Ha a lakásban tartott cica unatkozik

Sokan döntenek úgy, hogy a család cicáját nem engedik ki a szabadba, így óvva meg a forgalom okozta balesetektől, a kutyák esetleges támadásaitól, a más macskákkal való harcok sebesüléseitől, gyakori fertőző betegségektől, mérgektől, és minden egyéb bajtól.

Egyes felmérések szerint a kinti és benti életet is élő macskák kétszer, míg a csak bent tartottak háromszor annyi ideig élnek, mint a kóbor vagy kizárülag udvaron tartott állatok.

Ezzel együtt annak is vannak kockázatai, ha a gazdi egyáltalán nem engedi ki a macskát, ezek leginkább mentális és viselkedésbeli kockázatok.

Az elsődleges probléma az unalom, melynek következtében számos probléma merülhet fel, mint például a nem megfelelő helyekren történő vizeletürítés, kaparás, agresszivitás, levertség, depresszió, túlzott nyávogás, csökkent vagy megnövekedett étvágy, túl sok alvás.

cica macskabútor függőágyában pihen

Bizony, érdemes alaposan átvizsgálni a lakást, házat, ha úgy dönt, hogy a cica csak benti életet élhet, és arra sincs módja, hogy zárt, biztonságos kifutót építsen neki a kertben vagy az udvaron. Vajon mennyire macskabarát a lakás? Vannak olyan dolgok, amelyekkel a cica le tudja foglalni magát, amit szeret nézegetni, amivel tud játszani?

Az unalom megelőzése

A legfontosabb, hogy a környezet kellően stimuláló legyen a cica számára. Alakítson ki olyan környezetet, amely tele van lehetősegekkel: kiülő az ablakban, ahonnan tud nézelődni, mászási lehetőségek, magaslati pihenőhelyek, biztonságos játékok, macskabútor, kaparófa, macskafű. Mindezek kiváló lehetőségek, hogy a cica ne unatkozzon, találjon magának tetsző elfoglaltságot az unalom ellen. A stimuláló környezet nagyon fontos egy boldog macska számára.

Íme, néhány ötlet

  1. Kiülő. Ha nincs elég hely az ablaknál, készítsen kényelmes pihenőhelyet a cicának, ahonnan kedvére tudja nézni a kinn zajló eseményeket, a madarakat, a forgalmat. Egy ilyen egyszerű megoldással igazán stimuláló környezet teremthető a cica számára, de lehet vásárolni is ilyen alkalmatosságokat, így csak egyszerűen rögzíteni kell és kész.  A is jó megoldás lehet, ha a kellő magasságú macskabútort egyszerűen az ablak elé állítja.
  2. Legyen mit néznie. Ha nem túl izgalmas a kinti világ, tegye azzá. Helyezzen el egy madáretetőt az ablak előtt, így a tollasok is örülnek, főleg télen, a cica pedig boldog lesz, hogy nézheti őket.
  3. A kaparófa. A kaparófa a világ egyik legklasszabb találmánya, ráadásul számtalan méretben és formában létezik. Minden cica kapar, egyrészt hogy koptassa karmait, másrészt hogy megjelölje a területét a mancsok alján található illatmirigyek által. Még a karmaitól megfosztott cica is kapar, hiszen ez teljesen ösztönös viselkedés, aminek még a csonkítás sem szab gátat. De egyáltalán nem mindegy a gazdának, hogy mindezt hol teszi kedvence. Fontos, hogy a kaparófa elég magas legyen, hogy a cica kényelmesen kinyújtózva tudja kaparni, és az sem baj, ha nem egy, hanem több áll rendelkezésére, a lakás különböző pontjain.
    egyik cica macskabútor alján ül, másik a padlón hever
  4. A búvóhely. A macskák azokat a helyeket szeretik, ahol biztonságban érezhetik magukat. Ezek a biztonságos helyek gyakorta valahol magasan vannak, egy szekrény, polc vagy asztal tetején, ahonnan a cica szemügyre tudja venni a környezetét, fel tudja mérni, van-e valami, ami veszélyt jelent a számára. Pont ugyanúgy cselekszik, mint vadon élő társai, hiszen miköben vizslatja a környezetet, potenciális veszélyre leselkedve, ő maga rejtve van.  Igazából mindegy, hol van a biztonságos búvóhely, fenn vagy lenn, ez teljes mértékben a macskától, az ő igényeitől függ. Ám nem rossz megoldás, ha több lehetőség is van, egy, a falra szerelt pihenőpolc, és lenn a földön akár egy üres kartondoboz.
  5. A játék. Nem minden macska rajong ugyanazért a játékért. A gazdának bizony ki kell tapasztalnia, mire „gerjed” a cica, ehhez pedig vásárolnia kell több félét is.
  6. Tartalék játékok. Ha kiderítette, mivel szeret játszani a macska, legyen belőle otthon elrejtve tartalék, hogy ha tökremegy, vagy eljátssza valahova a cica, ne kelljen kapkodni.
  7. Cserélgesse a játékokat. Ahogy mi megunjuk a filmet, ha minden nap azt kell néznünk, úgy a macska is megunja a játékot, ha csak az van előtte minden nap. Ezért időnként cserélgesse a játéskszereket. Nem kell kidobni, elég elrejteni egy alapos tisztítás után, és ha pár hét múlva újra előveszi, az állat újként fogja üdvözölni.
  8. Macskamenta és társai. Szerezzen be macskamentát (vagy ha arra nem reagál a cica, valamilyen más alternatívát) és ennek használatával stimulálja játékát. Permetezze le vagy töltse meg játékait ezzel, hogy még vonzóbb legyen a játék az állat számára.
  9. A közös játék. Persze, klasszul eljátszik a macska magában, ha van mivel, de a napi kétszeri közös játék külön élmény. Dobjon neki labdát, világítson lézefénnyel, vegye elő a tollas pálcát, és legalább alkalmanként 10 percig foglalkozzon vele. Akár tévénézés közben is megejtheti a közös játékot, bár tényszerűen jobb, ha ilyenkor a cicára figyel.
    cica macskaalagútban játszik
  10. A szeretet. A legtöbb cicának igenis szüksége van a gazdi figyelmére és szeretetére. Hagyja, hogy az ölébe gömbölyödjön, doromboljon és simogattassa magát.
  11. Macskafű. A benti cicák is szeretnek füvet rágcsálni, ugyanúgy, mintha kinn lennének, a szabadban. Ültessen macskafüvet, így kedvence kíméli majd a többi zöld növényt is.
  12. A napozás. A macskák szeretik a meleg helyeket. Imádnak a napon feküdni, télen lehetőleg a radiátor közelében. Segítsen neki, hogy kényelmes helyet talájon, ahol melegedni, napozni is tud, ha erre érez késztetést. Tegyen egy macskabútort vagy cicaágyat az ablakba, ha van függöny, húzza szét neki, hadd élvezze a napsugarakat.

Az a macska, amelyik unatkozik, sokkal többet alszik, és gyakorta küzd viselkedési problémákkal. Tegyen róla, hogy ne unatkozzon, mert a boldog és elégedett macska az egészséges cica.

Ajánlott cikkek