Mit akar mondani önnek a cicája?

A macska testbeszédének értelmezése segít annak megértésében, mit is akar közölni önnel az állat. Egyes szakértők szerint az emberi kommunikáció 65-90 százaléka testbeszéd révén zajlik. Mivel a cica nem tudja elmondani, amit szeretne, így velük szemben a testbeszéd ismerete még fontosabb.

üzenet: Ne simogass!

A legtöbb gazda nem érti meg, hogy a cica túlzott simogatása akár harapáshoz is vezethet. Mielőtt ez megtörténne, a cica elkezdi csóválni a farkát. Füleit előre-hátra mozgatja. Ez bizony együttesen azt jelzi, hogy a cica harapni készül. Érdemes figyelni a jeleket és abbahagyni a simogatást, amikor a macska leadja az első jelzéseket, hogy kezd kellemetlenné válni a számára.

üzenet: Hagyj békén, most elégedett vagyok!

Amikor a cica elégedett, összegömbölyödve fekszik vagy ül, farkát maga köré csavarja, lábait maga alá húzza. Ilyenkor minden békés, tökéletes a harmónia, a gazda nem kívánt betolakodó. Ne értse félre a testhelyzetet, ez egyáltalán nem felhívás keringőre, azaz egy kis közeledésre.

üzenet: Félek!

Amikor a cicák félnek, kissé az oldalukra gördülnek, farkukat behajlítják vagy kinyújtják és fülüket hátracsapják. Ha ezt látja, érdemes a félelmet kiváltó kutyát, gyereket vagy tárgyat eltávolítani a cica közeléből. Hagyja magára az állatot, hogy megnyugodjon, higgye el, amint ez megtörténik, keresni fogja a gazdi közelségét.

üzenet: Elkaptál!

Ha meglepi a cicát, lehet, hogy védekezően vagy éppen agresszívan fog reagálni. Hogy megvédje magát, a macska a hátára fordul és kimereszti karmait. Ilyenkor az állat igyekszik minél nagyobbnak mutatni magát, hogy megfélemlítse az ellenséget. Az oldalra forduló, ívbe hajló test, a felborzolt szőr, égnek meredő farok egyértelműen agresszivitást jelez, ezt csak fokozza a macska, ha sziszeg vagy morog hozzá.

Az agresszióra soha nem szabad büntetéssel válaszolni. A fizikai büntetés azt jelzi a cicának, hogy öntől félni kell. Éppen ezért, ha a cicához közeledik, mindig jelezze érkezését beszéddel, hogy az állatnak legyen ideje felkészülni, nem érje meglepetésként az érintés.

Ajánlott cikkek