Az érintés

Amikor megérinti a cicáját, valószínűleg nem is tudatosul önben, hogy a tömött bunda alatt a bőr igen érzékeny. Maguk a szőrszálak pedig valódi szenzorként működnek, de hogy pontosan hogyan, azt még a kutatók sem tudják, kivéve a bajusz „működését”.

A macska pofiján összesen 24 bajusz-szál van, 12 mindkét oldalon, négy sorban vízszintesen elrendeződve. Az állat testén található összes szőr közül ez a legerősebb, legmerevebb és talán a legfontosabb is, mivel erősítik a macska érzékelő képességét.

A bajusz segít a látásban és a környezet érzékelésében, ide értve a sötétben, homályos helyeken vagy szűk környezetben való tájékozódást. A cicák kiválóan tájékozódnak éjjel és nem csak azért, mert jól működik a szemük gyenge fényviszonyok közepette is, de azért is, mert a mozgékony, informatív bajusz segít nekik ebben.

Az állat hátsó lábain, nagyjából a boka fölött szintén van egy szőrcsomó, mely több célt is szolgál.  Sötétben a földhöz lapulva ezek a szőrök segítenek abban, hová kell lépni a zsákmányra való vadászat közben. Amikor egy tárgy túl közel van, annyira, hogy látni nem is látja az állat, e szőrszálak segítségével képes érezni, mi van a mancsok közelében.

A lábak, a pofa és a bajusz tapintó szőrszálain kívül hasonló szőrszálak találhatók még az ajkakon, a szemöldökön és az állon.

Érdekességként érdemes megemlíteni, hogy még magzati korban az első szőrszál, ami növekedni kezd a kiscicán, nem más, mint a bajusz.

A macska arca és mancsai a legérzékenyebb területek a testén, itt található a legtöbb idegsejt. Ezek a legfontosabb testrészek a vadászat során. A mancsok különösen nyomás érzékenyek, egyes kutatók szerint a legapróbb rezgéseket is képesek érzékelni.

A cicák képtelen elmondani fájdalmukat, ezért a gazdának kell tudnia, érzékelnie kedvence hangulatát, értékelnie cselekedeteit, napi megszokott és szokatlan tetteit. Egyes kutatók véleménye szerint az állandó simogatás nem csak hogy irritációt okozhat, de kiválthat egyfajta statikus elektromosságot is, mely az állatnak fájdalmat okoz.

Mindennek oka pedig nem más, mint a macskák különleges idegrendszeri felépítése. A legtöbb tulajdonos tapasztalt már olyat, hogy a nyugodt cicát gyengéden simogatva az hirtelen megfordul és belemar a simogató kézbe.

Lehet, hogy ez rejtélyes a mi számunkra, de az biztos, hogy oka van. Ha fáj valamilyen az állatnak vagy éppen olyan területet érint meg, amely érzékeny, ez agresszív viselkedést válthat ki. Érdemes az állatot orvoshoz vinni, mert lehet, hogy a nyak, a hát vagy az ízületek gyulladása miatt érez fájdalmat, de lehet, hogy a foga fáj, vagy fölfertőzés miatt szenved. Mindez pedig csak rosszabbodik a simogatás miatt.

Mindig figyeljen hát a jelekre, melyet a fájdalom vagy a félelem vált ki és időben hagyja abba az állat simogatását, mielőtt még agresszívvé válna.

Ne feledje, hogy a cica nem tud beszélni és nem tudja elmondani, mi okoz neki fájdalmat.

Néha szeretne az állat is egyedül maradni, a gazdának egyszerűen csak meg kell tanulni az erre utaló jeleket felismerni. Azonban a cicák a maguk érzékeny bőrével, szőrével és mancsaival igen érzékeny lelkű kis lények, akiknek a legkedvesebb érintés mindig gazdájuk simogatása – legalábbis a legtöbb esetben.

Ajánlott cikkek