Akupunktúra macskáknak

Az akupunktúra ősi, tradicionális orvoslási mód, mely több mint háromezer éves hagyományokra tekint vissza. Ugyanúgy használták gyógyításra állatokon, mint embereknél, erre tanúság egy Sri Lankán 1979-ben fellelt, háromezer éves kézikönyv.

Az évszázadok során temérdek akupunktúrás pontot térképeztek fel a szakemberek, melyek úgy kapcsolódnak egymáshoz, ahogy a karácsonyi fényfüzér izzói. A macskáknak 112 ilyen pontjuk van.

A tradicionális kínai orvoslás a betegségek okának a csí blokkolt vagy túlzott áramlását tartja. A csí nem más, mint életenergia, mely meridiánokon halad át. A kezelés során a csí áramlását akarják normális szintre visszaállítani, ehhez gyógynövényeket, akupresszúrát, mozgásgyakorlatokat, étrendi változásokat és persze akupunktúrát használnak.

Az akupunktúrás kezelés során nagyon vékony, szinte szál-szerű tűket helyeznek az akupunktúrás pontokra. A tűk hatására endorfinok szabadulnak fel. Az endorfin nem más, mint az agy természetes ópiuma, azaz fájdalomcsillapító hatással bír, és kellemes közérzetet biztosít. Emellett serkentik azokat az akupresszúrás pontokat, melyek hatással vannak az ideg-, immun- és endokrin rendszerre.

Az akupunkturás szakemberek úgy vélik, amellett, hogy hatást gyakorolnak a szervezet kémiájára, az akupunktúrás tűk serkentik vagy elnyomják a csí áramlását – mikor melyik szükséges – annak érdekében, hogy helyreálljon a szervezet egyensúlya.

A nyugati orvoslás szerint az akupunktúrás tűket arra a területre helyezik, ahol az állat a fájdalmat érzi. Ezzel szemben a tradicionális orvoslás bárhol a testen elhelyezheti azokat.

A nyugati orvoslás elsősorban ízületi gyulladás, hátfájdalom, ínsérülés, könyök- vagy csípőízületi diszplázia és az idegrendszer fizikai károsodásai esetében használja az akupunktúrát.

Ugyanakkor ez a gyógymód javasolt olyan funkcionális problémák kezelésére is, mint bénulás, nem fertőző gyulladásos állapotok, fájdalom – például izomfájdalmak, ízületi gyulladás, porckorong betegségek -, búrproblémák, légzési problémák (pl. asztma), hasmenés, szaporodó szervi megbetegedések.

Persze nehéz elképzelni, hogy a macska majd ül nyugodtan és tűri, hogy tűket szurkáljanak bele. Bár tény, hogy az állatok egy része nem tolerálja a kezelést, meglepő módon sokuk egész jól viseli.

Ugyanis ha az akupunktúrás kezelést képzett és elismert szakember végzi, az a legkisebb fájdalmat vagy kellemetlenséget sem okozza a cicának.

Az akupunktúrás tűk sokkal kisebbek, mint a normál injekciós tű, általában 0,02 mm szélesek. Így beszúrásukat közel sem érezni annyira, mint egy injekciónál vagy vérvételnél a tűszúrást. Persze egy pillanatnyi, apró szúrás érezhető, de ez elmúlik, amikor a tűt a bőrben hagyják.

Mivel a macskák a legkevésbé sem aggódnak a következő dolgaik, napirendi pontjaik és előjegyzéseik miatt, így sokkal kevésbé stresszelnek a kezelés során. Ennek következtében az kevesebb fájdalommal jár.

macska vizsgálata


A tapasztalt akupunktőr alkalmanként csak pár tűt helyez be, minimálisra csökkentve a szükséges tűk számát, és hagyja, hogy a macska pihenjen, lazítson a tűk behelyezése között. Tehát az egész kezelés szelíd, kellemes.

Ha a macska sehogy sem birkózik meg a tűkkel, ám az akupunktúra nagy eséllyel segítene neki, érdemes keresgélni az interneten. Léteznek ugyanis tű nélküli akupunktúrás kezelések, melyeket alacsony szintű lézersugarakkal és infravörös fénnyel végeznek.

Ne feledje azonban, hogy az akupunktúrás kezelés orvosi beavatkozás, melyet csak képesített állatorvosi akupunktőr végezhet. Ne adja a macskát olyan kezébe, aki bár kiválóan végzi ezt a tevékenységet, de csak embereken.

Az akupunktúra nem alkalmazható a gyógyszeres kezelés vagy műtéti beavatkozás alternatívájaként, sem pedig súlyos, akut fájdalom esetén. Nem megfelelő rákban szenvedő macskák számára sem.

Bármilyen természetes gyógymódot is szeretne választani, legyen az holisztikus vagy más egyéb, nézzen után, érdeklődjön és beszélje meg őszintén állatorvosával is.

Ajánlott cikkek