Miért dorombolnak a cicák?

A cica dorombolása szívet melengető, megnyugtatja a lelket. A macska az egyetlen faj, mely képes erre a hangadásra. A dorombolás legtöbbször a cica elégedettségének, boldogságának a jele, ám tudnia kell, hogy bizony számtalan más ok miatt is szoktak dorombolni szőrös kedvenceink.

Tehát: miért is dorombolnak a macskák?

Sokan úgy tartják, hogy a dorombolás egyfajta evolúciós előny a macskák számára. Egyes vélemények szerint az állatok azért fejlesztették ki ezt a képességet, hogy a háziasítás során ezzel tudjanak ételhez jutni az emberektől. Van ebben némi logika, hiszen kevés ember tud ellenállni egy doromboló cicának. Minden házimacska dorombol, akár azért, mert simogatják, akár azért, mert épp kicsinyeit eteti. Némileg ellentmond a fenti teóriának, hogy egyes vadmacska fajok is képesek dorombolni, például a puma, a hiúz vagy a gepárd.

macskaszem közelről
 

Tények a dorombolásról

  • A dorombolás eltér a macska többi hangadásától, ugyanis képes ki- és belégzés közben is „produkálni”.
     
  • A dorombolás mérhető, Herz-tartománya 25 és 150 között mozog. Az alsó határ nagyjából olyan rezgési sebességnek felel meg, mint egy alapjáraton ketyegő dízelmotor.
     
  • Számos tanulmányt lehet találni a dorombolás gyógyító hatásáról. Bebizonyosodott, hogy a dorombolás csökkenti a vérnyomást és a depressziót. Ennek következtében sok helyütt sikerrel használják a cicákat terápiás állatokként, persze ehhez szükséges, hogy az állat ne csak szelíd, de igen barátságos is legyen.
     
  • A dorombolás frekvenciája segíti a csontok gyógyulását is. Megfigyelték, hogy a macskák sokkal ritkábban szenvednek csontbetegségektől, mint más fajok.

Bár a közvélekedés szerint a macskák azért dorombolnak, mert elégedettek és boldogok, a tény az, hogy fájdalmukban, sőt, közvetlenül haláluk előtt is dorombolnak. Sokan úgy vélik, ez összefüggésben lehet a dorombolás gyógyító erejével, ugyanis ilyenkor endorfin szabadul fel az állat szervezetében, ez pedig segít megnyugtatnia saját magát.

Az anyamacska dorombol szülés közben és dorombol a kiscicáinak is. A kölyökcicák már a születésük utáni napon képesek dorombolni. A beteg vagy halál közeli állapotban lévő macskáknál a dorombolás stressz csökkentő hatású.

Tehát a dorombolás egyfajta mantra a macskák számára, mely segít nekik a relaxálásban. Ahogy megnyugtató az ember számára, úgy megnyugtató maga az állat számára is, ha ideges, fél vagy fájdalmai vannak.

fekvő macska közelről

Hogyan dorombolnak a macskák?

A dorombolás fiziológiai eredete vitatható. Nem egyértelműen köthető a hangszálakhoz, mint például a nyávogás. Elképzelhető, hogy az állat a nyelvcsontban formálja ezt a hangot, amely egy aprócska csont az állat nyaki részén. Amikor a levegő áthalad a hangképző szerveken, ez a csont rezegni kezd.

Egy másik elképzelés szerint a gége izmainak gyors rezgése okozza a dorombolást. A hang, amit ilyenkor kibocsát az állat, az izmok harmonikus rezgéséből ered.

Egy valami tény: nincs konszenzus azzal kapcsolatban, hogyan, milyen módon képezi a macska a doromboló hangot. A dorombolás a mai napig tökéletes rejtély a tudomány számára.

Az, hogy hogyan és miért dorombol a macska, érdekes és izgalmas kérdés. Ám a gazdák számára egy fontos: maga a tény, hogy minden cica dorombol. Ez pedig öröm a számukra, így hát nem csoda, hogy világszerte a macska az egyik legnépszerűbb házi kedvenc.

Ajánlott cikkek