A kamaszodó cica

Amikor megszületik a kiscica, még védtelen és tehetetlen. Aztán kinyílnak a szemei, fülei, kibújnak a fogacskái, és szépen, lassan kitárul előtte a világ. Élete első három hónapjában temérdek változáson megy át, de bizony ezután is sok minden történik.

Az első három hónap rohamléptékű fejlődése utáni időszak is tele lesz változásokkal és új élményekkel, tapasztalásokkal.

Fizikai fejlődés

Három hónapos korára a kiscica összes tejfoga kibújt már, sőt, elkezdi elhullajtani őket, hiszen nőnek a maradandó fogak.

Amennyiben a macska tejfogai nem, vagy nem teljes egészében potyognak ki hat hónapos koráig, az állatorvosnak kell azokat eltávolítania. Valószínűleg ő azt fogja javasolni, hogy az ivartalanítással egyidőben húzza ki ezeket a bent maradt tejfogakat. Erre azért van szükség, mert a benn maradt tejfogak komoly problémákat okozhatnak, például a nem megfelelő fogzáródás akadályozhatja az állat étkezését, ezáltal pedig emésztési problémák is jelentkezhetnek.

Jellemzően egy macskának 26 tejfoga és 30 maradó, azaz felnőtt foga van, tehát röpke pár hónap alatt elég sok fogacska potyog és nő ki. Az esetek nagy részében a kiscica lenyeli a kihullott tejfogat, de megeshet, hogy a gazdi a szőnyegen talál egyet-egyet.

Három hónapos korára a kismacska szemének színe a korábbi kékről a felnőttkori színre változik, kivéve, ha a cica génjeiben a kék szemszín van kódolva.

Ebben az életszakaszban a kismacska teste elkezd kitelni. Ez azt jelenti, hogy izmosodik, és a kerek pocakos kis szőrgolyó nyúlánk, karcsú kamasz cica lesz.

szürke-fehér cica kopott bőrtáskába bújva néz

A viselkedés változásai

Az újszülött kismacska rengeteget alszik, igazából egész napja alvással és evéssel telik. Aztán ahogy nő, úgy tölt egyre több időt játékkal és a környező világ megismerésével.

A három-hat hónapos macska már elég bátor ahhoz, hogy próbálgassa saját fizikai korlátait, szájába véve megvizsgáljon különféle dolgokat, tárgyakat, „próbálgasson és kóstolgasson” más állatokat, vajon azok hogyan, mit reagálnak.

A szocializáció első időszaka az anyaállat és az alomtársak mellett zajik. Ez most lesz csak igazán kifizetődő, hiszen elkezd kialakulni a cica személyisége. Ha a kismacska árva volt, vagy nem kapta meg a korának megfelelő, kellő szocializációt, megeshet, hogy agresszív viselkedés alakul ki, akár az ételhez vagy a játékhoz kapcsolódóan.

A fogak váltása miatt a bútorok, egyéb tárgyak rágcsálása bizony gyakori ebben a korban. Nem szabad gátolni a rágásban, hiszen ez enyhíti a fogváltással járó kellemetlen, feszülő érzést, de igyekezni kell megfelelő mederbe terelni. Ez azt jelenti, hogy meg kell tanítani a kismacskának, hogy szabadon rághatja saját rágójátékait, de a bútorok, főleg pedig az elektromos vezetékek tiltott tárgyak.

A legtöbb macska nagyjából hat hónapos korára válik ivaréretté, de ez egyedenként változhat, sőt, egyes fajták lassabban vagy akár gyorsabban fejlődnek, mint mások. Amint egy kismacska szexuálisan érett lesz, a hormonok miatt megváltozhat a viselkedése.  A nőstény macskák ivarzáskor fura, gyakran idegesítő hangokat adnak ki, hengergőznek a földön, farukat felfelé nyomják, míg a kandúrok általában erőszakosabban viselkednek, sőt, gyakorta akár agresszíven. Az ivartalanítás segít ilyenkor, hiszen a hormonok, melyek a viselkedésre is hatással vannak, ezután már nem keringenek a szervezetben.

vörös cica faágon csüng

Egészségvédelem és gondozás

Nagyjából kéthónapos korában a cica megkapta első oltását, de még jó pár oltásra szüksége lehet, hogy védve legyen súlyos és veszélyes betegségek ellen. A szükséges oltásokat, és azok beadásának rendjét minden esetben az állatorvos határozza meg. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az új gazdi minél előbb felvegye a kapcsolatot az állatorvossal, akár megkapta a kismacska az első oltását a tenyésztőnél vagy a menhelyen, akár nem. Az orvos a környezeti tényezőktől, a család és a cica életmódjától függően határozza meg, hogy mikor és milyen oltásokra lesz szüksége a kis állatnak.

Az ivartalanítást ajánlottan hat hónapos kor előtt kell elvégezni a kismacskán. Ez a beavatkozás rutin műtétnek számít, melynek során mind a nőstény, mind pedig a kandúr macska szaporodószerveit eltávolítják. Ezek eltávolításával a nemi hormonok termelődése megszűnik, csökken például az emlő vagy a hererák veszélye. A műtét elvégzésének időpontját minden esetben az állatorvos határozza meg, a kismacska egészségi állapotának és oltási rendjének ismeretében.

A paraziták elleni védekezést is időben el kell kezdeni. Nem minden terméket lehet alkalmazni kölyökmacskákon, ezekkel meg kell várni, míg egy adott kort vagy súlyt elérnek. A féreghajtást általában az állatorvos elvégzi az oltással egyidőben, ám ha pici kölyökmacskának van szüksége bolhairtó vagy féreghajtó készítményre, az csakis orvosi ajánlás alapján adható.

kamasz cica virággal incselkedik

A táplálás

Az elválasztás után a kismacskákat erősen ajánlott magas minőségű, szuperprémium eledellel etetni. A fejlődő szervezetnek, azaz három és hat hónapos kor között ugyanígy minőségre van szüksége, tehát továbbra is olyan táplálékot kell adni neki, amely ebben az életkorban ajánlott. Ezzel a táppal nagyjából kilenc-tizenkét hónapos korig etethető a cica, de a hatodik hónap után már ügyelni kell a mennyiségre, nehogy elhízzon a kis állat.

Mivel minden táp más és más kalóriatartalommal bír, érdemes követni a csomagoláson és található adagolási útmutatót, emellett folyamatosan figyelni a macska súlyának alakulását.

A nevelés

Ez az időszak nagyon fontos a nevelés szempontjából. Ilyenkor lehet megtanítani a kismacskának olyan alapvető dolgokat, hogy hova mehet, vagy hova nem, mivel szabad játszania és mivel nem, de még akár a nevére is meg lehet tanítani. A szóbeli dicséret, a simogatás, a játék vagy egy kis jutalomfalat igazán jó motiváció a helyes és elfogadható viselkedés elsajátításához.

A kismacskák ösztönösen megtanulják az alom használatát, de ha több alomtál van a házban, érdemes ezeket megmutatni neki. Ideális esetben egy cicának két alomtál jut, de ha többszintes a ház, minden emeletre érdemes tenni egyet. Figyelni kell a macska alomhasználati szokásait, különösen akkor, amikor új alomanyagot próbál ki.

Ajánlott cikkek