Hogyan szoktassam le a cicát a harapdálásról?

Amikor egy macskával kapcsolatos problémát akar megoldani, fontos, hogy realista legyen és türelmes. Ha megengedi, hogy az ön által megszabott határokon túllépjen, csalódott lesz, hogy nem felel meg az elvárásoknak. A korlátok és határok nem azért vannak, hogy átjárhatók legyenek.

Hagyja, hogy megfontolja és megszokja a dolgokat és ne várja el, hogy szükségszerűen megfeleljen önnek. A macska sosem véletlenül harap.

Amennyiben azt tapasztalja, hogy öt perces simogatás is túlzottan stimulálja a macskát, akkor három perc után hagyja abba. Ha a cica fél vagy megijed valamitől, akkor védekezni fog. Ilyenkor ne fogja meg, mert bizony haraphat. Ilyen helyzetekben egyébként jelzéseket küld a macska, mielőtt harapna.

Figyelje meg, értse meg testbeszédét! A fülei lelapulnak, megfordul és figyel, vagy a farkával elkezd csóválni. Ezekkel jelzi a határt a kellemes cirógatás és az irritáló fogdosás között. Amint elege van a simogatásból, nincs más módja, hogy jelezze, itt a vége, mintsem egy kis karmolás vagy egy harapás. Amint olyan területen érinti meg az állat testét, amely érzékeny, akkor is jelezni fogja, hogy fejezze már be.

Elképzelhető, hogy a cica korábban csendes, nyugodt lakásban élt, és onnan került egy zajos, nyüzsgő otthonba, rohangáló gyerekek közé, ne is várja el, hogy ne használja a fogait vagy a karmait.

A jó hír azonban az, hogy könnyű megtanítani ennek befejezését, legyen szó akár kölyökcicáról, akár macskáról, bár tény, hogy kölyökkorban sokkal könnyen ez a feladat. Egy olyan idősebb cica esetében, amelyik évek óta konzekvensen harapdál. sokkal több időre és energiára lesz szükség. Ezzel együtt a legtöbb idősebb cica is megtanítható, hogy a számára kellemetlen helyzeteket is megfelelően, agresszivitás nélkül kezelje. Éppen csak kicsit tovább tart és több türelmet igényel.

Ajánlott cikkek