A kiscicák fejlődésének mérföldkövei

Amikor egy pici cica megszületik, nagyon édes, de teljes mértékben tehetetlen. Nem lát, nem hall, nem tud ugrani és mászkálni, az anyja gondoskodására van utalva. De vajon hogyan, milyen ütemben fejlődik?

Az érzékszervek

A kölyökmacskák vakon születnek, szemhéjuk zárva van, egészen kéthetes korukig. Ekkor a szemhéjak kinyílnak és elkezdődik a látás fejlődése. Ugyanígy a hallójáratok is zártak a születéskor, azaz nem is hall az újszülött kismacska. Nagyjából 17 napos korukban nyílnak ki a hallójáratok, és háromhetesen már nem csak a látványra, de a hangokra is reagál a kismacska.

Az ürítés

A széklet és a vizelet ürítése sem megy magától a pici cicának. Az anyamacska érdes nyelvével erőteljesen nyalogatja a genitáliákat, ez ösztönzi a kicsit ürítésre, egyúttal az anya meg is tisztogatja őket ilyenkor. Nagyjából 23 napos korukra lesznek annyira érettek a kiscicák, hogy segítség nélkül is tudnak üríteni.

anyamacska tisztogatja a kismacskát

A járás

Születésükkor a kismacskák nem tudnak járni, de lábacskáikra állni sem. Hason kúsznak, és bizony ez így is marad nagyjából a 18. napig, amikor is megteszik első, bizonytalan lépéseiket.

Egyébként születésükkor a karmaikat sem tudják visszahúzni, ez a képességük nagyjából 27 napos korukra fejlődik ki, és egy hónaposan már anyjukat utánozva elkaparják maguk után az almot.

Az evés

Körülbelül 4 hetesen kezd el a kismacska szilárd táplálékot enni, azaz ekkor kezdődhet az elválasztás, amely 8-12 hetes korára lezárul. Ilyenkor az anyamacska fokozatos egyre ritkábban szoptatja kicsinyeit, mígnem azok már csak szilárd tápot esznek.

Amikor elkezdik a szilárd táplálékot kóstolgatni a kicsik, azaz 4-6 hetes korukban, már bújnak ki a fogaik, a szemfogak általában 3-4 hetesen, a metszőfogak 2-4 hetesen, a premolárisok pedig 4-6 hetesen. Ezek a tejfogak 3-6 hónapos korukban maradandó fogakra cserélődnek, szintén meghatározott sorrendben.

Ugyan a macskák jó része igencsak kedveli a macskamentát, de nyolchetes kor előtt szinte egyikük sem reagál  rá.

pici cica, szemei még zártak

A szaporodás

Bizony, a macskák igen gyorsan megnőnek, nagyon hamar fejlődnek, így akár már 6-8 hónaposan a pubertáskorba léphetnek. A nem kívánt vemhesülést mindenképpen el kell kerülni, ezért érdemes az állatorvossal egyeztetve mielőbbi időpontban ivartalaníttatni a cicát.

Ajánlott cikkek