Ötletek az alomra szoktatáshoz

El sem hinné, hány ember dobja ki az utcára vagy adja be macskáját azért, mert gondok támadtak az alomhasználattal. A legszomorúbb ebben a tényben az, hogy ezek az emberek bele sem gondoltak, hogy gyorsan és egyszerűen tudtak volna segíteni a problémán.

Tudja, mi az ingatlanügynökök leggyakrabban használt kifejezése? Az elhelyezkedés. No, ugyanez a cicáké is. Fontos, hogy az alomtál könnyen hozzáférhető legyen, és a privát szféra valamint a menekülési lehetőség is biztosítva legyen a számára.

Ha van kutya a családban, érdemes olyan helyre tenni az alomtálat, ahol a kutya nem éri el. Ne tegye zajos, forgalmas helyre, például a fürdőszobába vagy a mosókonyhába. Ha a mosógép akkor kezd el centrifugázni, amikor a cica a dolgát végzi, lehet, úgy megijed, hogy egy életre elmegy a kedve az alomhasználattól.

A méret. Az alomtálnak elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy a macska megfordulhasson benne, és legyen helye ásni. Legalább ennyire fontos, hogy több alkalommal tudja kényelmesen használni az almot anélkül, hogy a korábban elásott ürülékére lépne. Úgy válasszon alomtálat, hogy az megfeleljen egy átlagos méretű felnőtt macskának.

Mi van a mancsok alatt? A macskák ízlése az alomanyag tekintetében kölyökkorukban alakul ki. A legtöbb cica a homokszerű almot preferálja. Érdemes kipróbálni a csomósodó almot, mert abból kényelmesebben eltávolítható a vizelet, és a szagok is minimálisabbak. Soha ne használjon illatosított almot, mert a macska érzékeny szaglását irritálja, ez pedig oda vezethet, hogy az állat az alom mellé jár.

Tartsa rendben. A legfontosabb feladat annak érdekében, hogy a macska ott végezze el a dolgát, ahol kell, ha tisztán tartja az alomtálat. Ez azt jelenti, hogy az ürüléket és az összecsomósodott vizeletet minimum napi egy – de inkább két - alkalommal kiszedi, és hetente egyszer szappanos vízzel elmossa, majd alaposan átöblíti az alomtálat.

Még egy megjegyzés: A fedett alomtálak nem mindig megfelelőek, mivel az ember hajlamos elfeledkezni a rendszeres takarításról, ha nem látja, mi van benne, ráadásul még a szagokat sem feltétlenül érzi. A fedett alomdoboz ugyanis magába zárja a szagokat, ám ha a macska bemegy, érzékeny orrát azonnal megcsapja a fertelmes bűz.

Ha az almot tisztán tartja és mindig elérhető a macska számára, ráadásul
igyekszik megfelelő méretet is venni, nem lehet semmi baj az alomhasználattal.

Ajánlott cikkek