Séta a parkban - kinek a privilégiuma?

A kutyák sétáltatásának fő oka az ürítés, valamint az elegendő és szükséges mozgás biztosítása. Csak a legkisebb méretű kutyák tudnak eleget mozogni a lakáson belül. Ráadásul a kutyák falkaállatok, melyeknek szükségük van a közös mozgásra, játékra. Képesek egész nap rohangálni, ahogy a vadászat során is hosszú kilométereket képesek futni a vad után.

A macskák vadászata teljesen másként néz ki. Rövid, de kirobbanó erejű futásokat képesek produkálni a becserkészett zsákmány elejtése érdekében. Bármilyen, kellően hosszú tér elég számukra ennek kivitelezéséhez. Mindezek mellett a macska szereti elkaparni, elrejteni ürülékét (ezért szereti és fogja használni az almot).

Természetes-e, ha a cica ki akar menni?

Persze, a friss levegő, a napfény mindenki számára kellemes – embernek és macskának is.  Ám a kérdés az, hogy az ajtón kívüli élet valóban természetesebb-e a macska számára. Persze, hiszen ősei vadon éltek. Ám ne feledje, mindez jó pár ezer éve volt, ráadásul teljesen eltérő időjárási körülmények között.

Mikor a macskát háziasította az ember, megszűnt „természetesnek” lenni, hiszen elhagyta eredeti élőhelyét és alkalmazkodnia kellett az új körülményekhez. A Közel-Kelet sivatagos vidéke, ahonnan a macska őse származik, a kemény telekről, a kutyákról és egyéb vad állatokról ismert, melyek vadásztak a macskákra, így a vadászból űzött vad lett. Ma sem különb a helyzet, hiszen a gyors autók, száguldó kamionok űzött vaddá tehetik a macskát, és ehhez igazán alkalmazkodni sosem tudnak.

cica a fán lapul és nézeget

Egy kis kiruccanás

Mit is vár a macska a kinti világtól? Igen, odakinn vannak fák, fű, nagyszerű kilátás, illatok, élvezheti a természetet, mely mindannyiunk számára nagyszerű dolog. De odakinn, a szabadban vannak gonosz állatok, kegyetlen emberek, forgalom, betegségek és – amiről nem szabad elfeledkezni – sintérek is! Csak akkor tudja biztonságban tartani kedvencét, és akkor lesz képes elkerülni a legtöbb életveszélyes helyzetet, ha ajtón belül tartja.

Az utcán temérdek más veszély is leselkedik a cicára a vad kutyákon és az őket elgázoló autókon kívül. Gondoljon csak az élősködőkre, betegségekre! Fertőzött állatokkal kapcsolatba kerülve rengeteg súlyos vagy halálos betegség fenyegetheti kedvencét.

Ilyen a FIV vírus, melyet egy pillanat alatt elkaphat, ha egy fertőzött macska megharapja. A macska leukémia vírusa is megfertőzheti, ha ugyanoda jár üríteni, vagy egy tálból eszik-iszik a beteg állattal. Tehát a betegségek is sokkal inkább fenyegetik a kijáró, mint a lakásban tartott cicákat. Azt se feledje – különösen, ha gyerek is van a családban -, hogy a szabadban a macska könnyen összeszedhet bolhákat, kullancsokat és férgeket, melyek a gyerekeket is megfertőzhetik.

Biztonságos kijárás

Az, hogy úgy dönt, kedvencét biztonságban, a lakásban tartja, még nem jelenti azt, hogy sose kell látnia a napfényt, csakis az ablakon keresztül. Egy hám (nem nyakörv!) és egy póráz segítségével relatív biztonságosan tudnak a szabadban sétálni, szívni egy kis friss levegőt, élvezni a napsütést.

Persze azt tudomásul kell venni, hogy nem minden cica képes megszokni a pórázon való sétát. Ezen csak a kölyökkorban elkezdett nevelés és a rendszeres gyakorlás tud változtatni. Olyannyira, hogy sok, pórázhoz szoktatott cica jelzi, hogy kéri a sétát. Persze bolhát vagy férget ily módon is szerezhet a macska, és a találkozást sem tudja elkerülni a póráz nélküli macskákkal és kutyákkal.

Ha van kertje, építhet egy macskakifutót is. Ez közel sem olyan nehéz feladat, mint amilyennek hangzik. Egy ilyen kifutó célszerűen zárt, még a tetején is fedett. Célszerű hálós részekkel biztosítani a kilátást, és a falakat mélyen a földe építeni, nehogy a cica ki tudja magát ásni alatta, de más állatok se tudjanak befelé kaparni. Ha a kifutó nincs közvetlen kapcsolatban a házzal, érdemes meleg, védett helyet biztosítani belül a cica számára.

A tető azért fontos, mert a macskák kitűnően tudnak mászni és ugrani, még egy nyolc-tízméteres fal sem tartja vissza őket. A tető és a falak  biztonságot adnak, távol tartják a veszélyes állatokat és a gonosz embereket is, ám a legkisebb nyílás is bejutást biztosít azoknak, akik elől a cica nem tud elmenekülni.

vörös cica a fán kapaszkodik

A szabadon élő, vagy szabadban levő macskák éjszakánként hangos „beszélgetésbe” kezdenek a többi cicával, szétrágják vagy kiássák a szomszéd növényeit, megölik a madarakat, és mások kertjében ássák el ürüléküket, bár tény – és előny -, hogy a rágcsáló-populációt csökkentik. Az emberek ezekre különféleképpen reagálnak. Vannak, akik apró kellemetlenségnek fogják fel, mások nagy patáliát csapnak miatta.

Ha a macskák összeverekszenek, az nem csak felébreszti a szomszédságot, de meg is sérülhet az állat.

Lehet, hogy csak felületi karmolások lesznek az arcán, de előfordulhat, hogy mély sebek, melyek a belekerülő baktériumoktól és szennyeződéstől eltályogosodnak. A FIV vírus harapások által terjed, ezt ne feledje!  A szabadon kószáló cicák könnyen és gyorsan szaporodnak, márpedig a menhelyek tele vannak ez ilyen nem tervezett szaporulatokkal. Mivel a menhelyek kapacitása véges, évente nagyon sok nem kívánt kis állatot kell elaltatni, ezt pedig ön sem szeretné.

Mostanra már talán sikerült kiválasztania a megfelelő cicát. Ideje azzal foglalkozni, hogyan kell gondoskodnia róla.

Ajánlott cikkek