Hogyan „működik” a macskamenta?

A macskamenta az évelő menta család hétköznapi neve. Ez a növénycsalád Európában őshonos. A macskákra általában hihetetlen hatást képes gyakorolni a menta. Dörgöli, belehempereg, bökdösi, perceken át élvezkedik, ha mentát érez.

Majd hirtelen elveszíti érdeklődését és arrébb megy. Érdekes módon egy-két óra elteltével érdeklődése ismét feléled és kezdődik előröl a színjáték.

De mi váltja ki ezt a hihetetlen reakciót? Nos, az embereknél ritkán vált ki bármilyen szag vagy illat hasonló intenzív reakciót, így nehéz megérteni, mi váltja ki a macska viselkedését. Azonban, mivel az állatok szaglása érzékenyebb, kicsit sem szokatlan náluk a különféle illatokra adott heves válasz. Például sok olyan szag van, amely a kutyákból élénk vadászösztönt vált ki, míg mások megakadályozzák az ugatásukat.

Nem lehet tudni, pontosan mi játszódik le a macska agyában, amikor menta illatát érzi, de az tény, hogy igen sztereotip válaszra lehet tőlük számítani. A macskamenta iránti érzékenység örökletes és vannak cicák, melyek képesek teljes mértékben az illat befolyása alá kerülni, sokszor akár tigrisként ugorva az illat felé.

Ugyanakkor ez a reakció alig néhány percig tart. Amint a macska megszokta az illatot, érdektelenné válik számára, és el kell telnie egy kis időnek, míg ismét érdeklődést mutat iránta. Apró kölyökcicáknál és idősebb állatoknál kisebb érdeklődés figyelhető meg a menta iránt.

Ajánlott cikkek