Hogyan lehet szocializálni a macskát?

A macska szocializációja az a folyamat, amelynek során az állat bizalomérzete fejlődik, és hozzászokik a háztartás két- és négylábú lakóihoz. A szocializáció során tanulja meg az állat az elvárt viselkedési formákat, az étkezési és ürítési szokásokat, a játék és alvás rendjét a családban.

A nem szocializált macska lehet félénk, gyanakvó, ijedt, de akár agresszív is. A jól szocializált állat kedves, szeretetteli, viselkedése az elvártnak megfelel és bizalommal fordul mindenki felé. A macska szocializációja különösen fontos, ha a családban kisgyerek is van, így elkerülhető, hogy az állat játék során megharapja vagy megkarmolja a kicsit.

Ha olyan macskát választ, amelyik barátságos, nyílt és érdeklődő viselkedést mutat, sokkal könnyebb feladata lesz a szocializációval. Az idősebb, még sosem szocializált macskák sokkal több időt és gyakorlást, no meg türelmet igényelnek, de nincs lehetetlen feladat.

félénk cica lapít

Amennyiben kiscicát fogad be, könnyíthet a szocializációs folyamaton és rövidítheti idejét, ha rögtön kettőt vesz magához. Ha a gazdi nincs a közelben, a cicák ellesznek egymás társaságában, és sokkal kevésbé lesznek hajlamosak romboló-tomboló viselkedésre.

Persze a szocializáció sikere nagy mértékben függ a macska veleszületett, genetikailag öröklött tulajdonságaitól, személyiségétől és attól, hogy kilenchetes koráig milyen módon és mértékben szocializálták.

A macskák szocializációja nem sok időt vesz igénybe. Minél többet foglalkozik vele, annál jobb, de akár napi 15 perc is segíthet a bizalom kialakulásában és a beszoktatásban. Nagyon fontos a szoktatás időszaka, amikor az állat megismeri a hangokat, szagokat, fényeket új környezetében. Hozzá kell szoknia környezete napirendjéhez, az emberekhez, tárgyakhoz is.

Hogyan?

Vegye kézbe

A nem megfelelően szocializált macska gyanakvó és félénk. Félelmét általában harapással és karmolással fejezi ki.

A félelem megszüntetésében nagyon fontos szerepe van annak, hogy kézhez szoktatja a macskát. Meg kell tanulnia, hogy semmi rossz nem történik vele, amikor gazdája kézbe veszi.

Lassan kezdjen ehhez a feladathoz. Simogassa a cicát ott, ahol a legjobban szereti, például a fején. Üljön le mellé, ujjával simítson végig a lábain, a hasán, a hátán, a farkán. Beszéljen hozzá nyugodt, kedves hangon. Ha a cica izgatottnak látszik, fejezze be és hagyja magára. Ha durván reagál, mondja, hogy „nem” és tegye le.

Ismételje pár napon át a feladatot, egyre hosszabb ideig érintve a macskát, és mindig jutalmazva a megfelelő viselkedést és elősegítve a beilleszkedést.

Ha már jól megy minden, próbálja meg kiegészíteni a simogatást azzal, hogy kezébe veszi a lábát, megfogja az ujjait, karmait. Nyissa ki a száját, ujjaival simogassa végig az ínyét. Dörgölje meg finoman a füleit. Ezek a gyakorlatok később is hasznára lesznek, amikor a szőrápolásra kerül sor, vagy az állatorvosnak kell megvizsgálnia az állatot.

Amennyiben a cica félelmet vagy bizalmatlanságot mutat, sose kiabáljon rá, és ne bántsa. Mindig nyugodtan közelítsen hozzá és higgadtan kezelje.

két macska az ajtónál vár és néz

Játsszon a cicával

A macskák ragadozók, ösztönösen vadásznak és megölik zsákmányukat, még akkor is, ha az csak egy felhúzható egér. Tapasztalja ki, melyik macskája kedvenc játéka, és minden napra iktasson be egy kis közös játékidőt. A játék segít a vadászösztön megfelelő irányba terelésében, azaz a cica nem fog a bokája, keze ellen fordulni. Mindemellett az interaktív játék segít a kötelék erősödésében.

A játék során ügyeljen arra, hogy soha ne erősítse meg a nem megfelelő viselkedést. Amennyiben támad, azonnal mondja, hogy „nem” és fejezze be a játékot.

Ismertesse meg a cicát idegenekkel

Mielőtt idegen emberekkel kezdené megismertetni a cicát, fontos, hogy ön iránt kialakuljon benne a bizalom.  És mielőtt a kezükbe adná kedvencét, erősítse meg bennük, hogy nyugodt, csendes hangon beszéljenek a cicához, és csak addig babusgassák, amíg az a cicának jó.

Hagyja, hogy a macska maga menjen oda az idegenekhez, ne erőltesse a barátkozást, ismerkedést.

Lehet, hogy jó néhány találkozásnak el kell telnie, mire a cica úgy érzi, nem is olyan rémisztő, hogy ismeretlenek vannak a közelében.

Ha nem sikerül….

Legyen türelmes!

A szocializáció folyamata egyes macskáknál tovább tart, mint másoknál. Van, amelyikük szinte teljes egészében szocializálható, másikuk időről-időre elkezd kaparni itt-ott, míg vannak, amelyek teljes mértékben antiszociálisak maradnak.

Legyen megértő és türelmes, és fogadja el: a kicsi cicában egy igazi tigris is lakozik ám! Ügyeljen arra, hogy a jó és elfogadható viselkedést mindig jutalmazza, a nem megfelelőt korrigálja. Van, hogy évekbe telik, mire végére ér a folyamatnak, de ne bánja. Olyan társa lesz, amilyenre tán sose számított, ez pedig kettejük közös munkájának eredménye.

Ajánlott cikkek