Féltékenység az állatok között

A nagy, boldog állatsereglet illúziója egy pillanat alatt tud elillanni, amikor az új családtag és a korábbi lakók egymásra néznek. Csak álom volt, hogy szerelem lesz első látásra a régi és az új kedvenc között. Vagy lesz ilyen valaha?

Lehet, hogy nehéz elképzelni, hogy az állatoknak is vannak olyan emberi érzelmeik, mint a féltékenység, de akárcsak a gyerekek, az állatok sem szívesen osztoznak a szülő, azaz a gazda figyelmén másokkal.

Az állatok viselkedését kutatók egyetértenek abban, hogy valójában ez a viselkedés nem féltékenység, hanem természetes és ösztönös reakció azokra a változásokra, amelyek egy új jövevény érkezésével járnak. Az állatok nem tesznek mást, mint hogy kimutatják nemtetszésüket, ez pedig igen széles skálám mozgó érzelmi reakció lehet a stressztől a boldogtalanságig.

A kutyák ilyenkor haraphatnak, moroghatnak, de előfordulhat állandó ugatás, vagy extrém esetben a gazdi kedvenc foteljának lepisilése. A cicák előszeretettel karmolásszák az új jövevényt.

Nehéz a helyzet, hiszen úgy tűnik, választani kell a régóta dédelgetett kedvenc és az új jövevény között, de valójában nem így van. Semmi másra nincs szükség, csak időre és türelemre. Tény, az új jövevény kellőképpen felborítja nem csak a család, de a már ott élő állat életét is, úgy érzik, betörtek megszokott helyükre. Természetes reakció hát, hogy mindezt az új állaton akarja levezetni a régi lakó.

Éppen ezért célszerű őket eleinte elkülönítve tartani és csak nagyon lassan, fokozatosan összeismertetni. Persze mindez azt is jelenti, hogy egyes megszokott helyeket a rangidős állat nem használhat.

Ugyanezek a helyzetek akkor is előfordulhatnak, ha új családtag érkezik, például a gazdinak új barátja vagy barátnője lesz. A cica számára felháborító, amikor ez a betolakodó éppen az ő kedvenc karosszékébe ül le.

Az állatok szeretik a megszokott dolgokat, a napi menetrendet, ám egy új ember vagy állat érkeztével új dolgokat és rendszert kell megszokniuk, ez pedig frusztráló.

Minden új jövevény – legyen az állat vagy ember – azt is jelenti, hogy kevesebb ideje lesz kedvence számára. Ezt csak szeretettel és figyelemmel tudja ellensúlyozni és azzal, hogy a lehető legtöbb időt szenteli a közös játékoknak. Ez megerősíti az állatot abban, hogy igenis szükség van és továbbra is helye van a családban.

Ajánlott cikkek