Miért nyalogatják a cicák a gazdit?

Biztos elgondolkodott már azon, miért nyalogatnak a cicák. Amikor kedvence felugrik az ölébe, ellazul, majd nem sokkal később elkezdi nyalogatni az arcát, akkor éppen egy igazi, baráti cica-puszit kapott. Bár egyrészt a mély szeretet és bizalom jele, azért tudni kell, jelzi azt is, hogy a macska őrzi a saját kincsét.

Az idegenek, macskát kevésbé kedvelő emberek az ilyen puszilkodós jelenetek láttán elszörnyednek, a gazdinak tudnia kell, hogy ez a gesztus nem más, mint a mély érzések kimutatása és annak jelzése a macska részéről, hogy gazdáját cica-családjába fogadta. A barátok persze elsősorban a gazdi egészségéért aggódnak ilyenkor, mondván, ki tudja, milyen fertőzést ad az állat, de ettől nem kell tartani, ha az állat tisztán tartott, rendszeresen orvosi ellenérzés alatt áll. De nézzük meg mélyebben a nyalakodás, puszilkodás okait.

A macskák egymást különféle okok miatt nyalogatják. Újszülöttként először anyjuk nyalogatja őket, hogy tisztán tartsa kicsinyeit, később pedig e módon ápolja bundájukat. A kölyökcicák egymást is nyalogatják e célból, majd felnőttkorban azok a cicák, melyek nem együtt nőttek fel, de jól elvannak, szintén sok időt töltenek egymás nyalogatásával.

Ha megfigyelte már az egymást nyalogató cicákat, észrevehette, milyen élvezetet jelent nekik egymás ápolása érdes kis nyelvükkel. Nem csak kellemes és megnyugtató érzés számukra, hanem egyúttal a szagok cseréjét is szolgálja ez a gesztus, ezálal pedig a kettejük közötti kötelék egyre szorosabb lesz.

Egyébiránt érdekes módon az egymást nyalogató cicák látványa a gazdára is megnyugtatóan hat, ha pedig mindezt a gazdin folytatják, akár álomba is merülhet humán barátjuk, úgy ellazul.
Persze az egyértelmű, hogy még a legelvakultabb macskabolond sem úgy viszonozza ezt a szeretetet, hogy ő is nyalogatni kezdi cicája bundáját. Sokkal inkább a simogatás a válasz. A macskák, amikor a bundájukat simogatjuk, hasonlót éreznek, mint amikor kölyökkorukban anyjuk dögönyözte őket.

Figyelje hát a jeleket és bátran válaszoljon cicája minden szeretet-megnyilvánulására.

Ajánlott cikkek