A leggyakoribb tévhitek macskákról

Évszázadok óta terjednek tévhitek a macskákról az emberek körében. Vegyük csak a legáltalánosabbat, miszerint kifejezetten egészséges a macskának a tehéntej fogyasztása. Az igazság ezzel szemben az, hogy a legtöbb macska laktóz - intoleranciája miatt nem képes lebontani a tejben található cukrot.

Persze minden tévhit mögött rejlik egy kis igazság. Évszázadokon át az emberek időnként kiraktak egy kis tálka tejet a cicáknak az ajtó elé. Ám ez csak kiegészítés volt, mellyel ösztönözni akarták őket, hogy az étrendjükhöz szükséges húst az egerek elfogásával szerezzék meg.

Azt tudjuk, hogy a kölyökmacskák tejjel táplálkoznak, pontosabban az anyamacska tejével. Ám elválasztásuk után másfajta tej, például tehéntej etetése nem ajánlott. Sok emberhez hasonlóan ugyanis a macskák szervezetében nem találhatók meg azok az enzimek, amelyek a laktóz lebontásához szükségesek.

Evolúciós szempontból vizsgálva sem volt szerepe a tejnek a macska táplálkozásában. Ráadásul, ha bélzavarokkal küzdő állatnak kínál tejet a gyomor megnyugtatására, az pont olyan, mintha olajat öntene a tűzre – csak fokozódik rosszulléte.

A macskákkal kapcsolatos tévhitek ugyanúgy terjednek, mint a pletyka. Senkit sem izgat, hogy amit hallott, igaz-e vagy sem. Hallotta, tehát igaznak kell lennie.

Bizonyos esetekben ezek a tévhitek teljesen ártalmatlanok, ám lehetnek igencsak károsak is, főleg ha azok a macska egészségére és táplálására vonatkoznak. Az ilyen témákra vonatkozó „hallomások”-nak érdemes utánanézni, érdeklődni, hiszen nem biztos, hogy amit az interneten olvasott, vagy a nagymamájától hallott, az helytálló.

Tehát: tény vagy tévhit? Íme néhány gyakori macskás pletyka – igazak és tévhitek egyaránt.

A macskák mindig a talpukra esnek

Tény: A macskáknak kiválóak a reflexeik, nagyon jól működnek az egyensúlyért felelős szerveik és igencsak rugalmas a gerincük. Emiatt ösztönösen a lábukra esnek, mivel esés közben tudják korrigálni testtartásukat, ám ez nem azt jelenti, hogy nem törik el soha a lábuk.

kövér fehér cica hever

Az ivartalanított macskák mindig elhíznak

Tévhit: Kevés tudományos bizonyíték van arra, hogy az ivartalanítás összefügg az elhízással. Az elhízás elsődleges oka az állat inaktivitása, mely jellemző a lakásban élő macskákra. Ugyanakkor az is tény, hogy az ivartalanítás után a kandúr már nem érez késztetést a lánycicák keresésére, kergetésére, tehát egyértelműen kevesebbet mozog – ha hagyják. A kulcsszó tehát: a mozgás.

Várandós asszony mellé nem való macska

Tény: Egyes macskák fertőzöttek a toxoplasmosis nevű betegséggel, melyet emberek is elkaphatnak. A betegség a macskaalommal való érintkezéssel terjed, és bizony igencsak veszélyes lehet a még meg nem született magzatra.

Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy ha egy asszony várandós lesz, a macskát ki kell dobni a házból. Egyszerű a megoldás: vegye át más családtag az alom tisztítását, az anyuka pedig ne nyúljon hozzá.

Nagyon fontos a megfelelő higiénia, a rendszeres kézmosás, ha mégis valamilyen módon kontaktusba kerül a macska ürülékével.

A macskák éjszakai állatok

Tévhit: Annak ellenére, hogy igen éles a látásuk, teljes sötétben a macskák sem látnak. A tény az, hogy a macskák általában kora reggel és kora este a legaktívabbak. A vadon élő macskák általában hajnalban és alkonyatkor vadásznak.

A fokhagyma a macska ételében segít a férgek és bolhák irtásában

Tévhit: A fokhagyma és a hagyma komoly vérszegénységet okozhat a macskáknál. Ráadásul semmiféle bizonyíték nincs arra nézve, hogy a fokhagyma hatásosan űzi ki az állat szervezetéből ezeket az élősködőket.

Ajánlott cikkek