Nem plüssmackó, kiscica

A szeretnivaló cicák ölelgetése nem is olyan könnyű dolog, pedig a legtöbb gazdi vágyik kedvence babusgatására. Hiszen ezért – is – tart cicát, nem?

De mi van akkor, ha a macska nem igazán mutat kedvet ahhoz, hogy babusgassák? Lehet, hogy nem igazán kedveli a gazdit? Természetesen nem így van.

De akkor miért nem kedvelik a macskák, ha fogdossák őket? Ennek sok oka lehet, de elsősorban attól függ a szeretgetés iránti fogékonyság, hogyan szocializálták az állatot kölyökkorban, de sokban múlik a környezeten is.

A rendszeres, gyengéd kézbe vétel korai elkezdése – akár már 2-7 hetes kor között – sokat segít abban, hogy felnőttkorában barátságosan fogadja a macska az emberi érintést. Stresszes környezetben, ahol a cica azt érzi, el akarják kapni, korlátozni szeretnék, csak azt tanulja meg, jobb, ha távol tartja magát az emberi kéztől.

A büntetések és az, ha az ember nem megfelelően értelmezi a macska igényeit, csak rontják a helyzetet. Maga a büntetés egyébként is negatív asszociációkat válthat ki az állatból. Ha gyakorta kap fizikai megrovást egy-egy rosszaságért a cica, akkor gyorsan megtanulja azt, hogy messziről el kell kerülni az emberi kezet. Ne is várja hát, hogy majd örömmel fogadja az ölelgetésre vágyó karokat!

A gazdák gyakran összekeverik a játékra hívó és a szeretetre vágyó jelzéseket és olyankor akarják babusgatni a cicát, amikor az inkább játszana.

Persze, hogy ilyenkor az állat kiugrik az ölelő karokból, ha pedig nehéznek látja a szabadulás módját, akkor még karmol is párat. Ha ez gyakran fordul elő, a cica egy idő után már vonakodik attól, hogy kézbe vegyék.

A lényeg tehát, hogy mindig a macska dönt: ő dönti el, akarja-e, hogy éppen ölelgessék. A választás lehetősége nagy szerepet játszik abban, hogyan is értelmezi a cica az adott helyzetet.

Mégis, akkor hogyan közelítsen egy olyan macskához, amely nem szereti, ha kézbe veszik? Ha már tudja, mi az oka a szokatlan viselkedésnek, könnyebb megtalálni a megoldást. Hagyja, hogy az állat menjen oda önhöz. Ha nem adja meg neki a döntés lehetőségét, azt, hogy távolságot tartson, amikor akar, legközelebb el sem fog indulni. Jó ötlet, ha kinyújtja a mutatóujját és várja, hogy az állat közeledjen egy szimatolásra.


Ez hasonló ahhoz, amikor két cica összedugja az orrát ismerkedéskor, alaposan megszaglászva a másikat. Amikor azt látja, az állat készen áll a közeledésre, azaz a szaglászás után nem húzódik vissza, vakargassa meg kinyújtott ujjával az állát. Persze mindez csak akkor kivitelezhető, ha a cica erre hajlandóságot mutat, és nem húzódik vissza vagy áll dermedten tovább. Az állvakarás után már csak egy lépés az ölbe vétel és simogatás.

Az a fontos, hogy a közeledés ütemét mindig a macska adja meg.

Nagyon jó szolgálatot tehet a klikker is a probléma megoldásában. A cicának ezzel meg lehet tanítani, hogy az ön felé közeledést pozitív élménnyel, azaz jutalommal kapcsolja össze. Klikkeljen egyet és amint a macska önre néz, adjon neki egy jutalomfalatot. Később akkor jutalmazzon, amikor ráteszi önre a mancsát, majd az ölébe ugrik és így tovább. A klikker és a jutalom párosításával, lassan és fokozatosan eléri, hogy kellemes dologra asszociáljon az állat.

Szintén jó ötlet a közös játék. Ha egy mozgatható játékkal csalogatja a cicát magához, akkor megtanulja, hogy az emberi közelség valamiféle mókás, kellemes dolgot jelent. Ráadásul ezzel a játékkal a távolság könnyen csökkenthető, hiszen a gazda – persze ügyelve a macska reakcióira – ügyesen és fokozatosan tudja csökkenteni a kettejük közötti távolságot. Azért arra ügyeljen, hogy a jutalmazás ebben az esetben se maradjon el.

Soha ne kapja fel csak azért a cicát, mert az tett egy lépést ön felé. Ez még korántsem jelenti az, hogy készen áll a babusgatásra.

Amikor egy állat, amelyik korábban erősen tiltakozott az ölelgetés ellen, leül a gazdi mellé vagy akár az ölébe, már jó jel, de nem feltétlenül jelenti, hogy azonnal át kell karolni és simogatni.

Hadd döntsön szabadon az állat arról, hogy maradni akar vagy menni. Ha látja, érzi, hogy erre lehetősége van, máskor is szívesen ugrik a gazdi ölébe. Csak fokozatosan, apró lépésekkel lehet eredményt elérni, a hirtelen lerohanás vagy az apró eredmények félreértelmezése az addig elért eredményeket rombolja le.

A kulcsszó tehát a fokozatosság, az eredmény pedig egy ölelgethető, szeretgethető cica lesz.

Ajánlott cikkek