Cicák viselkedése

Jim David, Garfield macska megalkotója egyszer azt mondta, hogy valahol mélyen, a lelkünkben mindannyiunkat ugyanazok a késztetések motiválnak, csak éppen a macskáknak van bátorságuk élni is ezekkel.

Ez talán megmagyarázza azt, hogy a macskák miért viselkednek úgy, ahogyan, és miért is tartjuk őket annyira függetlennek, sokszor öntörvényűnek. Lehet, hogy egyszerűen tükröt mutatnak nekünk, és próbálnak tanítani bennünket azáltal, hogy mindig úgy cselekszenek, ahogy cselekedni születtek. Persze mindez nem jelenti azt, hogy a macskák nem tudják megtanulni az elvárt viselkedést, sőt.

Ha bármilyen, esetleg zavaró viselkedést is tapasztal, legyen az túlzott mosakodás, erős dagasztás, kaparás, vagy egyéb, van remény. A macskák viselkedési problémái sikeresen orvosolhatók.

A normális viselkedés

Akárcsak az emberek, a macskák is önálló egyéniségek, éppen ezért nincs lista arról, mi tekinthető normális viselkedésnek. Persze sok gyakori, jellemző és jellegzetes viselkedés van, de mivel minden egyes cica egyéniség, adott helyzetekben másként és másként reagálnak. Hogy érthetőbb legyen: egy macska leggyakoribb viselkedései közé tartozik a dorombolás, a tisztálkodás, a dagasztás és mászás, de minden macska másként űzi ezeket a tevékenységeket. Tehát csak a gazdi tudja meghatározni, mi a normális a cica viselkedésében, mégpedig azáltal, hogy megfigyeli. Így fel tudja ismerni azt is, ha bármikor, bármire szokatlan módon reagál.

cicát gazdi ujja simogatja

A dorombolás

A legtöbb ember azt gondolja, hogy ha a cica dorombol, akkor biztosan boldog és elégedett. Ez az esetek nagy részében valóban így van, azaz a macska kellemesen érzi magát és boldog. Dorombolnak a cicák, amikor simogatja őket a gazdi, vagy élvezik éppen a meleg napsugarakat. De a dorombolás jelezhet akár stresszt is, vagy kellemetlen, kényelmetlen helyzeteket, környezetet, sőt, dorombolással jelezheti a macska azt is, ha beteg vagy sérült.

Mindennek oka az, hogy a dorombolás során az egész testben keletkező rezgések nyugtatóan hatnak az állatra. Bizony, ha a cica olyan helyzetekben dorombol, ami nem megszokott, az lehet betegség vagy sérülés jele is. Ha tehát kedvence a megszokottól eltérően viselkedik, mindenképpen vigye el állatorvoshoz.

A mosakodás

A macskák hihetetlenül sok időt töltenek tisztálkodással. Olyannyira sokat, hogy vannak cicák, akik a nap több mint felét ezzel töltik. A mosakodás ugyanakkor nem csak a tisztaság miatt fontos az állatok számára, de nyálukkal testük melegen tartásáért is sokat tesznek. Éppen ezért a téli hidegben a szokottnál gyakrabban és hosszabban tisztálkodó cica viselkedése is teljesen normális. A mosakodási szokások és formák macskánként eltérőek, szóval nem árt megfigyelni, általában hogyan, mikor és mennyi ideig űzi ezt a tevékenységet kedvence, hiszen csak így tud felfigyelni az esetlegesen  túlzott (akár egészében vagy adott testtájon) mosakodásra, szőrvesztésre és egyéb, problémára utaló jelekre.

gazdi az ölében fekvő szürke cicát simogatja

A dagasztás

A dagasztás is igen gyakori viselkedés a cicáknál. Ilyenkor mellső mancsaikkal olyan előre-hátra nyúló mozdulatot végeznek, mint a háziasszony, amikor tésztát gyúr. Hogy mi az oka ennek a viselkedésnek, a kutatók sem tudják biztosan, de sokan közülük gyanítják, hogy újszülött korra vezethető vissza. Ilyenkor a kismacskák az anyaállat emlőit „gyúrják” hasonló mozdulatokkal, szopás közben, így serkentve az emlőket minél több tej leadására. Mások szerint ez a viselkedés nem más, mint az elégedettség kifejezésének egyik módja, vagy – a mancsokban található mirigyek által – a területük megjelölése.

A kölyökkorból kinőve már nem az anya emlőire irányul ez a mozdulat, hanem párnák, takarók, bútorok, vagy a gazdi testrészei felé. Bizony, ez utóbbi esetben akár fájdalmat is okozhat a cica a dagasztással, hiszen erősen meg tudja karmolni az embert. Ilyenkor nem szabad megbüntetni, megszidni a macskát, érdemes inkább elterelni a figyelmét játékkal.

A mászás

A legtöbb cica – persze, nem mindegyik – kifejezetten szereti a magas helyeket, és szeretnek mászni, ugrani. Ez a viselkedés teljesen ösztönös, veleszületett, hiszen a macska ragadozó állat, és a magasabb nézőpont jobb rálátást biztosít a vadászat során. A másik, szintén praktikus ok a magasabb helyek keresésére az elrejtőzés, ráadásul a magasban melegebb is van, márpedig ez is fontos szempont a számukra.

Ha tehát a cica szeret mászni és magasban lenni, érdemes magas macskabútort beszerezni, lehetőleg olyat, amelyik eléggé biztonságos és a macska súlyát, ugrálását is jól tűri. Amennyiben kedvence előszeretettel ugrik fel a hűtő, a konyhaszekrény tetejére, ügyelni kell arra, hogy onnan semmit ne tudjon leverni, és ne tudja magát megsérteni.

Érdekes megfigyelni, hogy ahol több macska él együtt, ott általában a domináns cica az, amelyik a legmagasabb pihenőhelyet elfoglalja.

cuki, vörös kölyökmacska

A kaparás

Minden cica kapar, és mindegyik másként, máshol. Van, amelyik a tálkája körül, sokuk az alomban, de gyakorta mindenfelé a lakásban, ajtófélfán, bútorokon. A kaparás szintén ösztönös tevékenység, egyik funkciója, hogy az állat koptassa a karmait, valamint megjelölje a területét. A tálka körüli kaparás lényege, hogy az állat elrejtsen néhány falatot szűkösebb időkre, az alomban kaparással el akarja tüntetni végtermékét az esetlegesen rá vadászó ragadozók elöl. Ezek a viselkedési formák akkor is megfigyelhetők, ha a macska teljes mértékben benti életet él, azaz nem jár ki a szabadba, ugyanis veleszületett, ösztönös szokások.

Mindezt persze sokkal könnyebben elfogadja a gazdi, mint azt, amikor a cica a bútorokat, falakat, ajtófélfákat kezdi el kaparni, ezáltal pedig tönkretenni. A megoldás a kaparófa, mégpedig lehetőleg több, ahol szabadon és megengedetten kaparhat a cica. A kaparófa használatára meg kell tanítani az állatot, de pozitív megerősítéssel és jutalmazással könnyen megtanulja.

A kíváncsiság

A legtöbb macska előszeretettel gömbölyödik össze egészen kicsire. Ilyenkor mancsukat maguk alá húzzák, farkukat a testük köré csavarják, egészen addig, amíg úgy nem néznek ki, mint egy kis cipó. Ezt persze nem azért csinálják, mert ilyenkor hihetetlenül bájosak, és el akarják bűvölni a cukiságra amúgy is érzékenyen reagáló embereket, hanem azért, hogy szabályozzák testhőmérsékletüket és melegen tartsák testüket.

De nem minden viselkedés oka ennyire praktikus, van, hogy pusztán a kíváncsiság vezérli az állatot, mint például amikor mancsával piszkálja a számítógép klaviatúráját, vagy lever tárgyakat. Ezeket nem rosszaságból csinálja a cica, egyszerűen játszani akar és kiváncsi, mi történik. Lehet, hogy szimplán csak látni szeretné, tudni akarja, tetteire hogyan reagál a gazdi. Figyelje tehát a viselkedését, hogyan játszik, és minden esetben reagáljon a változásokra.

A temperamentum és a viselkedés

Vannak macskák, amelyek kifejezetten társaságkedvelők, míg mások inkább a magányt részesítik előnyben. Persze a cicák is képesek szorosan kötődni emberekhez és más macskákhoz is, de nem egyformán fejezik ki ezt.

Kölyökkorukban tanulják a szociális viselkedés formáit anyjuktól, ebbe tartozik az is, hogyan tudják harapásukat kontrollálni, hogyan húzzák vissza karmaikat. Ezeket egyébként még felnőttként is használják a játék során, tehát ez a korai tanulás igen hasznos lehet. Sőt, azt is kölyökként sajátítják el, mégpedig más macskák megfigyelése és utánzása által, hogyan viselkedjenek az emberekkel.  Éppen ezért fontos az, hogy sose válasszák el túl korán a kismacskát anyjától, testvéreitől, hiszen akkor sérül a szocializációs folyamat.

Emellett kölyökkorban tanulják meg a vadászat módját, legyen az igazi, vagy játékos vadászat, az éjszakai játékot, a nyávogást és egyéb hangadásokat is. Ezek kifejezetten fontos tudnivalók, hiszen a macska ragadozó állat. Míg a kint élő macskák valódi vadászattal élik ki ösztönös képességeiket, addig a benti cicák játékkal.

fehér kölyökcica

Az éjszakai játék

Mivel a vadon élő nagymacskák javarészt éjszaka vadásznak, a házi cicák is hajlamosak éjjel éberebbek lenni. Nem meglepő a macskagazdák számára, ha kedvencük az éjszaka közepén átrohan a takarójukon, fel-alá nyargalászik a házban, ugrál, esetleg a gazdi kezével, lábával kezd el játszani, felébresztve ezzel a legmélyebb álmából.

De nem kell elkeseredni, ez a viselkedés igen könnyen legyőzhető, mégpedig úgy, hogy lefekvés előtt nagyot játszik a macskával.  Persze be lehet szerezni még egy macskát, hátha ketten eljátszanak, és hagyják aludni a családot, de lehet, hogy az eredmény két, a gazdi fején trambulinozó macska lesz. Kis türelemmel és következetességel át lehet szervezni a cica napirendjét, ezzel megszüntetve az éjszakai játékot.

A nyávogás

Az emberek beszéd, a kutyák ugatás, a macskák nyávogás által kommunikálnak. Először anyjukkal „beszélgetnek” az alomban, majd később a többi macskával. Ehhez a nyávogás mellett egyéb hangadásokat is használnak, sziszegnek, fújnak, stb. A nyávogást általában az emberekkel való kommunikációra használják, és vannak beszédesebb vagy kevésbé beszédes cicák. Számos oka lehet annak, ha egy macska nyávog, például éhség, magány vagy egyszerűen csak köszönés. A túlzott nyávogás fájdalmat vagy sérülést jelezhet, ezért mindig oda kell figyelni arra, hogy adott helyzetben miért nyávog a cica. Sosem szabad a macskát büntetni azért, ha sokat vagy hangosan nyávog, hiszen csak közölni szeretne valamit, és másként nem képes erre.

A macska szocializációja

A legtöbb cica könnyen és gyorsan beilleszkedik a csaáládba, míg másoknak több időre van ehhez szükségük.  Egyes macskák természetüknél fogva félénkek, míg mások esetleg korábbi raumákkal küzdenek, ezért fontos, hogy türelmes legyen a gazdi, és megfelelően szocializálja a cicát.

  • legyen türelmes
  • először kisebb, biztonságos és nyugodt helyet ismerjen meg a macska
  • mindig csendes, nyugodt hangon beszéljen, mert a macskák hallása igen érzékeny
  • a macskák étellel kiválüóan nyugtathatók és vigasztalhatók, ha az kedvükre való falat
  • hagyja, hogy a macska a saját ritmusában közeledjen

Nem szabad elkeseredni, ha nem látszik gyors siker. A türelem és a következetesség nagyon fotnos a szoktatás és a szocializáció során, és bizony, egyes macskák esetében erre több idő kell. Tudomásul kell venni azt is, hogy egyes macskák mindig is félénkebbek lesznek és mindig is kerülni fogják az emberekkel való interakciókat.

szürke kölyökmacskák zöld fűben, mögöttük gyékény kosár

Az agresszivitás

Természetesen fontos, hogy tisztában legyünk az agresszió jeleivel is, hiszen az agresszív macska veszélyes lehet a családban. Fájdalmas karmolásokat vagy harapásokat okozhat, ezek pedig akár fertőzéshez vagy betegséghez vezethetnek. A macskák akkor viselkednek agresszíven az emberrel, ha félnek, vagy azt hiszik, hogy veszélyben vannak. Egyes, gyakori viselkedési formák, amelyek agressziót jeleznek, beleértve a merev, egyenes lábú testtartást; merev hátsó lábakat, lehajtott fejjel; merev, figyelő nézést, valamint morgást vagy sziszegést, figyelmeztetőek lehetnek.

A macskák gyakran viselkednek agresszíven, ha megsérülnek vagy betegek, fájdalmuk van.

Tehát ha egy macska agresszíven viselkedik,  érdemes vele állatorvoshoz fordulni. Amennyiben nincs egészségügyi probléma, szocializációs hiányosságra vagy problémára kell gondolni. Az állatorvos ebben is segítségére lehet tanácsokkal.

A macskákat gyakran csodálják függetlenségük miatt, ami azt jelenti, hogy egyes macskák nem szeretik, ha simogatják vagy ölbe veszik őket, és nem keresik az emberekkel való interakció lehetőségét. Ismerni kell tehát az adott cica személyiségét, és nem szabad elfelejteni, hogy egy állatnak is lehet rossz napja. Legyen tehát türelmes, és hagyja, hogy a macska a lehető legtermészetesebben viselkedjen.

Ajánlott cikkek