Macskamaffia

Ha több mint egy vagy két macskája van, és ügyesen meg tudja figyelni az állatok viselkedését, akkor bizony érzékelheti, hogy ragaszkodnak bizonyos strukturális felépítéshez. Egyikük lesz az alfa állat, a többi pedig alárendelt.

Megfigyelheti, hogy két cica összebújva alszik, kizárva maguk közül a többit. Láthatja, hogy minden macska kijelöli a saját területét, legyen az akármilyen kicsike is. Felosztják egymás között, ki fekhet a kanapén, ki a tévé tetején, és kinek jut a hűtőszekrény.

A macska szociális lény?

A legutóbbi időkig úgy tartották, a macskák nem igazán szociális lények, ugyanis nincsen olyan szoros kapcsolat köztük, mint például egy kutyafalka tagjai között. Éveken át a tudósok úgy gondolták, hogy az oroszlán az egyetlen nagymacska faj, mely képes szociális interakcióra a hierarchikusan felépített csoporton belül. Később felfedezték, hogy a gepárdok között is egyedülálló társadalmi struktúra figyelhető meg, legutóbb pedig arra jöttek rá, hogy a macskák között – legyenek bár vadon élők vagy házimacskák – komoly társadalmi hierarchia van.

Bár néhány egyed jobban preferálja a magányos életvitelt, mások kifejezetten szeretnek kis csoportban élni, különösen, ha mindegyikük ivartalanított. Az együttélés akkor a legkönnyebb számukra, ha együtt is nőttek fel.

Tény, hogy a macska őse eléggé aszociális lény volt, de a háziasított macska már sokkal szociálisabb, függetlenül életmódjától, azaz attól, hogy vadon vagy ember mellett él-e.

macskák a tengerparton falkában

Az 1970-es években tudósok vadon élő macskakolóniákat tanulmányoztak. Egy ilyen kolónia nem más, mint olyan macskák csoportja, melyek megosztoznak az ételen és eltűrnek más macskákat a környezetükben. Az elmélet, mellyel megmagyarázták ezt a fura együttélést az, hogy a macskák étel iránti vágya erősebb, mint az ösztön, mely a többiekkel való harcra serkenti.

Mivel a macskák nem mutatnak olyan komplex szociális viselkedési formákat, mint a kutyák, a tudósok sokáig azt gondolták, aszociális lények. Ám a gazdák erről másként vélekedtek és vélekednek ma is.

A vadon élő macskák komplex matriarchális hierarchiát mutatnak

A kutatások persze a kezdeti megfigyelések óta sem fejeződtek be. Arra jutottak, hogy egyes nagymacska fajoknál bizony komoly hierarchikus felépítés figyelhető meg csoportban élő egyedek között, és ezek nagy része erősen matriarchális.

Vadon élő macskáknál megfigyelhető, hogy egy-egy csoport a nőstények köré épül, és olyan szoros kötelék alakul ki az állatok között, hogy szülésekkor például egymás köré gyűlnek, védelmezve az anyamacskát, majd a kölyköket is közösen gondozzák. A nőstények összefognak a kiscicák védelme érdekében, sokszor még a kicsik életére törő kandúrokat is elzavarják. A kandúr érdeke, hogy a nőstény macska újra tüzelni kezdjen, márpedig ez addig nem következik be, amíg a kiscicákat gondozza.

A házimacskák között is megfigyelhető a hierarchia. Azokban az otthonokban, ahol több macska él együtt, szintén megfigyelhető a hierarchikus rendszer, bár sokkal komplexebb módon. Ivartalanított állatok között a rendszer kialakulásának nem feltétele, hogy együtt nevelkedettek legyenek az állatok és nincs nembeli preferencia sem.

A közel harminc éve folyó kutatások egyértelműen azt jelzik, hogy a macskák között komplex matriarchális hierarchia alakul ki, és minden egyednek vannak preferált kapcsolatai. Még a szigorúan lakásban tartott egyedek esetében is megfigyelhető a hierarchia, ugyanakkor a territoriális viselkedés is. Például ha van egy cicája, amelyik a kanapén szeret heverészni, kizárt dolog, hogy azon egy másik macska átsétálhasson, kivéve, ha az érintett cica „jó haverja”.

macskák nézegetnek

A gondok akkor kezdődnek, amikor új macska érkezik, ugyanis ilyenkor újra fel kell osztani a területeket, hogy neki is jusson egy kis darabka. Ennek érdekében a rezidens macska saját határait kell átalakítsa, sokszor erőszak árán. Amikor egy macska meghal, akkor a területét a hierarchiában alatta levő „örökli”. A viselkedésminták általában minden halállal vagy érkezéssel változnak. A félénk cica feljebb léphet a hierarchiában és eltanulhat ehhez szükséges viselkedésmintákat.

A hierarchia megalapozása

Megfigyelte már, hogy macskája testét az ön lábához dörgöli? Ez egyértelmű jelzése annak, hogy kedvence tudatja önnel, ön a hierarchiában magasabban helyezkedik el nála.

A macska társaihoz is hozzádörgölődzik. Ennek oka, hogy a mirigyeikből felszabaduló illatanyagokat „elkeverjék” és erősítsék összetartozásukat. A macska státusza tökéletesen meghatározható azáltal, milyen gyakran dörgölődzik hozzá a többi cica.

Érdemes tehát figyelni arra, hogy a macskák között milyen hierarchikus viszony van. Ez ugyanis segít olyan nem kívánatos viselkedési formák megelőzésében és korrigálásában, mint a jelölgetés vagy a területi vitákból kialakuló harc. A kanapé sarkában szunyókáló cica vad oroszlánnak látja magát, ha meg kell védenie saját területét. Ha ezt megérti és elfogadja, könnyen megteremtheti a harmóniát.

Ajánlott cikkek