Vigyázz, ha remeg a macska bajsza...

Sok, menhelyről örökbe fogadott cica számára a nehéz életkezdés miatt a világ félelmetes hely, tele rémisztő kutyákkal, kegyetlen emberekkel, macskákkal vívott harcokkal és mindig kevés étellel. Ám ezek a cicák gyorsan kibújnak a páncélból, amint biztonságos otthonra lelnek.

A legtöbb ideges cica érzékeny pontja a feje – amint megpróbálja a gazdi megsimogatni, idegessé válik. Ilyenkor elbújik, a földhöz lapulva osonkodik, füleit hátracsapja, farka pedig az égnek mered. Az ideges cica megszállottan kozmetikázza magát, akár addig, míg kopasz foltok nem jelennek meg rajta.

Természetesen nem egy felemelő érzés látni a cica rettegését. Minden macskánál normális némi idegeskedés, egy ideig tartó elbújás új helyzetekben, ám amikor az idegesség néhány napnál tovább tart, az mind a cica, mind a gazdi számára igencsak stresszes. A feladat az, hogy megtanítsa neki, biztonságban érezheti magát az új otthonában, idővel pedig a társaságit is képes lehet megszokni. Mindez csak türelem, némi nevelés és gyakorlás, no meg rengeteg szeretet kérdése.

Annak felismerése, hogy miért ideges a cica, segíthet a megfelelő módszer kidolgozásában. Elképzelhető, hogy az ideges macska sosem lesz az elképzelt ölbe bújós, bájos macska, amilyet elképzelt magában az örökbefogadáskor. Ha ezt képes tudomásul venni, akkor nem fogja saját magát hibáztatni akkor, ha nem úgy haladnak, ahogy szeretné.

Amennyiben vad vagy elvadult cicát fogad be, készüljön fel arra, hogy sokkal zaklatottabb és idegesebb lesz, mint egy korábban már házhoz szokott. Ám az idegesség és a szorongás nem fajtafüggő. Akárcsak az embereknél, a cicáknál is oka van az idegességnek. A legtöbb, ilyen problémával küzdő macska átélt már valamilyen komoly traumát, akár kutyatámadást vagy bármi mást.

Mások egyszerűen sosem voltak szocializálva, így nem szokták meg, hogy emberek élnek körülöttük. Lehet, hogy félnek a kutyáktól, más macskáktól, de bármi, számukra idegen dologtól, akár a szemeteskukától is. Minden megszokás és ösztönök kérdése. A kutyákkal ellentétben a macskák nem falkaállatok, így amikor riadtak, fenyegetve érzik magukat, akkor elszaladnak és elbújnak egy biztonságosnak vélt helyen.

macska orra és szája közelről

Általánosságban elmondható, hogy az ideges macska számára a nyugodt otthon a legideálisabb, de ez nem jelenti azt, hogy nem képes alkalmazkodni egy zajosabb, akár gyerekektől hangos környezethez. Az a fontos, hogy biztosítson kedvencének olyan nyugodt helyet a házban, ahol el tud bújni, ha akar, és az, hogy mindig türelemmel foglalkozzon vele. Zűrösebb, hektikusabb környezetben hosszabb ideig tart a cica beszoktatása, előcsalogatása a páncél mögül, de van megoldás arra, hogy segítse őt ebben.

A szeretet és a türelem sokat segít abban, hogy az ideges állat kényelmesnek érezze új otthonát, de vannak olyan nevelési módszerek, sőt, gyógyszerek is, melyek ezt elősegítik.

Amikor új cica érkezik a családba, legjobb, ha egy kicsi, nyugodt helyre zárja, mondjuk a fürdőszobába, ahol el tud rejtőzni, ugyanakkor meg is tudja „kínálni” némi szeretgetéssel. Természetesen ebbe a helyiségbe mindent be kell készíteni, amire a cicának szüksége lehet: ételt, vizet, ágyat, alomtálat, kaparófát, játékokat. Célszerű néhány napig itt tartani az állatot, de előfordulhat, hogy ez az időtartam pár hétig is eltart, míg csak készen nem áll a ház vagy lakás többi részének felfedezésére.

Ideálisan a kiscicák 8-12 hetes korukra már megkapták az alapvető szocializációt, így nem sok idő kell, hogy hozzászokjanak új környezetükhöz. Ám örökbefogadott cica esetében nem árt egy kis finom falattal megvesztegetni az állatot – ez igen hasznos első lépés. Persze nem nasira gondolunk, hanem arra, hogy a rendszeres etetés jó alkalom az együttlétre, arra, hogy a macska megszokja önt.

Emellett mindig legyen valamiféle finomság, amit jutalomként kínálhat a cicának. Olyan falatot válasszon, ami igencsak ínyére való. Használja ezt a jutalomfalatot olyan alkalmakkor, amikor azt érzi, a befogadott állat közeledik önhöz, próbál ismerkedni. A cél, hogy a gazdát pozitív élményekkel kapcsolja össze.

nyávogó macska feje közelről

Amennyiben úgy érzi, megtett mindent, de még nem ért célt, beszéljen az állatorvossal. Léteznek gyógynövény alapú szerek, melyek segítenek az idegesség, a szorongás csökkentésében. Ezek használata mindig az orvos utasítása alapján történjen. A macskák szeretik a levendula és a lonc illatát, az ilyen illóolajok párologtatása is sokat segíthet, ám sose csepegtesse ezeket az állat bőrére, mivel lenyelve mérgezőek lehetnek.

Természetesen léteznek nyugtató hatású gyógyszerek is, ám annak kiválasztása, melyik a legmegfelelőbb, kizárólag az állatorvos feladata. A hatásos szer kiválasztásához az orvosnak ismernie kell a körülményeket, a környezetet, a cica előéletét – amennyire lehet -, hiszen csak így tudja a legmegfelelőbbet kiválasztani.

A legtöbb macska viszonylag könnyen megszokja a családot, de hosszabb ideig tart, míg megbarátkozik az esetleges vendégjárással, az ismeretlen emberekkel. Általában akkor érzik magukat biztonságban, amikor nyugalom van a lakásban. Ha fokozni akarja biztonságérzetét, akkor egy félreeső helyiségben rendezzen be neki egy kis „nyugi-sarkot”.

Ha a barátai rendszeres vendégek az otthonában, biztosan meg akarja ismertetni velük a cicát is. Vigye be az állatot a fürdőszobába, mint akkor, amikor első alkalommal érkezett az új otthonba és hívja oda a vendégeket, de egyszerre mindig csak egyet. Ne fogja le durván a cicát, csak tartsa az ölében vagy a kezében, de ha nyugodt, jutalmazza meg legkedvesebb falatkájával. Nagy valószínűséggel egyetlen ismerkedés nem lesz elég, és nagyon fontos, hogy vendége, barátja maximálisan együttműködjön önnel.

Ajánlott cikkek