig konzerv eledellel eteti a nap adott időszakaiban, miközben a száraz eledel egész nap előtte van. Amennyiben eddig nem ez volt az étkezési rend, akkor ideje elkezdeni az átállást.

A napi többszöri etetés segít a cicának felkészülnie a felnőttkori étkezési menetrendre. Mindig kapcsolja össze az ételt egy verbális kulcsszóval, például „eszünk”, „evésidő”- Figyelje meg, igen hamar meg fogja tanulni, hogy a szót vagy mondatot (rövid mondatot) összekapcsolja az evéssel, és amikor hívja, rohanni fog.

Szoktassa hozzá a cicát és saját magát is, hogy minden étkezésnél tiszta vizet önt a vizes edénybe és kitakarítja az alomtálat. Így az alom tiszta lesz, mire a cica végez az evéssel, és amikor is nagy valószínűséggel újfent használnia kell.

Etetés

Természetes és holisztikus állateledelek

A holisztikus állateledelek általában emberi fogyasztásra alkalmas húst tartalmaznak fő összetevőként, valamint organikus zöldségeket. A legtöbb állateledel alapja a minőségi hús – pulyka, csirke, hal, bárány.

A természetes és holisztikus eledelekben általában nincsenek olyan adalékok, mint ételszínezék, mesterséges tartósítószer és csak kevés vagy semennyi olyan ballasztanyagot tartalmaznak, mint a kukorica, melyre a macska étrendjében egyáltalán nincs szükség. Ezek a tápok általában drágábbak, mint a hagyományos, bár kiváló minőségű eledelek.

A természetes vagy holisztikus tápok alternatív lehetőséget nyújtanak a tápváltáskor. A döntés mindig az ön életvitelétől, életstílusától és természetesen az állat szükségleteitől és igényeitől függ. Célszerű lehet az állatorvos véleményét is kikérni a döntés meghozatala előtt. Amennyiben tápváltásra kerül sor, minden esetben konzultáljon az orvossal.

Macska, Növendék, Nevelés