10 tipp a beilleszkedéshez

Egy új, doromboló kis szőrpamacs érkezése a családba mindig izgalmas. Akkor is, ha életük első házi kedvence a cica, és akkor is, ha más macskák vagy egyéb állatok mellé érkezik. A kis állat teljes mértékben öntől függ.

Önnek kell megkönnyítenie azt, hogy megszokja az anyjától való elkülönítést és az idegen, új otthont. A sok erőfeszítést, amit ennek érdekében tennie kell, kifizetődő lesz, ezt azonnal észre fogja venni, amint a csöppség megszokja új családját és önálló, imádnivaló macskává nő, aki pontosan tudja, milyen jó neki otthon. Tíz ötlettel segítünk, hogyan könnyítheti meg cicája érkezését.

10: Hagyjon neki időt

Ideálisan 10-12 hetes korban kerülnek a cicák új otthonukba, bár tény, hogy sokszor korábban. Azok a hetek, amelyeket a kiscica anyjával és alomtestvéreivel tölt, segítenek neki az elfogadható viselkedés elsajátításában, valamint abban, hogy hozzászokjon az emberekhez. Egy hat-hét hetes kiscica számára hatalmas stressz és félelmetes dolog elkerülni megszokott családjától, lehet, hogy fél az emberektől és megpróbálhat elbújni vagy elszaladni a legkedvesebb érintés elől is. Ha egy cicát kedvesen nevelnek és szoktatják az emberekhez, sokkal barátságosabb lesz, de ehhez idő kell – szükség van arra a pár plusz hétre. Tehát amikor cicát választ, olyat keressen, amelyik kíváncsi, nem riad meg az érintésről és mindig készen áll a játékra.

9: Teremtse meg a kényelmet

A kiscicák életük első évében hihetetlen ütemben nőnek, emiatt a felnőtt macskáktól eltérő táplálkozási igényeik vannak. Az extra protein kell az izmoknak és a szöveteknek a fejlődéshez, a zsír és a zsírsavak pedig elengedhetetlenek az egészségéhez. A speciális kölyökmacska tápok kielégítik a kiscica tápanyag igényét, és egészen egyéves koráig lehet adni.
Az anyamacskától és az alomtestvérektől távol a cicának szüksége van arra, hogy biztonságban érezze magát. Mindegy, hogy egy kartondobozt bélel ki neki puha törülközővel, vagy csodás cicaágyat vásárol a kereskedésben, a lényeg, hogy azt csendes és nyugodt helyre tegye, távol a családi élet mozgalmas színterétől.

Az alomra szoktatás nem nehéz feladat. A macskák általában elkaparják végterméküket, de türelmet igényel, míg megtanulja, hol kell ezt tennie.

Tegye az alomtálat egy sarokba, vagy más félreeső helyre. Ébredés vagy étkezés után vigye a cicát az alomtálhoz. Ha azt látja, hogy csak nézi, de nem kezd el kaparni, fogja meg egyik mellső lábát és érintse az alomanyaghoz, hadd érezze, mi is az. Amint azt látja, hogy ügyesen használja az almot, dicsérje meg, ám sose büntesse, ha nem vagy nem jól használja. Egyszerűen óránként tegye az alomtálba, előbb vagy utóbb rájön, mire való.

baba macska takaróban

8: Segítse a családdal való ismerkedésben

Biztos, hogy az összes családtag a cicát szeretné dajkálni, simogatni, de ez az első napokban nem túl jó ötlet. Az ágyát, alomtálját és ételét tegye egy csendes szobába vagy olyan félreeső helyre, ahol biztonságban érezheti magát addig, amíg meg nem ismerkedett új otthonával. Egyszerre csak egy új családtaggal ismertesse össze, de csak azután, ha az ön érintését már megszokta.

Öt év alatti gyerekek mellé nem igazán való kiscica. Vannak olyan menhelyek és tenyésztők is, akik kisgyerekes családba nem adnak kiscicát. A kisgyerek óhatatlanul is durva lehet a kis állattal, merő szeretetből vagy játékból fájdalmat és szenvedést okozva neki. Idősebb korban már könnyebben megtanítható a gyereknek, hogy tartsa a cicát, hogyan fogja a kezében, valamint azt, hogy se a cica fülét, se a farkát nem szabad ráncigálni. Mutassa meg a gyereknek, hogyan simogassa az állat fejét és hátát és azt, hogy a cicával való foglalatoskodás előtt és után is kezet kell mosni. Mindig legyen egy felnőtt a közelben, amikor a gyerek a cicával játszik, különösen, ha a gyerek barátai is ott vendégeskednek.

7: Tegye biztonságossá a házat

A kiscicák számára minden vonzó, ami lóg vagy leng, ám ezekbe könnyen belecsavarodhatnak és megfulladhatnak. Éppen ezért nagyon fontos a lelógó függönyök, zsinórok kiiktatása.

Meg kell előzni azt is, hogy a cica az elektromos vezetékeket vagy telefonzsinórokat rágcsálja. Célszerű ezeket műanyag burkolatba rejteni.

Veszélyesek lehetnek a gumiszalagok, hajgumik, ékszerek, apró karácsonyi díszek, lufik, de minden apró tárgy, amit a kíváncsi cica könnyen lenyelhet.

Távolítsa el a közeléből a mérgező növényeket, a rovarirtó szereket, és mindig hajtsa le a WC fedelét. A konyha és a fürdő ajtaját tartsa csukva, így a cica nem fér hozzá a mosószerhez, fehérítőhöz, tisztítószerekhez és egyéb háztartási cikkekhez.

A mosógép ajtaját tartsa csukva, mert a kíváncsi kis állat belemászhat. A szárítógépek kifejezetten vonzók lehetnek, mert melegek, szinte csábítják a kis állatot a szunyókálásra.

Induljon ki abból, hogy ami egy tipegő gyerek számára veszélyes, az veszélyes a cicának is, és ennek tudatában vizsgálja át a lakást.

kismacskák lépcsőn nézegetnek

6: Az ismerkedés szobáról szobára történjen

Ha a lakásban vagy házban már mindent biztonságossá tett a cica számára, ideje megismertetni az állatot új otthonával. Tegye le a hordozó dobozt az egyik szobába, nyissa ki az ajtaját és hagyja, hadd ismerkedjen, ne zavarja meg őt. Míg a cica felfedezőúton jár, csendben, nyugodtan beszéljen hozzá.

Lehet, hogy be fog bújni az ágy alá, vagy a hűtőszekrény mögé, tehát legyen éber. Ha nem szeretné, hogy az ágyába másszon, finoman emelje fel és tegye vissza a padlóra. Egy idő után vigye vissza addig megszokott helyére, majd másnap folytassák az ismerkedést és másik helyiséggel.

5: Segítsen a cicának megismerkedni a család többi állatával (és viszont)

Mielőtt az új cicát hazavinné, ellenőriztesse állatait az állatorvossal. Ha más állat is él a családban, a cicát mindenképp egy külön helyiségben kell elhelyezni. A másik cica vagy a kutya minden bizonnyal rendületlenül fogja szimatolni a helyiség ajtaját, felismerve, hogy ott egy új jövevény van. Nagyon fontos, hogy a már önnel élő cica kiemelt figyelmet kapjon, így a szorongás, amit az új helyzetben érez, csökkenthető.

Ha a kiscica már megszokta a helyet, ahol van, ideje, hogy összeismertesse a régi lakóval.

Mindenképp maradjon a helyiségben, amíg szimatolják egymást. Lehet, hogy a két macska fújni és morogni fog, de csak akkor zárja őket külön, ha bármelyiküknél is ellenséges vagy agresszív viselkedést tapasztal. Ebben az esetben várjon pár napot, mielőtt újra próbálkozna.

Ha a korábbi kedvenc kutya, sose hagyja egyedül az új cicával. A kutya agresszívvé válhat, vagy a cica megkarmolhatja a kutya arcát. Célszerű az ebet pórázon tartani az ismerkedés idejére, engedve, hogy végigszimatolják egymást. Ne hagyja, hogy a cica elszaladjon az ismerkedés elől, mert a rohanó macska látványa feléleszti a kutya vadászösztönét. A nyugodt viselkedésért jutalom jár mind a két állatnak. Ne feledje, hogy amíg a cica fel nem nő, a két állat együttes léte felügyeletet igényel.

4: A játék is legyen biztonságos

A kölyökcicák energiaszintje kirobbanó, állandóan készen állnak a játékra. Ám a játéknak is biztonságosnak kell lennie. Ezért válasszon a játékok közül óvatosan, akárcsak egy gyereknek tenné. Kerülje azokat, amelyeken gombok, csengők vagy egyéb kiálló részek vannak, mert ezeket a cica könnyen leszedi, majd lenyelheti. Ne legyenek a játéknak éles élei, lelógó szalagjai, gumijai.

Amennyiben mégis ilyen játékot vesz, akkor csak olyankor vegye elő, amikor közösen játszanak, így felügyelni tudja, nem szed-e le róla valamit kis rosszcsont.

kölyökmacska ásítva ébred

3: Vizsgáltassa meg az állatorvossal

Az új jövevényt megérkezése után pár nappal érdemes megmutatni az állatorvosnak. A doktor ellenőrizni fogja a füleket (nincs-e benne atka), ellenőrzi, nem bolhás-e az állat, és megvizsgálja általános állapotát. Jó esetben a cica hat-hét hetesen már megkapta első oltását, 12-14 hetesen kell kapnia a következőt. Ennek időpontját is tudja egyeztetni az első vizit alkalmával az orvossal.

A macskákat már egész fiatal korban lehet ivartalaníttatni, ezért ha ilyen tervei vannak, nyugodtan mondja el az orvosnak és kérdezze meg, szerinte mi az ideális időpont a beavatkozásra.

Nőstény macskáknál az ivartalanítás csökkenti az emlő-, méh- és petefészekrák kialakulásának esélyét, a vemhesség okozta stressz kialakulását. Kandúrmacskáknál csökken a prosztatarák esélye, és nem mellesleg az állat nem fog lakás szerte spriccelni, hogy megjelölje területét. Mivel a kandúr macskák vizelete igencsak erős szagú, ivartalanítás után kevesebb dolga lesz az alommal is.
Nem utolsó sorban az ivartalanítás azért is hasznos, mert a macskák túlzott szaporulatát csökkenti.

2: Gondoskodjon arról, hogy otthona akkor is mókás legyen a cicának, ha egyedül kell lennie

Ha a cicát egyedül kell otthon hagyni, célszerű egy szobába zárni, ahol mellette van ágya, alomtálja, étele, kaparófája és játékai is. Amennyiben estére megy el, kapcsoljon neki fényt és tegyen a szobába néhány biztonságos játékot. Érdemes egy rádiót tenni az ajtó mellé és valamilyen zenei csatornára kapcsolni. Minden cica mást szeret – van, amelyik a klasszikus zenétől lesz nyugodt, más attól, ha emberi hangot hall. Ha a cica napközben rendszeresen sokat van egyedül, esténként foglalkozzon vele többet, simogassa és játsszanak rendszeresen.

1: A magányos cica és a „macskazene”

Amikor a kiscica elszakadt anyjától és alomtestvéreitől, hiányolja őket. Nyávog és kétségbeesett, a gazdit éjszaka is felébreszti elkeseredett macskazenéjével. Megkönnyítheti a stresszt, ha felemeli, kicsit simogatja, és nyugodt hangon beszél hozzá. Érdemes lehet egy vekkerórát törülközőbe tekerve az ágyába tenni, mert az óra tiktakolása hasonlít az anyamacska szívverésére.

A kismacskák tele vannak energiával, az aktív élet a boldogságuk kulcsa. Tehát két cica mindig jobb, mint egy, hiszen egymásra fognak figyelni, közösen tudnak játszani és sokkal kevésbé érzik a magányt, ha a gazdi el kell menjen otthonról. Ráadásul a közös, nagy hancúrozás sokkal mókásabb és szívmelengetőbb látvány.

Ajánlott cikkek