Miért mászik fel mindehová a cica?

Melyik macskás gazdi nem tapasztalt még olyat, hogy kedvenc cicája hirtelen felugrik, és máris a függönyön csimpaszkodik, a nappali szekrénysorára kapaszkodik, vagy mintha a falat mászná meg? Nos, nem ritka náluk ez a csimpaszkodás és falmászás, sőt!

A macskák ösztönösen szeretik a magasságot és az elfojtott energia bizony sokszor úgy tör ki belőlük, hogy szinte bármit megmásznak – beleértve akár a falakat vagy a függönyt is.

macska ajtó tetején fekszik és les

De mi lehet ennek az oka?

Az okok javarészt az állat természetes ösztöneire vezethetők vissza, és esélyes, hogy az állatnak nagyon sok felesleges energiája van. Bár sokan úgy gondolják, hogy a macskák lusta lények, akik szeretnek egész nap aludni és heverészni. Azonban a kutyákhoz hasonlóan a macskának is minden nap szükségük van mozgásra.

A szakértők napi legalább 30 perc testmozgást javasolnak, hogy a cica valóban boldog és egészséges legyen.

Ezt kizárólag lakásban tartott macskák esetében bizony a gazdának kell ösztönöznie, elsősorban megfelelő macskabútorral és sok közös játékkal. Ha a macska nem mozog eleget a nap folyamán, akkor valószínűleg túl sok felesleges energiája van, ezt pedig - természetesen - szeretné levezetni. Lehet, hogy az egyik cica a házban járőrözik, a másik rombol, kapar, karmol, a harmadik pedig falra, függönyökre és bútorokra mászik.

Az sem kizárt, hogy egyszerűen unatkozik az állat, ugyanis nem csak mozgásra, de mentális stimulációra is szüksége van egészsége megőrzéséhez. A mentális aktivitás is segít az extra energia elégetésében, ráadásul kielégíti az állat természetes ösztöneit, valamint segít megelőzni a viselkedési problémákat. Russell Hartstein állatviselkedés-kutató szerint megfelelő mentális gazdaság, azaz játék és a stimuláció nélkül a cica előszeretettel mutat alkalmazkodási és megküzdési nehézségeket, melynek tünete lehet a falra, függönyre mászás, de akár az agresszió is.

Persze előfordulhat, hogy pusztán természetes ösztöne vezérli a falmászásra a macskát. Bár nekünk, embereknek ez furcsának tűnhet, de a mászás természetes és normális viselkedés egy cica számára.

A természetes közegben, vadon élő macskák egyszerre ragadozók és prédák. Számukra a magasabbra való felmászás jobb kilátást biztosít a kisméretű, földön élő állatok vadászatához, egyúttal tökéletes búvóhelyet kínál a veszélyes ragadozók elől. Bár tény, hogy a lakásban tartott macskákat nem fenyegeti az a veszély, hogy hiénákkal találkoznának, akik elől el kell bújniuk, vagy madarakkal, akiket üldözni és vadászni lehet, de egy macska akkor is nagyobb biztonságban érzi magát a magasban.

cica kaparófán csimpaszkodik és figyel

Mi a megoldás?

Míg egyes gazdik engedik, hogy a cica szabadon kijárjon a természetbe, ahol módja van mozogni, vadászni és környezetét felfedezni, mások ezt nem hagyják. Nem mindig biztonságos ugyanis a cicát kiengedni, hiszen a forgalmas városokban, hideg éghajlaton vagy veszélyes vadvilággal rendelkező területeken sok és komoly veszély leselkedik a macskákra.

Ám a kizárólag lakásban tartott cica szellemi és fizikai aktivitásának hiánya nem kívánatos viselkedésekhez vezethet – például a falakra való mászáshoz.

Ezeknél a cicáknál a gazdának kell gondoskodnia a mentális és fizikai stimulációról, ha szeretné megelőzni a nem kívánatos vagy nem elfogadható viselkedést. De hogyan?

Biztosítson több függőleges mászási lehetőséget

Ha a cica próbál mászni, a legjobb, amit tehet, hogy ne a falon, a bútorokon vagy a függönyön csimpaszkodjon, ha több módot ad neki a biztonságos mászásra. Macskabútorokkal, pihenő polcokkal, ablakba szerelhető kiülővel biztosítani tudja a számára az ugrás, mászás és a nézelődés lehetőségét is, ráadásul mindez kellően stresszoldó is az állat számára. Ha a macskabútort az ablak közelébe helyezi, vagy pihenőt erősít a belső párkányra, azzal klassz nézelődési lehetőséget kínál az állatnak, amely így szemmel tudja tartani a külvilágot, kielégítve természetes kíváncsiságát. Ráadásul ezekkel az alkalmatosságokkal akkor is el tudja magát szórakoztatni a macska, amikor a gazdi nincs otthon.

Minden nap szánjon időt a játékra

Amellett, hogy a macskabútorral és sok játékkal biztosítja, hogy a cica elszórakozzon magában, amíg a gazdi nincs otthon, a családnak minden nap legalább 30 percet kell szánnia a macskával való közös játékra. Igazából teljesen mindegy, hogy milyen játékot választ, ha az kellően stimulálja az állatot.

A legjobbak azok a játékok, amelyek serkentik természetes vadászösztönét.

A pálcák kiválóan utánozzák a zsákmány mozgását, ösztönzik a cicát annak megfigyelésére, becserkészésére és levadászására. Érdemes kisebb sorozatokban játszani, azaz egy-egy játék után hagyni egy kis pihenőt az állatnak, hogy megnyugodjon, majd újra kezdeni. Így, a játékot többször ismételve, szellemileg és fizikailag is le lehet fárasztani még a legelevenebb cicát is. A játékokat persze nem árt próbálgatni, melyik az, amit leginkább kedvel a macska, és mi az, ami valóban lelkesíti és izgalomba hozza.

cica ablakba kapaszkodik fel kívülről

Interaktív játékok

Az étkezési idő igencsak fontos pillanata a macska életének, ráadásul tökéletes lehetőséget kínál akár a játékra és a fizikai-mentális aktivitásra is. Hogyan? Nos, a cicák ragaszkodnak a rutinszerű, szinte óramű pontos etetéshez, és élvezik, ha nem kell megdolgozniuk az eledelért, de azért egy kis kihívás soha nincs ellenükre. A különféle puzzle vagy jutalommal tölthető játékok, valamint automata etetők kifejezetten élvezetes kihívások elé állítják a macskát.

Az is jó játék lehet, ha kis mennyiségű macskaeledelt elrejt a ház körül. Eleinte csak keveset dugjon el, és segítsen a cicának megtalálni, majd idővel növelje a nehézséget, egészen addig, amíg az állatnak minden nap új helyeken kell „vadásznia” a táplálékra.

Szoktassa pórázra

Aki kellően kalandvágyó és nem fél a kihívásoktól, de tart, hogy szabadban mászkálás nem biztonságos, a macska pórázra szoktatása kiváló megoldás lehet. A kutyákhoz hasonlóan a macskákat is meg lehet tanítani arra, hogy pórázon közlekedjenek, bár tényszerű, hogy nem mindegyik cica akarja elsajátítani ezt a tudást. Ám ha sikerül, az temérdek új utat nyit meg a napi sétákhoz, felfedezéshez, az állat mozgásigényének és kíváncsiságának kielégítéséhez.

Egyszóval, lehet, hogy a gazdinak frusztráló, amikor a cica ezeken a helyeken kapaszkodik, végigkarmolva a fal festését, a bútorokat, kiszaggatva a függönyt, de bizony, ez természetes viselkedés. Természetes viselkedés, amely egy kicsivel több mozgással, közös játékidővel megelőzhető, és az állat aktivitása elfogadható helyek és tevékenységek felé irányítható. Bár nem kizárható, hogy egészségügyi probléma áll a dolog hátterében, és ha a cica hirtelen kezdte el ezt a viselkedést produkálni, lehet, hogy nem árt egy kivizsgálás, de a legtöbb esetben egy kis plusz mentális és fizikai stimuláció elegendő „orvosság”.

Ajánlott cikkek