A kiscicák fejlődésének mérföldkövei

A kiscicák fejlődésének mérföldkövei

Amikor egy pici cica megszületik, nagyon édes, de teljes mértékben tehetetlen. Nem lát, nem hall, nem tud ugrani és mászkálni, az anyja gondoskodására van utalva. De vajon hogyan, milyen ütemben fejlődik?

Tovább
Kulcs a barátságos cicához

Kulcs a barátságos cicához

Minden gazdi arról álmodik, hogy a pici cica felnőve imádnivaló, magabiztos, emberbarát macska lesz majd. Olyan állat, amely nem csak családtagjaihoz ragaszkodik, de minden látogatónak örül és  egészen jól tolerálja a gyerekek nyüstölését is.

Tovább
A kamaszodó cica

A kamaszodó cica

Amikor megszületik a kiscica, még védtelen és tehetetlen. Aztán kinyílnak a szemei, fülei, kibújnak a fogacskái, és szépen, lassan kitárul előtte a világ. Élete első három hónapjában temérdek változáson megy át, de bizony ezután is sok minden történik.

Tovább
Cicák viselkedése

Cicák viselkedése

Jim David, Garfield macska megalkotója egyszer azt mondta, hogy valahol mélyen, a lelkünkben mindannyiunkat ugyanazok a késztetések motiválnak, csak éppen a macskáknak van bátorságuk élni is ezekkel.

Tovább
Kutyák, macskák, gyerekek

Kutyák, macskák, gyerekek

A lock-down időszaka igazi kihívást jelentett sok család számára, mégis sokan döntöttek úgy, hogy a gyerekek mellé valamilyen kisállattal is bővüljön a család. Másutt a gyerekek és állatok korábban szokatlan 24 órás együttléte jelentett plusz feladatokat. Bizony, az állandó összezártság feszültséget is hozott magával, a szünet nélküli interakció elég stresszes volt az állatok számára.

Tovább
Ha a lakásban tartott cica unatkozik

Ha a lakásban tartott cica unatkozik

Sokan döntenek úgy, hogy a család cicáját nem engedik ki a szabadba, így óvva meg a forgalom okozta balesetektől, a kutyák esetleges támadásaitól, a más macskákkal való harcok sebesüléseitől, gyakori fertőző betegségektől, mérgektől, és minden egyéb bajtól.

Tovább
Mire figyel a cica?

Mire figyel a cica?

Sok gazdi gondolkodott már el azon, hogy mit csinál kedvence, amíg ő a munkahelyen van, vagy dolgát intézi. Vajon mivel játszik akkor, amikor éppen nem a napon vagy a kanapén heverészik? Mi az, amire igazán figyel, ami valóban boldoggá teszi?

Tovább
Hogy az ősz könnyebb legyen…

Hogy az ősz könnyebb legyen…

Mindig nehéz búcsút venni a strandolásoktól, a fagyitól, a meleg, nyári napoktól. A nyár egy kicsit lazább, lustább, szabadabb, kötetlenebb, nem csak az emberek, de az állatok számára is. Ám a nyárnak egyszer vége, jön az ősz, és a visszarázódás az iskola-munka-otthon körforgásába.

Tovább
Miért vadászik a cica?

Miért vadászik a cica?

Minen gazdi szereti ajándékokkal kényeztetni kedvencét, de annak általában már kevésbé örülnek, amikor a cica tér haza valamilyen ajándékkal. Ezek az ajándékok ugyanis általában valamilyem halott, vagy esetenként még éppen csak élő és vergődő, de szinte mindig várben úszó állat – egér, madár – a lábtörlőn. Mindez a macska természetes vadászösztönéből ered, de sok gazda számára riasztó.

Tovább
Madarak és macskák

Madarak és macskák

Sokan vagyunk, akik úgy gondoljuk, minél többféle és több állat él velünk, annál jobb és gazdagabb az életünk. Azonban akinek macskája is van, az sokszor tart attól, hogy bármilyen apró állat kerüljön a családba. Úgy vélik, sem a rágcsálók, sem a madarak nem lehetnek biztonságban a bősz vadásztól, ezért lemondanak ezek tartásáról.

Tovább
Amit minden gazdának tudni illik

Amit minden gazdának tudni illik

Gazdának lenni hatalmas öröm, de egyben hatalmas felelősség is. Persze azok, akik életük első kutyájával vagy macskájával élnek, sokszor elbizonytalanodnak, néha pánikba is esnek, hátha nem jól csinálnak valamit.

Tovább
Játék a cicával

Játék a cicával

A macskának is szüksége van mozgásra, egy kiadós testedzés minden napra kijár nekik, hogy formában maradjanak. Persze, lehet, hogy a gazdában nem tudatosul, hogy cicája éppen karban tartja izmait és testsúlyát, amikor kedvence a ház körül rohangál, vagy egyik szobából száguld a másikba és vissza.

Tovább
Kis macska, nagy macska

Kis macska, nagy macska

Aki szereti a macskákat, gyakran gondol arra, milyen jó lenne, ha idősebb macskája mellé egy pici cica is kerülne a családba, amelyik ha felnő, klassz játszótársa lehet a másiknak. De vajon ezt a család elkényeztetett, egy szem macskája is így gondolja?

Tovább
Ha a macska a konyhapultra ugrál

Ha a macska a konyhapultra ugrál

Esélyesen nincs macska, amelyik ne szeretne a konyhapulton ücsörögni, nézelődni, lesni pár finom falatra. Ez fokozottan érvényes, ha a gazdi éppen halat vagy májat készít a családnak.

Tovább
Cicák viselkedési problémái

Cicák viselkedési problémái

Nem kétséges, hogy az emberekhez hasonolóan a macskák is érzékelnek félelmet, örömet, éhséget, szorongást, frusztrációt és sok más érzelmet is, melyek mind-mind befolyással vannak viselkedésükre.

Tovább
A macskák viselkedési problémái

A macskák viselkedési problémái

Előbb vagy utóbb minden cicagazda találkozik kedvence valamilyen mértékű viselkedési problémájával. Jó esetben ez nem okoz sok gondot, jól tolerálható és gyorsan kezelhető, máskor azonban igencsak bosszantó és komoly kihívást jelent, hogy a cicát leszoktassa róla.

Tovább
Miért stresszelnek a macskák?

Miért stresszelnek a macskák?

Régóta ismeretes, hogy a stressz és a szorongás hatással van az emberek egészségi állapotára, sokszor komoly betegségeket is okozhat. A macskák esetében sincs ez másként. Nem csak hogy rontja a stressz meglevő fizikai állapotukat, esetenként megbetegedést okozva, de komoly viselkedészavarokhoz is vezethet.

Tovább
Tényleg rosszalkodik a cica?

Tényleg rosszalkodik a cica?

A különféle viselkedési problémák akár betegséget is jelezhetnek. Persze nem minden esetben kell azonnal a dokihoz szaladni, ha a cica felhúzza az orrát a konzerv láttán, vagy éppen az alom mellé piszkít.

Tovább
Amikor tombol a cica

Amikor tombol a cica

Mikor a cica elkezdi lerombolni a lakást, a gazdák sokkot kapnak. A második sokk akkor éri őket, amikor meghallják a tanácsot: szerezzen be még egy macskát. Logikusan azt gondolják, két macska majd dupla annyi kárt csinál. Szerencsére ez nem így működik, ugyanis a macskák ilyenkor energiájának legnagyobb részét a másik cica köti le.

Tovább
Cica-ovi

Cica-ovi

Gyerekek esetében az az általános vélekedés, hogy életük első három éve a legmeghatározóbb személyiségfejlődésük és ezáltal felnőtt életük szempontjából. Ugyanez igaz a cicák életében is, csak ott nem három év, hanem az első három hónap jelentős.

Tovább