A sikeres szobatisztaságra nevelés módja: jutalmazás

Ahhoz, hogy a sikeres ürítésért meg tudja jutalmazni a cicát, logikusan ott kell lennie, amikor az esemény megtörténik. Ehhez szükséges, hogy tudja, mikor kerül sor az alom használatára. Ehhez ismernie kell macskája napirendjét, amelyre jó eséllyel ön szoktatta, mégpedig apró cica korától kezdve.

A legtöbb macska, de különösen a kismacskák nem sokkal ébredés, evés és nagy játék után ürítenek. Ehhez pedig fontos, hogy a cica etetése rendszeres időközönként történjen, szoros napirend szerint. Ha a „bevitel” napirend szerint történik, a „kiadás” nemsokára követni fogja.  Mielőtt megetetné a cicát, játsszon vele 10-15 percet. Tegye le az ételt, hagyjon neki negyed órát, hogy megegye, majd vegye el a maradékot. Evés után megint jöhet egy kis játék. Hívja az alomtálhoz különféle helyekről, legfőképpen olyanokról, ahol korábban esetleg ürített. Ha odamegy, kicsit rázza vagy kaparja meg az almot, hogy elkezdjen érdeklődni.

A nap további részében cselekedjen hasonló módon, amikor egy legalább kétórás alvás után van. Ébressze fel és hívja az alomtálhoz. Ösztönözze a cicát, hogy az alomtálba ugorjon, majd jutalmazza meg, ha így tesz. Még ha nem is ürít, akkor is megtanulja, hogy az alomtál jó hely, tiszta és klassz ott lenni. Ez különösen azoknál a cicáknál fontos, melyek tartanak az alomtáltól, mivel azt gondolják, hogy piszkos vagy mert azt a büntetéssel asszociálják. Amint sikerül az ürítés, meg kell dicsérni a cicát és fontos a jutalmazás. Ha végzett, simogassa vagy paskolgassa meg, adjon neki egy falatot és dicsérje meg a nagyszerű viselkedésért.

Ajánlott cikkek