A macskabeszéd dekódolása

Az emberek legtöbbje egyáltalán nem tudja, hogy a macskák hogyan mutatják ki érzelmeiket. Nem ismerik a jeleket, épp ezért sokszor teljesen tévesen zárkózott állatoknak hiszik a cicákat. Pedig ez nem így van! A macskák nagyon finom jelekkel mutatják érzelmeiket, teljesen másként, mint a kutyák.

Az ebeknél a farok csóválás és a nyalogatás a szeretet jele, míg a macskák teljesen más non-verbális jelekkel adják tudtunkra rajongásukat, melyeket azonban könnyű félreértelmezni.

Íme, néhány jel:

  • Pislogás: Amikor egy macska idegennel találkozik, első alkalommal merev tekintettel figyeli. Óvatosan. Amikor szeret valakit és bízik egy emberben, akkor gyakran rápislog. El sem tudja képzelni, ez miért pozitív jel. Nos, ez a pislogás, mely nem igazán kacsintás, melyet az emberek a barátságos érzések kifejezésére használnak (bár vannak, akik inkább a flört jeleként értelmezik), általában a bizalom és az elfogadás jele. Úgyhogy amikor a cica félig csukott szemekkel néz önre, majd pislant, akkor értse jól: éppen kapott egy cica-puszit.
     
  • Kozmetika: Ha a cica megengedi, hogy ápolgassa, kozmetikázza a bundáját, az bizony a bizalom és a szeretet jele. A macskák nem csak azért mosdatják egymást, mert kényeztetik magukat és a másik cicát, hanem nagyon jó stresszoldó is számukra ez a tevékenység, mely ezen túlmenően segít a társas kapcsolatok építésében. Ha a cicája megengedi, hogy kozmetikázza, az azt jelenti, hogy befogadta önt a saját „macskacsaládja” tagjaként.
     
  • Fejdörgölés: Amikor a cica arcát az emberhez dörgöli, akkor az állain található szagmirigyekkel éppen megjelöli a területét. Ez jelenthet szeretetet és azt is, hogy az embert a tulajdonának tekinti. Megfigyelhető, hogy a macskák egyébként sok tárgyhoz hozzádörgölik az arcikat, szerte a házban, így könnyen felmérhető, melyek a kedvenc tárgyai. Az azonban tény, hogy a fej dörgölése a szeretet egyértelmű jele.
  • Pocak mutogatása: A macskáknál hasuk mutatása a legmélyebb bizalom jele, amit csak ember felé mutathatnak. Ezt a sebezhető pontjukat csak akkor tárják fel, ha mélyen hisznek humán barátjukban, így hát kellően értékelendő gesztus. Érdemes tudni, hogy mindez nem felhívás keringőre, azaz a cica nem várja a jas vakargatását, simogatását, sőt, nem is vágyja azt, így óvatosan közelítsen felé ebben a helyzetben.
     
  • Dagasztás: Amikor a cica a gazdi testén kezd el dagasztani, egyértelműen a bizalom és elfogadás jele. Gyakran kíséri dorombolás, mely kettő együtt a megelégedettség tökéletes jele. Maga a viselkedési forma még apró kölyökkorból ered, amikor is a kiscica a dagasztással serkenti anyja tejelválasztását. Igencsak regresszív és ösztönös viselkedés a szeretet és a kötődés kifejezésére.

Ajánlott cikkek