Miért olyan hiperaktív a kiscica?

A kiscicák a földgolyó talán legcukibb kis állatkái, hiszen tele vannak élettel, mókás kis bohócok, és hihetetlenül szórakoztató nézni, ahogy tanulnak macskaként élni és viselkedni. Ám néha a gazdák elgondolkodnak azon, a cica játéka normális keretek között zajlik, vagy esetleg kissé vagy jócskán eltúlzott, azaz az állat hiperaktív?

Nos, az tény, hogy igen nehéz különbséget tenni a normális és a túlzottan aktív macskaviselkedés között, annál az egyszerű oknál fogva, hogy a cicák furcsák. A sok kérdés a kezdő gazdáknál bizonyára szorongást okozhat, ám a szorongás enyhítése és a lehetséges problémák azonosítása érdekében igyekeztünk összeszedni az okokat, melyek miatt a cica viselkedése túlzottan aktívnak tűnhet.

pici cica szekér kerekével játszik

Az ösztön

A macskák természetüknél fogva ragadozók, de nem születnek úgy, hogy pontosan tudják, mit is kell tenniük. Az ösztönök vezérlik viselkedésüket, ahogy fejlődnek, de még mindig ott van a tanulás, hogy fejlesszék a vadászati készségeiket. Még a kizárólag lakásban tartott kiscicák is ösztönösen fejlesztik ezeket a készségeket, pedig nagy valószínűséggel nekik soha nem lesz szükségük erre tudásra, ám a zsákmányt szimuláló és a vadászati készségeket fejlesztő játékok – például alagutak, labdák, pálca, stb. –előnyös lehet a kis állat fejlődése szempontjából.

Szociális fejlődés

A legtöbb emlős állathoz hasonlóan a kiscicáknak is időre és tanulásra van szükségük a megfelelő szociális készségek kialakulásához. Általában az anyjuk és az alomtársaik segítik ezt a folyamatot, de az anyjuktól túl korán elválasztott vagy árva állatok további megsegítést igényelhetnek.

A szociális készségek fejlődése azért szükséges, hogy a kicsi megtanulja, hogy ne harapjon vagy ne karmoljon meg embereket, esetleg más állatokat, hacsak nem fenyegetik őt, valamint hogy elsajátítsa a más macskákkal való normális interakciót, amely nem vezethet verekedéshez és agresszivitáshoz. Ha megtanítja a kismacskát, hogy játék közben ne harapjon meg vagy karmoljon, az nagyban segíti ezeknek a készségeknek a fejlődését.

kölyökmacska egy pálcával játszik

Az energia

A fiatal kismacskák tele vannak energiával! Szeretnek futni és játszani, néha csak arra van szükségük, hogy a sok-sok energiából egy keveset elégessenek, levezessenek. A macskák egyébként is időt töltenek alvással, különösen apró kölyökkorban, így az ébren töltött órák alatt nem ritka, hogy túl aktívan viselkedhetnek, hogy elégessék az alvás során felhalmozott energiájukat.

A móka

Előfordulhat, hogy semmi más oka nincs a cica játékának, mint a móka, a szórakozás. Míg a játék gyakran a különféle készségek fejlesztését szolgálja, a cicák ugrálását és mókázását nézni éppoly szórakoztató a gazdinak, mint nekik. Amikor a kiscica kedvenc játékai közül választ, az azt jelzi, hogy túl aktív viselkedése egy része csak szórakozásból áll. A játék fontos része az állat szellemi és fizikai jólétének, hagyja, hadd játsszon kedvére.

Unalom

Ha azt tapasztalja, hogy a cica gyakran túlpörög, túlzottan aktívvá válik, előfordulhat, hogy unatkozik. Mérje fel, mennyi időt tölt azzal, hogy közösen játsszanak, és nézze át, milyen játékai vannak a kicsinek.  Az interaktív játékok nagyszerű lehetőséget nyújtanak a macska szórakoztatására, és ha rendszeresen új és különböző játékokat biztosít a cicának, az is segít abban, hogy ne unatkozzon. Ehhez nem feltétlenül kell mindig új és drága játékszereket venni, elég, ha időszakonként cserélgeti a már meglevőket.

kismacska gömböket próbál kiszedni egy üveg vázából

Félelem és szorongás

A kismacskák, de még az idősebb cicák is félhetnek vagy bizonytalanok lehetnek, amikor új környezetbe kerülnek, új állatokkal vagy emberekkel kerülnek szembe, amikor valamilyen hirtelen változás következik be az életükben. Gondolja át, ha a cica hirtelen túlzottan felpörögve kezd el viselkedni, történt–e valami közvetlenül előtte? Először látott kutyát, vagy új zajt hallott a házban? Eseteg megváltozott valami a környezetében? Általában a félelem vagy szorongás miatti hiperaktivitás rövid életű, és amint a cica talál egy helyet, ahol elbújhat, amíg újra biztonságban nem érzi magát, rendeződik a probléma. Segítsen neki biztonságban érezni magát azzal, hogy lassan vezet be új dolgokat, és legyen türelmes, amíg alkalmazkodik, valamint ne feledkezzen meg arról, hogy legyen a kis állatnak egy nyugodt és biztonságos helye, ahová elbújhat, ha szükségét érzi.

Túlzott stimuláció

Ha éppen simogatja a cicát, ám az a szoba másik sarkába vetődve ugrik el, esetleg odakap és figyelmeztetés nélkül harap, karmol, akkor esélyes, hogy túlzottan stimulálva érzi magát az állat. Agresszívvé válik, kirohan a szobából, miközben cirógatja? Nos, legközelebb figyelje árgus szemekkel. Remeg a bőre? A farkát csapkodja? Hátracsapta a füleit, vagy gyorsan előre-hátra mozgatja? Ezek mind arra utaló jelek, hogy kényelmetlen számára a helyzet. Mindenképpen érdemes elkerülni a farok tövéhez közeli terület simogatását vagy vakargatását, mert ez a rész sok idegvégződéssel rendelkezik, és nagyon érzékeny lehet. A legtöbb macska valószínűleg nem fogja kedvelni, így erőteljesen reagál, ha itt érinti meg a gazdi.

Konklúzió

A macskák minden életkorban édesek, bájosak és szórakoztatóak, ám sok oka van annak, ha éppen túlzottan aktívan viselkednek. A cicáknak stimulációra, játékra és biztonságos pihenőhelyre van szükségük. Élvezze az életet, a látványt, a mókát addig, amíg a kölyök kicsi, játékos cica! Hamarosan ebből a cicából játékos nagy macska lesz, ezért nevelje jól, és élvezzeaz elkövetkező sok egészséges, vidám évet.

Ajánlott cikkek